Actualitate

După 30 de ani, s-a pus lacătul pe Librăria ”George Coșbuc”. Vânzarea de carte a scăzut dramatic

S-a pus lacătul pe Librăria ”George Coșbuc”, spațiul din centrul orașului fiind golit de cărți și scos la închiriat. ”Cumva, am făcut ce a făcut rezistența în anii după instalarea comuniștilor. Cum s-au retras ei în munți, așa ne retragem noi la Casa Cărții, ca la un bastion în care vom rezista să treacă vremurile. Senzația aceasta o am”, a spus prof. univ. dr. Cornelia Macarie, managerul librăriilor din lanțul Aletheia.

Librăria ”George Coșbuc” a funcționat înainte de 1990 în fostul sediu al Tribunalului Bistrița-Năsăud și ulterior al Parchetului – încredințat acum Universității Tehnice din Cluj-Napoca care amenajează aici spații pentru Extensia Bistrița a UTCN. În locația actuală, închisă, librăria a funcționat timp de 28 de ani, potrivit prof. univ. dr. Cornelia Macarie.

”Pentru că ne-a fost luat spațiul de vizavi de Ministerul Justiției, am mutat librăria în fostul anticariat ca să nu pierdem numele, locul, tradiția. Acum, după mai bine de 28 de ani în această locație, am decis să închidem Nu avem ce face. Nu putem concura cu online-ul. Am încercat, dar nu ține pentru că ne batem cu editurile, cu furnizorii noștri. Vânzarea de carte a scăzut dramatic. Oamenii au rețineri să meargă în magazin dacă pot comanda online și găsesc aceleași cărți direct la editură sau la marii operatori de pe piața online, acesta este adevărul, ori noi nu putem concura cu ei. Dacă închidem librăriile și ne mutăm și noi online, nu avem șanse în fața marilor operatori. Sigur că înțeleg, acceptat, și eu comand online, văd avantajele din acest moment, dar nu cred în avantaje de lungă durată. (…) Ține probabil și de vârsta noastră, de capacitatea de adaptare, dar eu am văzut și în străinătate, în economii mult avansate față de a noastră, librării tradiționale în care oamenii mergeau, atingeau cărțile, aveau o relație cu cei care vindeau, se puteau întâlni cu scriiitori… Eu, care predau în învățământ m-am săturat de ecranul computerului, să-mi văd studenții pe ecran, colegii, să particip la conferințe intermediate de ecran, chiar m-am săturat. Nu știu dacă pe perioade îndelungate online-ul acesta și digitalizarea dusă până la limite pe care le putem numi dezumanizante vor putea reprezenta un succes”, a spus managerul Librăriilor Aletheia pentru Timp Online.

În tot răul a fost însă și un strop de bine. Nu a fost nevoie de disponibilizarea personalului de la Librăria ”George Coșbuc” fiindcă două dintre doamnele care lucrau la Librăria ”Radu Petrescu” s-au pensionat.

”Le-am mutat pe doamnele de la George Coșbuc la Radu Petrescu judecând că e mai mare distanța fața de Casa Cărții, centrul istoric e dominat de terase și restaurante. S-a schimbat puțin specificul. La Radu Petrescu suprafața e mai mare și putem expune mai multă carte decât la George Coșbuc”, a adăugat Cornelia Macarie.

În ce privește celelalte librării din lanț, Cornelia Macarie a spus: ”Pare grotesc să închizi Casa Cărții. Cumva, am făcut ce a făcut rezistența în anii după instalarea comuniștilor. Cum s-au retras ei în munți, așa ne retragem noi la Casa Cărții, ca la un bastion în care vom rezista să treacă vremurile. Senzația aceasta o am. (…) Unde a funcționat George Coșbuc am pus un afiș că e spațiu de închiriat, dar stăm și ne gândim dacă nu am putea reprofila cumva spațiul acela pe ceva apropiat de o librările. Peste drum va fi sediul UTCN, poate ne putem adapta cumva încât să servească interesele studenților. Nu știm încă. Ne gândim. Așteptăm să vedem ce variantă mai bună am putea acolo. Poate vom face un centru de multiplicare cu computer, xerox, scaner, combinat cu papetărie. Nu știu, încă, ne gândim. Sunt tristă pentru că din păcate, astfel, eliminăm niște spații culturale private pe care orașul le avea. Nu e vorba de afacerea în sine pentru că ea nu a reprezentat pe mine personal o miză”.

27 comentarii

  • Cumpărătorii aleg librăriile online în primul rând datorită prețurilor mai mici, promoțiilor, discount-urilor oferite. În acest fel, cu aceeași sumă de bani, chiar plătind transport, mai iei o carte-două în plus față de ce ai cumpăra din librărie.

  • Ce carte vă mai trebuie acum când avem un prim ministru care a picat treapta doua de liceu, a picat de două ori la ASE și are o diplomă de licență de la un fel de „Spiru Haret” din America.
    Avem miniștri în guvern cu diplome de studii false, avem politicieni ai „sistemului” care vau ca studii numai „academia de informații” a SRI (unde in prezent e profesor Coldea) și sunt anafbeți mai mult sau mai puțin funcționali.

    • Știu acea librărie, a fost și în timpul anilor mei de liceu una dintre cele mai căutate, și aveau pe atunci prețuri destul de măricele. Vremurile s-au schimbat și totul devine mult mai accesibil online, găsești prețuri foarte bune la tot ce cauți (diferite reduceri care magazinul fizic nu le oferă). Si e și mult mai comod că îți vin toate acasa. on-lineul este o varianta de viitor.

  • Spațiile vechi, cu tradiție ar fi bine adaptate la necesitățile zilelor noastre. Pentru această librărie aș fi văzut amenajat spațiul pentru a îmbia cititorii la a deschide o carte și, de ce nu, tinerii cu aceleași pasiuni să se cunoască. 2-3 măsuțe cu 2 fotolii confortabile, un serviciu de servire ceai sau cafea. De-asemenea, un serviciu mai deosebit de ambalare, poate cu ceva floricele de quilling asociate cu un sigiliu , ar fi făcut mai atractivă cumpărarea de carte pentru a o oferi cadou. Totul ține de imaginație, inventivitate și nu neapărat de costuri mari de reamenajare. Aș fi pus careva rafturi de anticariat, pentru cei care vor să simtă mirosul de carte veche, un șemineu electric, un ficus mare, poate și o fântânitță electrică, combinată cu o muzică clasică în surdină, ar fi făcut foarte plăcută vizitarea și poposirea pentru câteva zeci de minute intr-o librărie cu tradiție.

  • Este destul de stingher, chiar neplăcut să intri singur client în librărie, cu 2 vânzătoare care nu te pierd din ochi, una mergând ca un bodyguard după tine prin toată librăria. Nu știi cum să ieși mai repede, darămite să zăbovești printre rafturi greu semnalizate și etichetate. Asta a fost ultima mea impresie cu care am rămas în urma vizitei mele la această librărie, in urmă cu mai multi ani. Nu am dorit să mai revin. Ar fi mult mai util un sistem de camere, în așa fel încât clientul să fie monitorizat prin ele , vânzătoarele să vadă acolo dacă ar avea nevoie de consiliere sau nu. De-asemenea, o comunicare deschisă, nu doar : vă ajut cu ceva?. Gen: doriți ceva pentru lectura personală sau pentru cadou? Câteva cuvinte despre noile apariții sau promoții sau o carte care impresionează, poate cu autograf, etc., ar face experiența de cumpărare mult mai frumoasă și cu siguranță ai dori să revii.

    • Câtă vreme librăriile sunt considerate simple prăvălii iar personalul nu se prea ocupă cu cititul, comunicarea firească librar-cumpărător nu prea are cum sa existe. Nici în Cluj, de exemplu, nu prea mai poți obține recomandări în librării. Păcat…

  • Cum va arata generația viitoare…!?..peste 10 sau 20 de ani….in conditiile in care s a pierdut mai mult de un an…. de scoala…..mai mult de 50 % dintre copii nu au participat la orele fizice sau on line …( din cauza sărăciei…neimplicarea autorităților/profesorilor/părinților în asigurarea accesului la invatatura)……

    • Măi țărane, bun nume ți-ai ales. Când te mai duci la Iulius Mall, să-ți cumperi trening la adidași, intră în librăria de-acolo să vezi metodă. Spații de lectură, camere de luat vederi, etichetare inteligentă și vizibilă, hartă la intrare, să nu bântui ca prostul căutând ce-ți trebuie; și dacă e cazul, chiar și ceai și cafea, e un concept des întâlnit în occident.

  • Incet, incet trebuie sa revenim la ceea ce înseamnă lectura…. oriunde: în autobuz, autocar, în parcuri, în avion,pe mare. .. Asta înseamnă , ca părinții, sa stimuleze bucuria, plăcerea, interesul copilului pentru citit, nu pe tableta! Trebuie sa ne reobisnuim sa intram în librarii cel puțin o data pe luna și sa cumpărăm cărți pentru noi, pentru prieteni, cadouri… Sa ne întâlnim cunoștințe, prieteni, colegi, scriitori, poeți, oameni de cultura, sa schimbam idei, gânduri… unde? În librarii! Aștept cu nerăbdare, momentul! Cu respect, MNPop

  • Preturile in aceasta librarie erau si destul de ridicate, atat pentru carti cat si petru servicii cum este Xerox-ul. Poate nu am fost atent dar nici editurile de la care cumparau cartile nu erau cele mai ieftine. Eu spre exemplu nu am vazut sa aiba carti de la Polirom.

  • Eu care am facut scoala in mileniul 2 cred ca sentimentele pe care le incerci citind cartile palpabil nu se compara cu cititul on line . E adevarat ca nu sunt prea avansata in tehnica mil 3 .

  • Doamna a primit cadou niște spații comerciale de la comuniști pe care acum le închiriază pe pe bani pentru folosul propriu nu pentru cultura poporului roman.
    Nu e lipsit de interes că și casa în care sta doamna, aproape de buricul targului, pe CR Vivu e fostul centru de librării primit moca în anii 90 doar pentru că s-a aflat la momentul potrivit în locul potrivit, nu pentru nu știu ce munca sau merite culturale. Haideți să nu ne lamentam degeaba si s-o dăm pe popor.

  • Odata cu cresterea dramatica 45 % a ANALFABETISMULUI FUNCTIONAL , normal ca nu se mai vinde carte. Ce vreti, doar aveti Facebook si onlinuri unde va puteti imbala non-stop. Nu trebuie sa ai biblioteca acasa si sa citesti vreo carte. Dai un clic si te apuci sa stropesti cu rahat .Asa fac unii cititori de ocazie chiar si aici. Cu toate ca le mai spunem nu-i prinde rusinea din lipsa educatiei si a cititului atunci cand trebuia sa o faca.

    • @ Bălan două case și o cabană,
      ” Doar o vorbă să-ți mai spun ” ….. autorizația.

  • Si ce e cu asta comunistule ? Nu poti tu dormi cat am furat eu si nu m-a prins DNA-ul ? Sti ce o zis DABIJA fraiere ?

    • O, Bălane! Asta chiar nu credeam! Sa comentezi și articole legate de latura culturală a Bistriței. Ti-am urmărit agramatismul in articole legate de crengi, copaci. Si iată că ai devenit cult. Brusc. Ei, ce-ți mai place sa te auzi. Singur. Turnător pervers.

  • Aceasta este cea mai elocventa explicatie a faptului ca daca nu te adaptezi, mori. Vanzarea de carte nu a murit, a crescut simtitor, chiar ieri am cumparat online.
    Aletheia e condusa de oameni depasiti tehnologic si nu s-au adaptat.
    Am incercat sa cumpar de pe site dar e construit aiurea, nu au promotii online, am mers in librarie si am intrebat de o carte si au spus ca nu stiu sa fie asa ceva..pai nu ai tu un sistem informatic sa verifici stocul??
    ..hai sa nu mai dramatizam ..

  • Cine sa citeasca carte ? kolonelu, petrov , rabinul, anonymul una si aceeasi peroana cu mari probleme de cap acesti retardati bolnavi care intretin scandaluri cu astfel de comentarii gretoase, mincinoase si toxice.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.