Politică

După ce prefectul i-a demis consilierul, subprefectul Ioan Zăgrean contraatacă

Subprefectul Ioan Zăgrean a declarat că demiterea lui Robert Linul din funcția de secretar al Cancelariei Prefectului o vede mai degrabă ca pe un atac la adresa sa, comandat din altă parte, dar executat de prefectul Teofil Cioarbă. Într-un interviu acordat Timp Online, Ioan Zăgrean a făcut și unele dezvăluiri legate de ce se întâmplă în Prefectură.

Domnule subprefect, mai întâi vreau să vă întreb dacă Robert Linul era consilier în cabinetul dumneavoastră.

Vă explic: Instituția Prefectului are în componența ei Cancelaria Prefectului unde este un director de Cancelarie, un secretar de Cancelarie și doi consilieri. Robert Linul a fost angajat ca secretar de Cancelarie. El mă ajuta pe mine în activitatea mea de subprefect, iar dacă vă aduceți aminte, de la bun început am spus că eu nu am venit să stau pe scaun, ci să fac ceva și chiar îmi doresc să fac ceva. Până la finalul mandatului voi demonstra că am reușit.

Unul din obiectivele mele este legat de reabilitarea clădirii în care funcționează Instituția Prefectului, clădire care, din 1970 și până acum, nu a fost reabilitată. M-am implicat foarte mult în acest proiect. Am obținut 4,2 milioane de lei prin PNRR. Poate puteau să o facă și alții, dar nu au făcut-o. Am depus cererea de finanțare în trei zile și am reușit să obțin banii. La ora actuală, Prefectura Bistrița-Năsăud este singura din țară la acest stadiu de realizare a lucrărilor. Nimeni altcineva nu a început lucrările, în timp ce noi am făcut pași și am ars etape în ce privește demolări și construcții, dar și în ce privește pompele de căldură și stațiile de încărcare care vor fi amplasate la Prefectură.

Având un volum mare de muncă, am solicitat prefectului ca pe acel loc liber de la Cancelarie să-mi dea voie să-mi aduc un om care să mă ajute. Am și motivat că nu este normal ca, dacă eu mă ocup de toate acestea, să nu am un consilier în care să am încredere. Legea spune că prefectul răspunde de angajarea și demiterea celor din Cancelaria Prefectului. De altfel, acesta este prerogativa de care s-a folosit prefectul Teofil Cioarbă pentru a-l demite pe consilierul meu Robert Linul, care a făcut o postare. Din punctul meu de vedere nu este o postare acuzatoare. Eu nu spun că trebuia sau nu să o facă, dar în anul 2023, la 33 de ani de la Revoluție, nu trebuie să mai existe delict de opinie. Poate unii nu erau născuți înainte de 1989 când nu aveam voie să ne spunem punctele de vedere, când trebuia să ridicăm mâna, când trebuia să aplaudăm și nu știu cum era. Cred că, după 33 de ani, cei care au murit la Revoluție au câștigat pentru noi toți dreptul de a ne exprima liber gândurile și părerile.

Ați avut o discuție cu prefectul Teofil Cioarbă în legătură cu cele întâmplate, v-a comunicat decizia de a-l demite pe Robert Linul?

Nu, nu am avut, și mă nemulțumește faptul că l-a demis fără să stea de vorbă cu mine. Eu nu am știut nimic, am aflat abia din ordinul de demitere. Eu sunt obișnuit să lucrez în echipă și sunt cu atât mai nemulțumit cu cât Teofil Cioarbă mi-a delegat majoritatea atribuțiilor lui de prefect mie. Pot să spun că mare parte din atribuțiile de prefect îmi sunt delegate mie.

Din ce motiv vi le-a delegat?

Sunt mai multe. Din perioada în care a fost prefect Mica Oprea mi-a delegat mie partea de finanțe și de buget. A avut încredere pentru că știu ce am de făcut și am o echipă bună. În Codul Administrativ scrie că un subprefect răspunde de deconcentrate, iar al doilea de Înmatriculări și Pașapoarte, iar acestea din urmă sunt tot în coordonarea mea. Apoi, tot ce înseamnă proiectul de reabilitare energetică a Prefecturii este în responsabilitatea mea. De la depunerea cererii de finanțare până la faza în care suntem acum sunt singurul care mi-am bătut capul cu acest proiect.

Prefectul Cioarbă mi-a mai delegat și partea de legalitate în ce privește relația cu primăriile pentru că, din informațiile pe care le am și din ce am văzut și în presă, el ar avea prin firma familiei undeva la 48 de contracte încheiate cu diferite UAT-uri din Bistrița-Năsăud, și în situația aceasta ar fi în incompatibilitate de a semna actele de legalitate cu UAT-urile cu care are contracte de servicii. Așadar mare parte volumul de muncă din instituție mi-a fost delegată mie. Eu înțeleg că prefectul e cel care hotărăște, dar mi s-ar fi părut normal să avem o discuție și poate că lucrurile nu escaladau. Eu nu cred că singur a luat această decizie, probabil că ordinul a venit din altă parte, el doar a executat.

Ce veți face mai departe? Robert Linul va părăsi instituția?

Da, cu data de 1 noiembrie a.c., Robert nu va mai fi angajatul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud. Ce să fac? Eu îmi voi vedea de atribuțiile mele, cele din Codul Administrativ, iar domnul prefect de ale lui.

Respectiv nu veți mai fi de acord să semnați de legalitate actele UAT?

Nu vreau să vă răspund direct. Din 26 octombrie, adică de ieri, eu sunt un subprefect care face ce ține de fișa postului său, trecută în Codul Administrativ.

Sunteți și secretarul general al PNL și vă întreb dacă vedeți în acest gest o răfuială politică.

O să fiu foarte sincer: am încercat să fiu un om de echilibru, să nu atac. Având și o anumită vârstă, am zis că nu îmi stă mie bine să intru în tot felul de dispute. Eu cred că nu Robert a fost ținta, eu am fost ținta pentru că eu nu am stat, mi-am spus punctul de vedere, țin legătura cu primarii, indiferent de culoarea politică. Eu consider că trebuie să ajut comunitățile, de-asta sunt la Prefectură, nu pentru altceva.

În ce sens ținta? Să vă determine să demisionați?

Sunt mai vizibil din toate punctele de vedere decât el și probabil că se gândesc că la alegerile din 2024 voi candida pentru o funcție sau alta. Eu voi candida fie că vor ei, fie că nu vor. Eu nu am nevoie de recomandări. Pe mine mă recomandă ceea ce a rămas în urma mea, faptele. Nu am niciun contract cu statul și pot semna orice. Sunt liber, adevărul te face liber.

Veți mai putea avea o relație de colaborare cu prefectul Teofil Cioarbă după cele întâmplate?

Bineînțeles. Eu sunt un om de echilibru, un om al păcii. Dacă vom sta la masă și vom discuta, orice lucru se poate remonta. Ce înseamnă să țin supărare? Nu! Mi-am spus punctul de vedere. Dacă vrea să-l ia în considerare, bine, dacă nu, eu pot trăi ori cu prefectul, ori fără el.

Înțeleg că nu intenționați să demisionați.

Sub nicio formă. Eu nu am început un lucru pe care să nu-l duc până la capăt, indiferent cât mi-ar fi de greu, mă duc până la capăt.

16 comentarii

  • Raducu si-a pus cateii sa muste din PNL, nu suporta deloc comentarii contra care sa le lezeze imaginea.
    Cel mai al dracului catel e Suciu, vine 2024 Bistrita incepe sa arate schimbata si PSD incepe sa se panicheze. Lazany e scos la interval peste tot, ca e aslfatare de DJ in Sarata sau Sfintire in Mocod omul e prezent.
    Teofil spera si el la ceva vizibilitate si executa in front tot ce zice liderul maxim. Cum e mentionat in articol firma familiei are contracte cu 48 de primarii. Cu o primarie pot sa fie mai multe contracte … daca nu e conflict de interese e macar moralitate. Conflict de interese era si cand avea functia de director, practic tu semnezi ca dai bani la primarii care au contracte cu firmele familiei. Curat murdar cum toate se intampla doar intre ei.
    Bogdan Ivan pompneaza puternic in imagine, tot mai greu sa prinda candidatura la CJ asa ca incearca sa se faca util la Bucuresti. Omul are carisma unei serviete, oricat ar incerca Radu sa faca asocierea de imagine cu el.
    Ce face acuma Radu M cu Lazany si Ivan a incercat in 2020 cu viceprimarul. L-a dus peste toate la toate inaugurarile poate poate il voteaza lumea primar ….

    47
    11
    • Am scris …degeaba despre imensitatea contractelor cu statul a firmei familiei prefectului chiar din prima zi!!!
      Degeaba!
      Aceasta persoana nu avea ce cauta pe aceast post, de prefect pentru ca nu e
      …perfect!
      Asa ca e bine sa plece!
      Nu pentru pesede, ci pentru mine ca cetatean fara pensie speciala si nici salar de la stat!

      47
      3
    • Asta mia plăcut cel mai mult aia cu renovarea clădiri prefecturi. Mă politrucilor pe oameni îi doare fix în cot de clădirea voastră sau de vreo clădire de primărie ! 🤣😂🤣😂🤣

      27
      1
  • Furtună într-un pahar de apă. Auzi, consilierul subprefectului…ăștia cum ajung într-o funcție, cum își trag secretară, consilieri, șoferi…acum n-are cine-i face poze. Cel puțin a lămurit un lucru, adică băiatul, a fost angajat pe o perioadă limitată, cu mențiunea că poate fi pus pe liber de prefect, doar cu un preaviz de 15 zile. În rest, toți o apă și-un pământ. Ăștia simulează când vor, ba că sunt în opoziție, ba la putere, cum le dictează interesul politic. PSD=PNL. No, numa zâc.

    33
    5
  • Nu v ar fi rușine! Recunoașteți,deci,că angajați și dați afară piloși, doar pe criterii politice și mai și faceți publice aceste lucruri , pozând în victime . Pnl+PSD= aceeași mizerie . PS. Nu fac parte din nici un partid politic dar pe voi să nu vă mai vedem că ne am săturat!

    35
    2
  • Poi angajarile se fac pe incredere sau pe competenta? Sa i acuzi pe psd isti de cardasie de clan si partid si sa faci la fel…Relicvele astea de partide derivate din fsn ul comunist si pseudo partide istorice umplute de fosti securisti si de fosti membri de pcr ar cam trebui sa dispara tinându se de mânute.Nu stiu care treaba cu tânarul liberal,cat de competent e si de ce are subprefectul atata incredere si la ce i foloseste increderea ,ca pana la urma sarcinile de serviciu trebuie sa ti le indeplinesti indiferent daca are seful sau mentorul incredere in tine…Tinerii competenti si de valoare reala nu au ce cauta in astea doua partide care de 33 de ani au dus țara unde este acum.Ca unii ai condus 10 ani iar altii 20 e tot una .De 3 ani se inteleg de minune la nivel national.Asa ca nu a pierdut nimic prefectura si cetatenii ca nu mai e baiatul consilier.O sa gaseasca liberalii pe altul ,,de incredere”.Ori daca nu o sa ia unul de la psd…tot ,,de incredere”.

    16
  • Bine le mai „tragi la vioară” „Oly”, dar puțintică răbdare să vedem ce ne dă plebea electorală la anul după alegeri. Să nu ajungem din lac în puț. După pulsul din societate și gâlceava veșnică pe scena politică este tot mai aproape să urce pe scările Guvernului „talibanii” șoșoci, simioni ( urmează și botezul pe arie, cu pocale de vin sprijinite pe baloturi de paie)… și apoi „să vii, s-o vezi”!

    5
    5
  • Din” lac în puț”cădem de vreo 30 de ani, iar „pocale”de vin au curs mii pe la chefurile de partide ,pe banii „plebei electorale. Așa că nu nu o să văd la anul ceva ce nu am mai văzut .Poate v a fi o noutate pentru cei care nu „(și)au văzut-o de mult.”

    10
    3
  • Ciudat! Nea Nelu cica se cearta cu locotentul prietenului sau foarte bun, Radu.
    O fi scenariu ieftin sau o fi dat Cioarba pe afara din farfurie?
    Vezi Nea Nelu, in PSD nu te poti increde niciodata. Nici macar atunci cand e vorba de prieteni foarte apropiati.

  • Dnle subprefect ziceti ca va place sa respectati legea dar nu e asa, ca dovada com Sant care din luna martie primarul adopta hotarari , aproba ce doreste, respinge ce nui convine in C Local cu toate ca are doar 5 consilieri care voteaza ce vrea dnl prrimar Forogau , a prins alianta PSD- PNL si find un fost psd trecut la pnl el se situeaza la mijloc, asa ca si dnl prefect nu a luat nici o masura pentru gravele incalcari de lege pe care acest om le face, find sustinut si de dnl avocat Gaftone care baga in buzunar 80 de milione lunar find avocatul primariei 40 si 40 de milione le ia de la o s al com Sant .Sant curios dnle Ciorba daca era dna Mica prefect ce avea de zis .’ ps de la preluarea mandatului dnl Primar se foloseste de 3 secretari ,plus fostul care a fost readus la primarie ca antrenor de secretari, toti 4 au salariu vicelui adica maxim dupa primar.

    4
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.