(FOTO) Husarii, elita cavaleriei austro-ungare din secolul al XVIII-lea, care apăra graniţele Imperiului Austro-Ungar, au petrecut, în urmă cu o sută de ani, ultimele zile liniştite în oraşul Bistriţa. „Husarii au fost trimişi către Vatra Dornei şi apoi către Italia de unde, din păcate, nu s-au mai întors. Comemorarea de astăzi este un gest minim pentru acei soldaţi care au căzut la datorie lăsând în urmă familii şi copii”, a spus liderul UDMR Bistriţa-Năsăud, Decsei Atilla, vineri după-amiaza când organizaţia judeţeană UDMR Bistriţa-Năsăud și organizația municipală Bistrița, alături de Asociaţia Pro Hereditatem şi Asociaţia Comunitară Pentru Păstrarea Tradiţiei Cavaleriei şi Husarilor din judeţul Hajdú-Bihar (Ungaria), au comemorat husarii căzuți la datorie în primul război mondial. Un detaşament de husari din Ungaria a defilat pe strada Nicolae Titulescu în costume de epocă. Călăreţii au fost întâmpinaţi la intrarea în curtea UDMR de tineri în costume populare şi cu petale de flori.
Invitat special la eveniment a fost președintele UDMR Kelemen Hunor care i-a mulţumit primarului Bistriţei Ovidiu Creţu pentru participarea la eveniment, ceea ce arată, în opinia sa, „respect faţă de trecutul maghiarilor”. „În istoria secolului XX, românii şi maghiarii au fost, de multe ori, pe baricade diferite, dar, trecutul este un lucru, prezentul şi viitorul trebuie să fie pentru noi o preocupare şi o construcţie comună. Comunitatea maghiarilor din Bistriţa rămâne un partener pentru toţi cei care ne respectă şi ne preţuiesc”, a spus Kelemen Hunor.
La rândul lui, primarul Ovidiu Creţu a spus că memoria europeană comună are multe pagini. „De unele pagini suntem mândri, de altele, nu, dar toată istoria Europei este istoria noastră şi trebuie să ne-o asumăm cu bune şi cu rele. (…) Românii şi maghiarii au fost de multe ori în tabere diferite, dar astăzi suntem în aceeaşi tabără, uniţi de drapelul UE. Avem un prezent comun şi un viitor comun şi este în puterea noastră să îl facem unul frumos şi fericit pentru toată lumea”, a spus primarul Bistriţei.
De la ceremonie nu au lipsit nici excelenţa sa Csulák Péter, reprezentantul Consulatul General al Ungariei din Cluj-Napoca, Pajna Zoltán – președintele Consiliului Județean Hajdú-Bihar (Ungaria), reprezentanți ai bisericilor istorice.
Acum un secol, în 12 august 2016, un detașament de husari a fost trimis în Pasul Tihuța (foto 1916), spre Vatra Dornei, să asigure paza trecătorii. Erau ultimele zile de pace în Bistrița-Năsăud. Ca urmare a Consiliului de Coroană din 14 august 1916, România a intrat în primul război mondial alături de Antanta.
Oameni frumosi de omenie si foarte curajosi ca doar ei au tras in sabie pe stramosi mei bietii iobagii care isi cereau drepturile sub steagurile Craisorului,biet si iubit Craisor te intorci in mormant cand vezi ce fac urmasii tai,defapt aici nu sunt urmasii tai moti, sunt neam de slugi la sasii din Bistrita.
Din pacate incultura primarului Cretu a devenit penibila si rusinoasa pentru pentru romani .
„Acum un secol,… Erau ultimele zile de pace în Bistrița-Năsăud” înainte ca acestea să fie bulversate, pentru totdeauna, de către micimea decizilor optuzilor și corupților „mitici” de la București. Interesantă și curajoasă ceremonie organizată de către UDMR, tristă dar adevărată.
Foarte adevărat ce spuneți, trist în aceeași măsură.
„Acum un secol, în 12 august 2016, un detașament de husari a fost trimis în Pasul Tihuța (foto 1916), spre Vatra Dornei, să asigure paza trecătorii. Erau ultimele zile de pace în Bistrița-Năsăud. Ca urmare a Consiliului de Coroană din 14 august 1916, România a intrat în primul război mondial alături de Antanta”.
Vă citez, stimată doamnă Cristiana Sabău.
Cum puteți afirma așa ceva, când românii din monarhia Austro-Ungară, „mânați” pe fronturile din Serbia, apoi, Galiția, din zona noastră, în Regimentul 32 Honvezi și 63 Infanterie, au fost „carne de tun”, mai devreme, între 1914-1916?!
Toți cei căzuți în lupte, au fost „egali” în fața morții: nu s-au întors la familii, au lăsat în urmă ..lacrimi și durere.
Și atunci, întreb: De ce, husarii …au suferit mai mult?
Documentarea despre trecut este, de multe ori, cu….lumini și umbre!
Mulţumim pentru precizări.
Domnule Adrian,pe la arhiva dv. nu dețineți documente sau poze care să arate cum puneau românii în jug? Bunicul meu despre asta îmi povestea. întrebam si eu la rândul meu: cine suferea mai mult, husarul sau românul? Este trist,că aici la noi pe acest pământ se mai fac astfel de ceremonii.
se fac filmari pentru sky news?
episodul 2?
Și mie îmi place gulașul cu mămăligă dar una e una și alta e alta… Să vi tu parlamentar în Parlamentul României și să comemorezi pe cineva care a omorât români într-un război pe care etnia din care provii l-a început într-un spirit profund cotropitor, ca să nu mai menționăm ce s-a întâmplat înainte și după acest episod din primul război mondial este încă o palmă peste fața Românilor, încă un afront adus Poporului Român și o lipsă totală de respect pentru valorile Poporului Român al cărui reprezentat se presupune că ești… Asta în vreme ce prin alte părți ale țării niște psihopați, tot pe motive iredentiste, dau foc la drapelul României și îl spânzură pe Avram Iancu în mod simbolic… Acești oameni trebuie să se hotărască odată pentru totdeauna ce vor să fie, reprezentanții Poporului Român sau reprezentanții unei etnii, etnie din care fac parte unii (puțini la număr dar foarte gălăgioși) cu complexe de inferioritate și cu tot soiul de probleme de identitate rămase nerezolvate… În ceea ce privește manifestarea în sine tot încerc să găsesc circumstanțe atenuante sau motivații cât de cât compatibile cu un spirit, nu de prietenie sau fraternitate, măcar unul al respectului reciproc, dar din păcate nu pot devreme ce același lucru dacă l-am face noi la ei, nu că ar fi normal dar, ar ieși în mod evident cu scandal… E de bun simț elementar ca atunci când te duci la cineva acasă să nu îi ridici în slăvi pe ăia care i-a omorât bunicii și poate chiar părinții gazdei…
UN gest de normalitate europeana.
Sa ne spună cei care cunosc mai bine obiceiurile ungurești dacă la o comemorare se joaca ceardaș.Cred ca de fapt, în proporție de 99,99% ,semnificația evenimentului e alta. A se vedea cine participă din partea ungurilor la eveniment. Domnul primar a spus și el ce a crezut de cuviință. Consilierul pe teme de istorie cred ca era în concediu.
Doamna reporter sa ne spună care sunt acei reprezentanți ai bisericilor istorice și ce se înțelege prin acest termen.
Husarii au fost expresia opresiunii maghiare în Transilvania, nu-mi face nici o plăcere să-i văd în Bistrița. Domnule Onofreiu, luminați-ne, ăia de au ars Năsăudul de două ori în 48 nu fuseră husari? Și secuii care-au trădat jurământul față de imperiu și i-au atacat pe românii grăniceri, nu fuseră și ăia husari?
Din pacate nu s-au mai intors??? Din fericire nu din pacate si pacat cu nu i-au luat cu ei si pe vorbitorii de aceasi limba si sa nu se mai fi intors niciodata!
Oare cand o sa organizeze d-nul primar defilarea trupelor SS ale sasilor bistriteni care s-au jertfit pentru apararea Budaestei ?
Este intamplator faptul ca presupusii traficanti de arme erau unguri ?
si nimic nu e intamplator!!!!
(nici un tigan nu si-ar fi permis asa ceva…)
Ce pacat ovidiule ca nu ai cazut in baioneta husarilor. Astazi TIMP ONLINE ce se facea fara tine ?
Un gest de normalitate! Oare cati dintre noi stiu de existenta statuii reprezentand soldatul Roman in Ungaria in orasul Nyiregyhaza. Respect! https://www.kozterkep.hu/~/21834/Roman_hosi_emlekmu_Nyiregyhaza_1960.html
Istetule ! Explicatia este simpla . Romanii au eliberat pe unguri de comunism .
Cititii si va luminati !
http://romania-misterioasa.blogspot.ro/2015/06/157-de-romani-au-fost-macelariti-la-ip.html
…cine a vazut sau cine mai stie vremurile cum au fost? …daca cineva poate s’o scoata la capat cu exchibitiile astea unguresti,nu cred,dar s’o faca la ei acasa,nu la noi,in Romania.
Cine permite asemenea profanari, in necunostinta de cauza,este un idiot.