Actualitate

După succesele lui Rareş Buhai, ISJ creează o grupă de excelenţă la informatică

După cele trei medalii de aur obţinute anul acesta la informatică de Rareş Buhai, elev la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu", în sfârşit Inspectoratul Şcolar Judeţean se gândeşte să creeze o grupă de excelenţă la această disciplină ca să pregătească din timp copiii pentru marea performanţă. Copiii vor da un test.

„Vineri, 12.10.2012, ora 14, la Şcoala Gimnazială nr. 4 Bistriţa va avea loc selecţia elevilor de clasa a V- a în vederea formării grupei de excelentă la disciplina informatică. Sunt aşteptaţi la selecţie toţi elevii interesaţi. Testul de selecţie constă în rezolvarea unui set de probleme de perspicacitate”, anunţă inspectorul de specialitate prof. Susana Gălăţan.

De ce începe pregătirea elevilor atât de timpuriu? Să ne amintim doar atât că profesorul care l-a pregătit pe Rareş Buhai, Constantin Gălăţan de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” (foto), a declarat, într-o conferinţă de presă, că rezultatele obţinute de Rareş Darius Buhai sunt datorate faptului că el se pregăteşte „orientat spre performanţă” încă din gimnaziu.

„Rareş Darius Buhai a luat medalia de aur la olimpiada internaţională de informatică. E primul român din întreaga istorie a competiţiilor internaţionale care a obţinut medalie de aur în clasa a IX-a. Nu e imposibil să se obţină performanţă la nivel naţional dacă pregătirea începe în clasa a IX-a. Nu e imposibil, dar este foarte greu. În clasa a IX-a vin copii care s-au jucat în generală pe calculator, dar niciunul nu ştie să programeze şi, în câteva luni de zile, până începe prima etapă a olimpiadei, cea judeţeană, este foarte greu, aproape imposibil, să îi aduci la nivelul cerut şi să facă faţă”, a declarat Constantin Gălăţan.

El a spus că un elev de clasa a IX-a nu poate intra în lotul naţional de informatică dacă a început să se pregătească doar în liceu, cu câteva luni în urmă.

„Rareş a avut şansa să îşi înceapă pregătirea la timp şi nu numai. Faptul că a făcut informatică orientată spre performanţă din clasa a V-a, la care s-au adăugat calităţile lui native şi determinarea l-au ajutat să obţină performanţe de timpuriu. Pentru mine nu este o surpriză extraordinară că Rareş a ajuns la olimpiada internaţională. Eu eram aproape convins că va câştiga medalia de bronz, aşa cum reuşesc, de regulă, copiii de clasa a IX-a calificaţi la olimpiada internaţională, dar el s-a gândit că medalia de bronz e prea puţin şi atunci a venit cu aur”, a declarat Constantin Gălăţan.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.