Social

Ce decizie a luat Primăria Rodna după tragedia din Munţii Apuseni

După tragedia din Munţii Apuseni, în urma căreia două persoane şi-au pierdut viaţa fiindcă salvatorii au ajuns prea târziu la ele, Primăria Rodna a decis să-şi înfiinţeze propriul serviciu salvamont, cu oameni antrenaţi care "în cinci minute" să plece în căutarea oricui are nevoie de ajutor în munţi. Primarul Alexandru Năşcan ne-a spus câte persoane vor lucra şi cu ce va fi dotat serviciul.

Primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan, a declarat pentru Timp Online că ţine neapărat să înfiinţeze, în comună, un serviciu salvamont, mai ales după cele întâmplate în Munţii Apuseni cu avionul care a aterizat forţat.

„Sigur că va fi coordonat de la judeţ, dar toate cheltuielile vor fi suportate de noi, de comunitate. În trimestrul trei vom achiziţiona o maşină de teren. De la 1 ianuarie 2015 încercăm să angajăm două persoane. Pe lângă acestea vor mai fi alte patru patru fiindcă trebuie o echipă de şase oameni. Aţi văzut ce s-a întâmplat în Munţii Apuseni. Până te duci, până cauţi… Noi îi vom avea la îndemână şi, împreună cu jandarmii montani pot pleca în cinci minute dacă, Doamne fereşte, va fi nevoie de intervenţia lor. Deci încercăm să facem să creăm acest serviciu pe forţele proprii. Eu cred că acest serviciu e mai mult decât necesar. La noi nu va mai fi industrie. Ne vom dezvolta doar cu ajutorul turismului, al agroturismului. Trebuie făcuţi paşi de acum. Turistul care vine în zonă şi ştie că nu e apărat, nu-i protejat, nu urcă muntele”, a spus Alexandru Năşcan.


Edilul a adăugat că Primăria Rodna are mai multe refugii montane în administrare. „Noi întreţinem aceste refugii. Trebuie să facem şi acest serviciu salvamont şi oamenii vor veni. Vara trecută, vă spun sincer, m-am întâlnit pe munte cu oameni străini din Germania, Ungaria, Uncraina, deci lucrurile se mişcă. Noi ne dorim ca şi cei care se ocupă de cultura judeţului să vină şi pe la Rodna ca să le explicăm ce e cu ruinele basilicii dominicane, cu biserica greco-catolică reconstruită  din 1859, cu aşa-zisele catacombe. Am dori ca cei de la nivel judeţean să vină şi să poarte o discuţie cu noi. Poate că accesăm nişte fonduri, ne dă o speranţă cineva să accesăm nişte fonduri. Noi nu ne putem apuca de capul nostru oricât de mult am dori în Consiliul Local şi apelez pe această cale, dacă tot am prilejul, să vină autorităţile responsabile să putem dezvolta componenta aceasta în conexiune cu turismul Munţii Rodnei. Nu se pot face dintr-o dată toate, dar pas cu pas se pot schimba lucrurile. Dacă stăm aşa, nu se va schimba nimic”, a spus Alexandru Năşcan.

Întrebat dacă nu e nemulţumit de faptul că 80% dintre turiştii care vizitează Parcul Naţional Munţii Rodnei aleg să intre în el prin Borşa, Maramureş, aşa cum arată raporatele Administraţiei Parcului, Alexandru Năşcan a spus: „Totul depinde de promovare, de lobby. Sigur că e păcat că nu suntem noi cei care atragem 80% dintre turiştii care intră în parc. Până la Rodna, dacă veniţi cu maşina, şi de acolo dacă mergeţi spre Valea Vinului, vă rupeţi maşina. Ca să putem atrage turişti ne trebuie infrastructură. Poate că turistul vine o dată, dar dacă îi sare roata, a doua oară nu mai vine”, a spus Alexandru Năşcan.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS