Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Vasile Bar, a spus că, în judeţ sunt circa 8000 de societăţi comerciale active.
„Economia judeţului Bistriţa-Năsăud – şi spun lucrul acesta după o întâlnire de azi, de la Comelf, cu cei mai importanţi 10 agenţi economici din judeţ şi Universitatea Tehnică din Cluj – merge bine chiar foarte bine în comparaţie cu celelalte judeţe ale României. Şi vă ofer un indicator foarte elocvent. În urmă cu 12-13 ani exporta produse în cuantum de 100 de milioane de euro. În anul 2013, exportul a fost de 650 de milioane de euro. Suntem foarte aproape de ceea ce am fost odată, respectiv în anii 2007, 2008, când economia a atins nivelul de vârf”, a spus Vasile Bar.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a spus că economia judeţului s-a dezvoltat atât de bine datorită faptului că 90% dintre întreprinderile socialiste care funcţionau în 1990 s-au privatizat şi au avut succes, el dând ca exemplu Rombat, RAAL, etc. Al doilea motiv care a dus la aceste rezultate foarte bune, a mai spus Vasile Bar, este dinamismul şi mediul concurenţial foarte bun din judeţ, iar al treilea investiţiile străine, investitorii preferând judeţul pentru „stabilitatea politică, mai ales”.
„Economia judeţului Bistriţa-Năsăud este între primele trei la nivel naţional din punctul de vedere al ritmului de dezvoltare anual, ritm care a crescut între 15 şi 25%”, a spus Vasile Bar.
Prefectul judeţului, Ioan Ţintean, a spus, la rândul lui, că şi în ce priveşte agricultura, în special zootehnia, Bistriţa-Năsăud este judeţul cu cele mai multe fabrici de lapte raportate la numărul de locuitori. „E un judeţ mic, prosper, unde afacerile din zona industriei şi agriculturii, îşi găsesc loc şi există şi preocupări din partea celor care pot ajuta să fie susţinut mediul de afaceri în ansamblul său”, a apreciat prefectul.
Modificarile Codului Fiscal, propunerile şi măsurile de natură fiscală în direcţia relansării economice s-au aflat pe agenda de discuţii a seminarului specializat organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Nasaud, prin Centrul Europe Direct Bistriţa, în parteneriat cu Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, joi, în Sala de şedinte a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice
Au fost prezenţi la acest eveniment: Iulian Dumitrescu – senator , vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital, Vegh Alexandru şi Ákos-Daniel Mora – senatori, membri ai aceleiaşi Comisii, care au preluat de la participanţi propunerile din domeniul de competenţă al Comisiei. De asemenea, s-au implicat în dezbateri Ioan Nistor – decan Facultatea de Business, Universitatea Babeş-Bolyai şi Dragoş Păun – lector Facultatea de Business. În partea a doua au răspăuns înrebărilor tehnice ale mediului economic, Valentin Crin Pântea – şef, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud şi Georgeta Meşter – şef Birou Metodologie şi Asistenţă.
frumos.. economia judetului merge foarte bine crescanda chiar…iar noi cei din clasa muncitoare avem salarii de tot rasul..multumim! in special la Comelf!
cred ca toata lumea trebuie sa intelega un lucru simplu- se poate face export,productie,etc dar daca angajatii acelor firme sant platiti la nivel minim asta inseamna ca acei agenti economici genereaza saracie=concluzia este ca acele fime trebuie sa fi inchise sau sa fie obligate sa plateasca un salar decent.
sant firme care platesc la minim dar proprietarii se plimba cu masini de lux si nu au platitite taxele la zi.
rruussiinniiccaa.
Oamenii acestia stiu ca sunt muncitori care au salariul de acum patru ani ,chiar si mai mic ex :750 lei