Ediția de anul acesta, a XVI-a, a Festivalului de Literatură și Teatru ”Liviu Rebreanu”, organizată de Centrul Cultural Municipal Bistrița, se va desfășura în condiții speciale, din cauza pandemiei.
Festivalul va avea loc în 26 și 27 noiembrie și va putea fi urmărit online pe pagina de Facebook Palatul Culturii Bistrița.
”Festivalul va cuprinde o întâlnire cu scriitori, piese de teatru pentru copii, lansări de cărți, reviste, antologii și spectacole de teatru. În ceea ce privește momentele de literatură, acestea se vor desfășura prin intermediul aplicației zoom și se vor difuza live pe pagina de Facebook Palatul Culturii Bistrița, iar piesele de teatru la fel”, au anunțat organizatorii.
În 27 noiembrie se împlinesc 135 de ani de la nașterea lui Liviu Rebreanu, originar din Târlișua, creatorul romanului românesc modern. În 20 noiembrie s-au împlinit 100 de ani de la apariția romanului ”Ion”. Luna trecută a decedat Saveta Lazăr, fata celor două personaje (Ion al Glanetașului și Ana, în realitate Ion şi Rodovica Boldijer) care l-au inspirat pe Liviu Rebreanu să scrie romanul ”Ion”.
Pe 27 noiembrie se implinesc 135 de ani de la nașterea lui Liviu Rebreanu. Marele scriitor Liviu Rebreanus-a născut în comuna Târlișua, unde tatăl său, Vasile Rebreanu, era învățător, fiind primul copil din cei paisprezece pe care avea să-i numere familia.
Tatăl său i-a povestit că in noaptea de 27 noiembrie 1885, s-a petrecut un miracol si anume, o „ploaie de stele” când Pământul a întâlnit resturile cometei Bialla. Stătea pe prispă și aștepta nerăbdător pe cel dintâi născut, se ridica „și-și tot plimba neastâmpărații pași pe afară, când, dintr-o dată, de sus , e împroșcat cu stele! Picurau din cer din belșug, cu prisosință, stropi de lumină, scăpărări argintii în noapte târzie de toamnă. S-a minunat dascălul Vasile Rebreanu de un dar așa de mare. Profetică vestire, a strigat atunci Ludovicăi: – Bucură-te, nevastă, feciorul meu va fi om însemnat! Afară plouă cu stele!” , după cum relatează Puia–Florica Rebreanu, in cartea sa „Zilele care au plecat”, Editura pentru Literatură, București,1969.
De asemenea, anul acesta se implinesc 100 de ani de la aparitia romanului „ION”, primul roman obiectiv din literature româna prin care Liviu Rebreanu este considerat creatorul romanului romanesc modern.
Apariția romanului „Ion” în 1920 este un considerată un punct de referință în istoria romanului românesc, asupra căruia critica literară s-a fixat încă de la început. Astfel , Eugen Lovinescu apreciază că „Ion” e cea mai puternică creație obiectivă a literaturii române și că procesul firesc al epicii este spre obiectivitate si poate fi pus pe treapta ultimă a scării evolutive.”