Actualitate

Editura Charmides, din nou premiată

Miercuri, 8 iunie 2011, ora 17:00, la sediul Bibliotecii Centrale Universitare din București, s-au acordat Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2010, precum și Premiul Național de Literatură.

Juriul de nominalizări a fost format din: Dan Cristea (președinte), Horia Gârbea, Antonio Patraș, Ovidiu Pecican, Vasile Spiridon și Slavomir Gvozdenovici (pentru literatura în limba minorităților).

Juriul de decernare a premiilor a fost format din Mircea Bârsilă, Paul Cernat, Alexandru Dobrescu, Gellu Dorian și Ion Pop. Au fost acordate premii la secțiunile Poezie, Proză, Critică și istorie literară, eseu, Premiul pentru traduceri din literatura universală și Premiul Fundației Andrei Bantaș, Premii speciale (publicistică, memorii, jurnale etc.), Debut,  Premiul pentru literatură în limbile minorităților și Premiul Național de Literatură. 

USR a acordat următoarele premii:

Poezie: Ion Mureșan, “Cartea Alcool”, Ed. Charmides (a Societății de Concerte, condusă de Gavril Țărmure)

Proză: Radu Mareș, “Când ne vom întoarce”, Ed. Limes

Critică și istorie literară, eseu: Mihai Dinu, “Un alt Bolintineanu – gânduri despre natura poeziei”, Ed. Spandugino

Premiul pentru traduceri din literatura universală: Rareș Moldovan, Thomas Pynchon, “Curcubeul gravitației”, Ed. Polirom

Premiul Fundației Andrei Bantaș: Domnica Drumea și Petru Ilieșu, Allen Ginsberg, “Howl și alte poeme”, Ed. Polirom

Premii speciale: Andrei Oișteanu și Ion Vianu

Debut: Sorin Despot, “Apasă”, Ed. Cartea Românească

Premiul pentru literatură în limbile minorităților: Liubinca Perinaț Stancov, “Exerciții pentru un soare postum”, poezii, limba sârbă

Ion Mureșan pentru volumul său “Cartea alcool”, Editura Charmides Bistrita, este multipremiatul anului 2011. În ianuarie 2011, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, i s-a decernat premiul „Cea mai bună carte de poezie a anului 2010”. Volumul a mai fost distins cu: Premiul Radio România Cultural; Premiul revistei “Observator Cultural”; Premiul USR-Filiala Cluj.

Criticul literar Nicolae Manolescu, președintele USR, a apreciat că “premianții sunt de primă mână”, iar juriul și-a făcut datoria cu competență și competitivitate, având în vedere orgoliile scriitorilor.”Premiile au fost acordate unor cărți și nu unor oameni”, a mai spus Nicolae Manolescu.

sursa: www.agentiadecarte.ro

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.