Educatorii au avut de construit un eseu de două – trei pagini în care să argumenteze apartenența unui text poetic eminescian la direcția romantică/curentul literar romantic, subiect notat cu 15 puncte. La ieșire, mulți au declarat pentru Timp Online că se așteptau să primească subiecte care să aibă legătură cu activitatea lor didactică.
„Noi nu predăm romantismul la preșcolari. Ne așteptam să ne dea ceva din basm, din literatura pentru copii. Subiectul acesta era de nivel de profesor de liceu”, a declarat o educatoare.
O altă candidată a declarat că nu înțelege nici de ce a existat și un subiect de gramatică atât de dificil atât timp cât educatorii nu predau gramatică celor mici.
Concurenților li s-a cerut să răspundă la mai multe întrebări din morfologie și sintaxă pornind de la un text de Petre Ispirescu. „Îndată după plecarea Greuceanului, Faurul Pământului se apucă și făcu chipul lui Greuceanu numai și numai din fier, apoi porunci să ardă cușnița ziua și noaptea și să țină chipul acesta fără curmare în foc”.
Printre altele, candidaților li s-a cerut să indice sinonime pentru cuvintele „îndată” (adverb) și „porunci” (verb), să construiască enunțuri cu verbul „a face” la același mod ca în fragmentul dat, dar la alte timpuri verbale, să explice rolul primei virgule din text și să alcătuiască o propoziție în care să folosească substantivul „chipul” la plural, articulat cu articol hotărât.
Acesta a fost ultimul examen de titularizare. De anul viitor, angajările se vor face în fiecare școală. Concurența pentru posturile de educatori a fost de zece pe un loc.
Cristiana Sabău
Subiecte mai mult decat rezonabile. Oare ce or fi vrand acei educatori care au afirmat ca sunt grele? Sa li se ceara sa stie….cam ce stie un copil de gradinita?? Sa fim seriosi, daca nici pe Eminescu nu esti in stare sa-l incadrezi in curentul romantic, eu cred ca NU ai ce cauta in postura de ‘educator’…..
Nici mie nu mi se par grele. Dar cine stie ce mai invata institutorii? Chiar asta am si intrebat-o pe o doamna care mi-a spus ca nu are nevoie de gramatica de ce nu crede ca are nevoie. Probabil pentru ca traim intr-o tara de agramati 🙂
proba de gramatica grea??? nu pot sa cred ca unui absolvent de scoala pedagogica i s-a parut dificil subiectul de la gramatica .E cel mult de nivelul clasei a 8-a!
La o asemenea comisie munca este grea, responsabilitate mare, plata „in ceruri” , vacanta/concediul compromis. Candidati multi (peste 500), procesarea dureaza saptamani. Unii (si nu putini) nu s-au mai obosit sa participe la concurs, unii (si nu putini) au parasit concursul dupa ce au citit subiectele, sunt curioasa care vor fi notele. Pacat de munca celor din comisie…………………….