Actualitate

Elev creol, în căutare de ţinută şcolară la Târgul de uniforme de la CNLR (foto)

Ţinutele şcolare prea mici sau care nu le mai sunt de folos fiindcă au trecut în clasa a V-a, ciclu în care se poartă altceva, au putut fi vândute de elevii Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa la cea de-a doua ediţie a Târgului de uniforme, organizat de şcoală.

Bucuroşi că îşi pot face rost de bani de buzunare, copiii au venit la târg cu sarafane, tricouri, veste, pantaloni şi cămăşi pe care le-au putut vinde cu preţuri între 10 şi 40 de lei, cât le-au sugerat profesorii. Singuri sau însoţiţi de bunici şi de părinţi, copiii au negociat şi chiar au lăsat din preţ, iar adulţii care au venit să cumpere au fost foarte bucuroşi că au găsit, în sfârşit, uniforma potrivită.

Este şi cazul Andreei, mama lui Alex, un băieţel creol (foto principal) care a venit  de curând la CN „Liviu Rebreanu” şi a ratat momentul în care s-au luat măsurile pentru uniforme.

„Nu găsim uniformă. Am venit de curând în România şi chiar nu am găsit niciun magazin în care se fac uniforme. În patru zile, abia am putut face rost de două tricouri. Le-am cumpărat albe şi le-am dus să le brodeze. Nu se găsesc pur şi simplu. Ar fi bine să nu mai fie obligatorie uniforma, ne-ar scăpa de un stres. Am venit la târgul de uniforme în speranţa că vom găsi una, deşi văd că sunt mai multe fetiţe şi nu prea cred că avem şanse”, a spus mama lui Alex.

Băiatul, născut în Spania, a fost crescut de la vârsta de 5 ani în România, la ţară, vorbeşte română şi germană, şi frecventează acum cursurile secţiei germane a CNLR. Alex spune că, cel mai mult, la „Liviu Rebreanu” îi plac orele de sport.

„Nu-mi plăcea în Germania fiindcă acolo tot ploua”, ne-a spus Alex.

Dalia Chira, şefa catedrei pentru învăţământul primar de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, catedră dalia-chiracare a organizat târgul, a declarat pentru Timp Online că, deşi în Statutul elevilor scrie că uniformele nu mai sunt obligatorii, aceştia trebuie să poarte însemnele şcolii, iar la CNLR s-a decis ca aceste însemne să fie pe uniforme.

„Este ediţia a doua a târgului. Credem, în continuare, că e un lucru benefic pentru copii. Atunci când le-am prezentat părinţilor la începutul anului şcolar ideea au fost foarte încântaţi. mai ales cei care sunt acum în clasa a V-a au uniforma pe care ar vrea să o valorifice într-un fel sau altul, măcar să ajute pe cineva, având în vedere că, din clasa a V-a uniformele sunt pe un alt model. Într-adevăr nu e obligatorie uniforma şcolară, potrivit noului Statut al elevilor, dar este obligatoriu ca elevii să poarte însemnele şcolii. Aceste însemne se regăsesc pe uniforma creată special pentru CNLR. Cred că e o uniformă care obligă, în primul rând. Îi obligă să aibă o anumită ţinută, un anumit comportament şi cred că elevii care o poartă sunt mândri, chiar şi când merg pe stradă, fiindcă ei învaţă la Rebreanu”, a spus Dalia Chira.

Cu Târgul de uniforme, CNLR a dorit, din nou, să încurajeze şi spiritul antreprenorial al elevilor.

targ-de-uniforme-1 targ-de-uniforme-2 targ-de-uniforme-3 targ-de-uniforme-4

7 comentarii

  • pai daca tot nu sunt obligatorii uniformele eu propun ca elevii sa fie marcati cu însemnele colegiului exact ca vitele cu fierul înrosit.
    cu ocazia asta n-au nevoie mai încolo de tatuaje si mai fac si parintii economie la uniforme.

    PS: ce tara frumoasa, doar la noi chestiile optionale sunt obligatorii, parca suntem în teatrul absurd al lui Eugen Ionesco.

  • In „Statutul elevilor scrie că uniformele nu mai sunt obligatorii, aceştia trebuie să poarte însemnele şcolii, iar la CNLR s-a decis ca aceste însemne să fie pe uniforme”.
    Am impresia ca intr-adevar este vorba de teatru absurd. Poate CNLR sa sfideze prevederile legale introducand uniforma prin usa din dos? Cine a decis acest lucru? Oare va fi tras la raspundere pentru aceasta sfidare fatisa?

  • Solutia (dupa metoda de la CNLR): Insemnele vor fi pe uniforme pe care elevii nu le vor purta pt ca nu mai sunt obligati sa le poarte.

  • Guvernul a decis acordarea unui spor de salariu tuturor sefelor de catedră din țară. la CNLR s-a decis ca acest spor să fie doar pe hârtie… Doamna aceasta, șefă de catedră de la CNLR, care are o argumentație ciclică și care se mai consideră și miezul din dodoașcă, se ocupă de EDUCAȚIA copiiilor… Șmechereala, se pare că, este prezentă peste tot, în toate mediile și în toate clasele sociale nu numai la cei care ne conduc d.p.d.v. politic…

  • Ca să parafrazez o mare formație de muzică Rock în legătură cu un moment în care un profesor se adresează unui sau unor elevi: „Dacă faci ce îți spun eu vei mânca budincă. Cum să mănânci budincă dacă nu faci ce îți spun eu???”…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.