„România este o ţară frumoasă în care ne simţim foarte bine”, au spus la unison 46 de elevi şi profesori din Republica Moldova, raionul Floreşti, care au sosit în Bistriţa-Năsăud. Ei participă, începând de marţi, la cea de-a 20-a ediţie a taberei internaţionale “Acasă la noi”. În timpul sejurului, oaspeţii din Republica Moldova vor vizita muzee, case memoriale şi mănăstiri, dar vor merge şi la Băile Figa şi la Herghelia Beclean.
Zâna Mandalac, preşedinta Cercului Astra din Floreşti: „Suntem plăcut surprinşi de amabilitate, de ospitalitate şi de atenţie. Am descoperit România abia anul trecut când am fost la o tabără la Dorohoi. Am fost la Putna, Botoşani, Suceava, Ipoteşti. Parcă am băut dintr-un izvor spiritual naţional. În Bistriţa-Năsăud suntem pentru prima oară. În grupul nostru sunt 25 de persoane, copii din satele nistrene. Ei au fost în Transnistria, iar acum, de câţiva ani, au revenit în raionul Floreşti şi am hotărât să venim cu aceşti copii să descopere şi ei România”.
Marţi, oaspeţii din Republica Moldova au fost întâmpinaţi la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” de managerul Ioan Pintea, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, şi de preşedintele Despărţământului Năsăudean al Astra, Ioan Seni, care le-au urat bun venit şi i-au invitat să se bucure de frumuseţile judeţului nostru.
Tabăra internațională ”Acasă la noi”, ajunsă la ediția cu nr. 20, are loc anul acesta în perioada 18-24 iulie. Cu această ocazie, 46 de elevi din Republica Moldova, raionul Florești, vor vizita județul Bistrița-Năsăud.
Joi 19 iulie copiii vizitează Bistrița, iar miercuri 20 iulie este program de vizitare a Casei memoriale ”Liviu Rebreanu”, a Muzeului Grăniceresc Năsăud, a Colegiului Național ”George Coșbuc” Năsăud, a Galeriei Academicienilor Năsăudeni, a Centrului Național de Promovare și Informare Turistică Năsăud, a Casei Memoriale ”George Coșbuc”, a Mănăstirii Salva și a comunei Runcu Salvei.
Joi 21 iulie se vor vizita alte obiective: Muzeul de Artă Comparată Sîngeorz-Băi, Muzeul ”Cuibul Visurilor” din Maieru, Muzeul Mineritului din Rodna, stațiunea Blazna, comuna Șanț, fabrica de cherestea de la Lunca Ilvei, Mănăstirea Ilva Mare, Muzeul etnografic ”George Nechiti” din Feldru, muzeul sătesc din Rebrișoara.
Vineri 22 iulie, grupul va merge în vizită la Consiliul Județean, pentru o întâlnire cu conducerea instituției, dar și la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”.
Sâmbătă 23 iulie, copiii vor fi la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Beclean, la Protopopiatul Beclean, la herghelie și la Băile Figa. În ultima zi de vacanță în Bistrița-Năsăud, oaspeţii basarabeni vor participa la Sfânta Liturghie, iar după masa de prânz vor pleca spre casă.
Adaugă comentariu