Numărul elevilor ucraineni audienţi în şcolile din România, pe curriculum românesc, va fi de 1.140 la începutul săptămânii viitoare, dintr-un total de aproape 34.000 de minori ajunşi în ţara noastră în urma conflictului armat din Ucraina. Dintre aceștia, 16 sunt în Bistrița-Năsăud.
”La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud au fost înregistrate 8 solicitări primite la Comisia de repartizare de la părinți/reprezentanți legali pentru preșcolari și 16 solicitări pentru elevi în calitate de audienți. Din cei 16 elevi, un elev a depus solicitare pentru activități de asistență psihopedagogică și consiliere, un elev a solicitat asigurarea altor drepturi (internat și alocație de hrană) și 3 elevi au solicitat asigurarea transportului de la cazare la școala în care sunt audienți”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.
În continuare, voluntarii sprijină activitățile pentru cei 32 de copii din cadrul comunității de la Herina (Tabăra Speranța) și pentru cei 35 de copii care participă la activitățile extrașcolare organizate în cadrul Centrului educațional pentru copiii refugiaților din incinta Școlii Gimnaziale Nr. 4 Bistrița.
În privinţa opţiunii pentru curriculum românesc, Ministerul Educației a menţionat că Executivul urmează să aprobe o derogare, cu titlu de excepţie, de la Legea educaţiei naţionale, pentru acei elevi ucraineni care doresc să continue studiile în învăţământul liceal românesc şi care acum finalizează gimnaziul, dar nu vor putea să susţină un examen de Evaluare Naţională, întrucât nu cunosc limba română.
Elevii ucraineni care doresc să continue şcoala după curriculum ucrainean vor primi sprijin logistic din partea şcolilor româneşti. Este vorba de spaţii, de echipamente electronice, care le vor fi puse la dispoziţie.
”Această decizie are legătură, cu siguranţă, şi cu ce au anunţat autorităţile ucrainene că suspendă examenele naţionale în acest an. Este suficient să frecventezi cursurile online pentru a avea certificat de absolvire, fie că vorbim de gimnaziu, fie că vorbim de liceu”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.
Și ai noștrii vor putea avea bacul fara examen .Ce evcu discriminarea asta ? Ce treabă avem noi cu copiii Ucrainieni ? Noi puteam trimite copiii în Ucraina să intre la lucru fara examen .Nu vă e rușine .
Io zic sa le dati renta pe viata cate o indemnizatie speciala. Casa si utilitati pe gratis pana la a 3 a generatie .
Corect ,atunci nici ai nostri sa nu dea examen.Clar este discriminare
Putea sa dea si ei nacar de forma din matematica
Dupa ce ca la noi profesori de muzica le da 4 si la ed fizica 5.Vaisamar
Fraieri suntem. Nu zic sa nu-i ajuți deloc, dar sub impulsul dramatical al momentului uitam că Ucraina e o țară destul de coruptă in care se cere șpagă la vama când vrei sa intri, limba romana a fost interzisă, ne-au luat parte din Basarabia etc.
Uitati-va cu ce mașini vin, noi părem sinistrați pe lângă ei…))
Pentru copii romani nu se poate nimik nu sant bani pentru alti sant lingai mizerabili avem o conducere fe cacat
E penibil cat de lingăi sunt oficialii români! In ritmul asta școala românească se duce de râpă! Ce faci daca va trebui sa te trateze un medic ucrainean peste 30 de ani,unul de asta fara bac? De ce străinii au prioritate în Romania? De ce nu intervine d-nul Iohannis? A,stiu de CE! Si El Este Strain! Hallo Romania
Ma uit la toate comentariile anterioare si-mi dau seama ca traiesc într-o tara plina de dobitoci.
Semi-analfabeti si „crestini” care se înghesuie la lins de icoane si moaste dar care atunci când e sa-si dovedeasca credinta si iubirea aproapelui n-au pic de empatie fata de niste oropsiti.
N-au nici o problema când se dau pomeni unor putori asistate social si care nu întorc nici macar un ban societatii care îi duce în spate, în schimb sunt profund afectati de favorurile facute unor inocenti carora razboiul le-a distrus copilaria.\
Sa va fie rusine.
Lepădatule…