Actualitate

Elevii ar putea intra mai repede în vacanţa de iarnă. FSLI se pregăteşte de grevă generală

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), la care sunt afiliaţi şi profesorii din judeţul nostru, a început procedura de consultare a membrilor săi în vederea declanşării grevei generale începând cu data de 9 decembrie a.c. Sindicaliştii au mai multe revendicări, majoritatea salariale, pe care ar vrea să le regăsească în bugetul Educaţiei pe 2014.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul UJSLI Bistriţa-Năsăud, în jurul datei de 9 decembrie a.c. vor începe discuţiile în plenul Parlamentului la Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2014. Urmare a acestui fapt, Colegiul Naţional al Liderilor FSLI a hotărât efectuarea unui Referendum în rândul membrilor de sindicat afiliaţi pentru declanşarea grevei generale în învăţământ începând cu data de 9 decembrie2013.

 “În urma numeroaselor demersuri şi a acţiunilor de protest organizate de FSLI, Guvernul Romaniei a acordat o majorare a salariilor de doar 10% numai pentru personalul didactic cu o vechime mai mică de 6 ani în învăţământ şi un procent de aproximativ 3,4 % din PIB Educaţiei pentru anul 2014. Salariaţii din învăţământ solicită, printre altele, acordarea unei majorări salariale de 50%, începând cu data de 1 ianuarie 2014 pentru profesorii debutanţi, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1, ceea ce ar însemna practic aplicarea prevederilor Legii nr.221/2008; acordarea a 6% din PIB Educaţiei începând cu anul 2014; reîntregirea veniturilor personalului din învăţământ la nivelul celor din anul 2009, ceea ce ar determina creşterea salariilor personalului din învăţământ cu peste 15%, majorarea salariilor personalului nedidactic, prin reintroducerea sporului de vechime în muncă şi aplicarea Regulamentului de acordare a sporurilor”, se arată în comunicat.

De asemenea, sindicaliştii mai vor debirocratizarea sistemului de învăţământ prin reducerea semnificativă a situaţiilor şi a evidenţelor pe care le întocmesc cadrele didactice.

FSLI îşi informează membrii că, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Finanţelor Publice, până în anul 2017 veniturile în învăţământ ar urma să crească cu doar 11%. Salariul mediu net în învăţământ în anul 2008 a fost cu 13% mai mare decât salariul mediu pe economie, la un PIB de 514 md. lei, iar în anul 2013 acesta este cu 13% mai mic decât salariul mediu pe economie, la un PIB de 625 md. lei. De asemenea, salariul mediu net în învăţământ în anul 2013 este cu 60% mai mic decât salariul mediu net în administraţie.

“Au venit propuneri din partea a numeroşi membri de sindicat de a declanşa greva generală. Precizăm că, în conformitate cu prevederile legale, pe perioada grevei generale se suspendă drepturile salariale”, se arată în comunicat, motiv pentru care membrii sunt consultaţi dacă sunt de acord cu declanşarea acesteia.

Foto: conducerea UJSLI Bistriţa-Năsăud

4 comentarii

  • Io propun sa nu se mai faca deloc. la ce scoala si ce profesori avem……………….mai bine fara . si cind il vad si pe Moceanu asta ……..

  • Nu prea cred ca este adevarat. In multe scoli nu s-a semnat PENTRU greva. Niciodata nu s-a obtinut ce s-a cerut, cate s-au dat, s-au dat in urma unor hotarari judecatoresti. Nici medicii nu au obtinut nimic (se mentine plata dubla a garzilor S-D…). In prag de sarbatori nu ne putem permite a ramane si fara salariu si nici scop atins. Greva se face cand ai cu ce „sensibiliza” comanduirea, acum nu-i doare de noi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.