Ministrul a făcut o analiză a rezultatelor obţinute la Bacalaureat 2012 comparativ cu Bacalaureat 2011 şi a declarat că, din observaţiile sale, candidaţii din promoţiile anterioare au promovat într-un procent mic.
„Îndepărtarea de acest an scade substanţial şansa de reuşită a examenului de bacalaureat. Vă adresez rugămintea să analizaţi dacă nu am putea ca pe cei care nu au promovat examenul de bacalaureat să-i primim la şcoală la disciplinele de bacalaureat fiindcă, în felul acesta, i-am ţine aproape de şcoală şi am putea să le oferim un punct de sprijim şi să îi ataşăm claselor pe care le avem în desfăşurare”, a spus ministrul.
Într-o conferinţă de presă care a avut loc la sediul PSD, ministrul a fost întrebat ce pot face tinerii care nu au promovat bacalaureatul.
„După bacalaureatul de anul trecut au rămas circa 100.000 de tineri de 18-19 ani de care nimeni nu s-a îngrijit, au fost abandonaţi de instituţiile statului. De aceea am venit cu un proiect de act normativ prin care propuneam câteva soluţii pentru ei. Realizarea unei reţele de şcoli postliceale, o vom face anul acesta după a doua sesiune a examenului de bacalaureat. La şcolile postliceale se pot înscrie pentru a obţine o calificare fără să fie nevoiţi să aibă diplomă de bacalaureat. Am încurajat universităţile să-şi creeze şcoli postliceale”,a spus ministrul.
Ecaterina Andronescu a mai decalrat că le va cere inspectoratelor şcolae să organizeze întâlniri cu angajatorii şi să discute cu aceştia despre calificarea la locul de muncă a ucenicilor.
„Sunt mulţi angajatori care se vaită că nu au resurse umane calificate corespunzător. Aceasta poate fi o soluţie. O altă soluţie propusă era legată de absolvenţii liceelor tehnologice, majoritatea în categoria celor care nu au promovat examenul de bacalaureat, îi îndemnam să susţină examenul de certificare a competenţelor profesionale, cu care se pot angaja, pentru nivelul trei de calificare. A patra idee era să încurajăm universităţile, pentru cei care nu luaseră bacalaureatul, dar aveam medii mari, să organizeze cursuri de pregătire a lor în aşa fel încât în anul următor să poată trece examenul de bacalaureat”,a spus Andronescu.
Ministrul a declarat că Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde a fost rector şi unde îşi desfăşoară activitatea de cadru didactic, a făcut asemenea cursuri şi au fost sute de elevi.
„Dacă intraţi pe site-urile universităţilor americane veţi vedea că marea lor majoritate organizează asemenea cursuri, pentru că este şi interesul universităţii să-l preia mnai bine pregătit pe cel care îi trece pragul”, a spus ea.
Ecaterina Andronescu a dat exemplul Politehnicii, care face o testare pentru cei care intră în anul I, la începutul anului, iar cei care nu îndeplinesc criteriile minimale sunt introduşi în cursuri suplimentare.
Adaugă comentariu