Timp Online a întrebat-o pe Camelia Tabără, inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, cum de s-a ajuns în situaţia de a se face plăţi necuvenite în valoare de 135.000 de lei unor elevi care erau incluşi în Programul „Bani de liceu”, situaţie descoperită de Curtea de Conturi şi cum vor fi recuperaţi banii.
„Sunt 10-12 licee în situaţie. Fiecare are până la zece copii de la care trebuie să recupereze bani. Majoritatea celor care trebuie să returneze banii nu au declarat corect veniturile familiei. E vorba de documentele pe care copiii le aduc şi de hârtiile pe care le semnează părinţii pe propria răspundere. În momentul în care vine Curtea de Conturi, se introduc datele într-un program şi se verifică dacă părinţii au avut şi alte venituri. Şcoala nu dispune de un asemenea program”, a explicat Camelia Tabără.
Inspectorul general a adăugat că, în afară de bursele din categoria „Bani de liceu”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud mai are o problemă şi cu elevii care au primit cupoane de 200 de euro ca să îşi cumpere computere.
„Noi avem de recuperat de la nouă elevi bursa Euro 200. Le-am făcut înştiinţări. De la trei am reuşit să recuperăm, de la ceilalţi şase încă nu. Cu ceilalţi şase ne ducem în instanţă”, a spus Tabără.
Bursa socială acordată liceenilor cu situaţie materială precară are o valoare de 180 de lei pe lună, de acest ajutor putând beneficia elevii care provin din familiile ale căror venituri medii brute, pe membru de familie, în ultimele trei luni dinaintea celei în care a fost depusă cererea, au fost de maximum 150 de lei.
De aceste venituri mai beneficiază şi elevii aflaţi sub o măsură de protecţie, sau aflaţi sub tutelă ori curatelă (n.r. – situaţie în care o altă persoană decât părintele sau tutorele este mandatată să gestioneze o situaţia în numele şi pentru minor). La stabilirea venitului brut se iau în calcul doar veniturile cu caracter permanent, adică: salariile, veniturile din activităţi independente, pensia alimentară, pensia, pensia de urmaş, chiriile, dividentele, alocaţia de plasament, tichetele de masă şi tichetele cadou.
Important de ştiut este că între aceste venituri nu sunt incluse alocaţiile de stat, alocaţiile suplimentare, ajutorul de şomaj, bursele de studii, bursele sociale, precum şi alte categorii de ajutoare sociale financiare acordate elevilor.
Bursa socială trebuie suspendată dacă elevul are mai mult de 20 de absenţe nemotivate sau media 7 la purtare.
Programul „Euro 200” se adresează elevilor şi studenţilor din învăţământul de stat sau particular acreditat, care au până în 26 de ani şi care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 150 de lei pe membru de familie. Ei îşi pot cumpăra calculatoare de tip desktop prin programul „Euro 200” al Ministerului Educaţiei.
Gunoaie ce sunteti! De la corupti cand recuperati banii? Sa va fie pentru lumanari, gunoaiele naibi.