Patruzeci de elevi de la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa vor şti să facă business încă de pe băncile şcolii graţie unui proiect finanţat cu bani europeni care îi învaţă să facă primii paşi în carieră.
Titularul proiectului „Primii paşi în carieră prin firma de exerciţiu” este Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca, Liceul cu Program Sportiv Bistriţa şi Colegiul Economic “Francesco Saverio Nitti” Timişoara fiind parteneri.
Prin acest proiect se urmăreşte înfiinţarea firmelor de exerciţiu, o „metodă didactică modernă care are ca scop dezvoltarea competenţelor antreprenoriale ale elevilor prin simularea proceselor interne desfăşurate într-o firmă reală şi a relaţiilor sale cu alte firme şi instituţii”. Elevii implicaţi învaţă să îşi înfiinţeze firma, să o înscrie la Centrala Reţelei Firmelor de Exerciţiu/Întreprinderilor Simulate din România, altfel spus ROCT (Romanian Coordination Centre of Training Firms), să facă schimburi virtuale între ei, să angajeze şi să traseze sarcini pentru angajaţii din firmele de exerciţiu, lucruri care îi pot determina să prindă gustul afacerilor.
„Este un gând al meu mai vechi pe care acum am reuşit să-l pun în practică şi sunt foarte bucuroasă. Liceul cu Program Sportiv Bistriţa a implicat în proiect elevi de la clasele de turism, dar şi de la protecţia mediului, respectiv de la sport. În total, din cadrul şcolii noastre sunt implicaţi 40 de elevi, dar tot noi, LPS Bistriţa, coordonăm o grupă de la Colegiul George Coşbuc Năsăud, alta de Liceul Economic Năsăud şi încă patru de la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu Bistriţa şi mai avem arondate judeţele Bihor şi Satu Mare”, a declarat prof. Mariana Miheştian, director adjunct al Liceului cu Program Sportiv Bistriţa (foto principal)
Conform sursei citate, prin proiect se doreşte asigurarea funcţionării firmelor de exerciţiu, respectiv a consilierii profesionale şi orientării în carieră a elevilor, organizarea şi furnizarea serviciilor de orientare şi consiliere profesională în carieră pentru minim 1000 de elevi din zece judeţe din Regiunea de Nord-Vest, dar şi înfiinţarea şi asigurarea funcţionării a minimum 100 firme de exerciţiu (minim 10 pentru fiecare judeţ) înregistrate la ROCT (Centrala Reţelei Firmelor de Exerciţiu din România) şi înrolarea în cadrul acestor firme a cel puţin 1000 de elevi.
Graţie proiectului, LPS Bistriţa va înfiinţa un laborator unde elevii de la clasele de turism, dar nu numai unde vor avea la dispoziţie toată logistica necesară pentru a învăţa mai bine meseriile pentru care se pregătesc.
“Vor fi computere, documentaţia necesară înfiinţării unei firme şi informaţia de care vor avea nevoie pentru ca să înceapă să facă business. Din clasa a XI-a până în clasa a XII-a pot liniştiţi să înveţe toate aceste lucruri. Eu cred că la LPS avem o situaţie fericită: orice sportiv beneficiază de servicii turistice, orice turist are de-a face cu sportul într-un fel sau altul şi cu toţii cu natura. Vom avea şi un ghid al firmelor de exerciţiu, iar acest ghid este posibil să îl transformăm într-un CDS (curriculum la decizia şcolii). Ar fi o oră în plus în programul elevilor, dar eu cred că merită pentru că ei ar învăţa ceva extrem de folositor pentru cariera lor”, a adăugat Mariana Miheştian.
Pentru a putea derula proiectul, LPS Bistriţa a primit sprijin financiar din partea Primăriei Bistriţa ca să poată asigura cofinanţarea de 2% cu care trebuie să contribuie beneficiarul.
….Vor fi computere, documentaţia necesară înfiinţării unei firme şi informaţia de care vor avea nevoie pentru ca să înceapă să facă business….. adica invatati copii cum sa-si faca o firma?…MAI BINE SA-I INVATATI O MESERIE SA FACA O AFACERE!