În noul an școlar, care începe cu 50.000 de elevi în bănci, în majoritatea sălilor de clasă va fi mobilier nou și echipamente TIC (tehnologia informației și comunicațiilor), a informat inspectorul școlar general Cristian Nicula în ședința Colegiului Prefectural.
”Mobilierul este în valoare de 4000 de euro, iar echipamentele TIC în valoare de 4400 de euro, asta însemnând o tablă inteligentă, laptop, imprimantă și ce mai este nevoie. Probabil că vor fi și întârzieri în livrarea produselor însă în majoritatea sălilor de clasă o să fie aceste echipamente. În plus, avem și SmartLab-uri unde au putut aplica liceele. Sunt instalate deja în 6 școli și vor fi montate în toate liceele care au aplicat. Vom avea 25 de microbuze electrice. Termenul de livrare e de 6 luni, deja au trecut 2 sau 3 luni și vor fi livrate UAT-urilor. Avem nevoie de sprijin pentru a reloca microbuzele existente în aceste localități care vor primi microbuze noi în localitățile care au nevoie și să facem schimbul”, a spus Cristian Nicula.
Potrivit inspectorului general, în ultimii doi ani și jumătate, în școli au intrat sume consistente de bani, peste 1 miliard de lei, prin PNRR, Erasmus, POR, CNI, fonduri de la primării.
”Din prognozele noastre, vom depăși 50.000 de elevi în anul școlar următor întrucât revin în țară familii. Chiar ieri am discutat cu părinți care au venit să își înscrie copiii în învățământ. Nu vom avea situații în care elevii să învețe în trei schimburi, dar avem în schimb situații cu două schimburi, cum e cea de la Liceul Economic Năsăud unde o să facă ore după-amiaza elevii la Liceul Silvic pentru că nu avem altă soluție”, a mai precizat Nicula.
Conform datelor transmise de conducerea unităţilor de învăţământ, din totalul de 127 unităţi şcolare cu personalitate juridică care vor funcţiona în anul şcolar 2024-2025, în 114 dintre acestea au fost efectuate lucrările de igienizare, dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, aprovizionarea cu lemne, reparaţii curente, toaletarea curţilor, iar în 13 unităţi şcolare lucrările sunt în curs de finalizare.
- La Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu” Bistriţa se finalizează zugrăvirea celor 30 de săli din corpul B unde funcționează marea parte a claselor ciclului liceal. Corpul A va fi dat în folosință în noiembrie-decembrie.
- Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” este în proces de preluare a corpurilor reabilitate, un etaj din clădirea principală urmând să revină Palatului Copiilor Bistrița pentru o perioadă de 10 luni.
- La Şcoala Gimnazială ”Ştefan cel Mare” Bistrița, două clase de a-III-a vor funcționa pe strada Al. Odobescu, iar o clasă a llI-a va avea ore după-amiaza
- La Şcoala Gimnazială ”Avram lancu” Bistriţa se va recepționa corpul B aflat în reabilitare. Clasele a -III-a respectiv a-IV-a vor avea ore după-amiaza.
- Centrul Şcolar de Educaţie lncluzivă nr. 1 Bistriţa, unde clădirea este în reabilitare, va desfășura activitatea didactică la Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” Bistriţa, respectiv Şcoala Profesională Specială ”Sfanta Maria” Bistriţa
- Centrul Şcolar de Educaţie lncluzivă nr. 2 Bistriţa, pe perioada derulării proiectului ”Renovare energetică”, va desfășura activităţile didactice şi terapeutice în spaţiile din clădirile C5-C8 ale centrului şcolar precum şi în sălile de clasă de la Centrul Şcolar Educativ ”Grigore Pletosul” Bistriţa. Serviciile de internat şi cantină vor fi asiguate la Şcoala Profesională Specială ”Sfanta Maria” Bistriţa.
- Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Bistriţa s-a mutat în clădirea de pe strada Plăieşului.
- Structura Grădiniţei Nr: 7 Bistrița funcţionează la parterul Liceului cu Program Sportiv Bistriţa până la finalizarea lucrărilor.
- La Şcoala Gimnazială ”Grigore Silaşi” Beclean, unde clădirea claselor primare de pe strada Petru Maior este în reabilitare, lucrările sunt într-un stadiu foarte avansat
- La Grădiniţa din Nepos și la Şcoala Gimnazială ”Aurel Rău” Josenii Bârgăului se montează mobilier şi aparatură digitală.
- Urmează schimbare de sediu a Grădiniţei din Rusu Bârgăului în Strâmba conform ordinului de ministru. S-a primit autorizare pentru program prelungit pentru 2 grupe (una la Strâmba, una la Mijlocenii Bârgăului)
- La Şcoala Gimnazială Silivaşu de Câmpie, din cauza lipsei de apă la reţea, lucrările sunt puţin întârziate.
- La Şcoala Gimnazială Negrileşti, aflată în reabilitare, există posibilitatea funcţionării acesteia în şcoala din structura Breaza.
Inspectorul general Cristian Nicula a precizat că Bistrița-Năsăud a fost printre puținele județe care a făcut decontul navetei integral și la timp, iar în ultimii ani a alocat resurse importante pentru acordarea de tichete sociale educaționale.
”Acum trei ani am pornit cu aproape zero tichete sociale educaționale, iar anul trecut am avut 12.500 de dosare prelucrate și intrate în plată. Au fost acordați câte 500 de lei, dar contează, deși ne blocăm la începutul anului școlar cu întocmirea acestor dosare. La PNRAS avem 17 școli din runda întâi și 14 din runda a doua, care deja au semnat contractele. Mai sunt școli care aplică și în acest moment pentru că s-a prelungit până în luna septembrie depunerea aplicațiilor. Mai avem școli pilot la Beclean și Șieuț care au aplicat pe diverse programe. Orice investiție în școală duce la rezultate mai bune ale elevilor”, a spus el.
Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, anul școlar 2024-2025 va debuta luni, 9 septembrie 2024, și se va încheia vineri, 20 iunie 2025. Anul va avea o durată totală de 36 de săptămâni și va fi structurat în cinci module de învățare.
Clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă vor avea un an școlar de 34 de săptămâni, încheindu-se pe 6 iunie 2025.
Elevii din clasa a VIII-a vor avea 35 de săptămâni de școală, terminând pe 13 iunie 2025.
Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (cu excepția claselor terminale) și învățământul profesional, anul școlar va dura 37 de săptămâni, până pe 27 iunie 2025.
Fain.
Da’ de alea 16 fara autorizatie de securitate la incendiu ce ne puteti zice?
Da’ buda in curte cate au?