Elevii Liceului de Muzică „Tudor Jarda” au obţinut, în acest an şcolar, peste o sută de premii la diverse concursuri de profil din ţară şi străinătate. Joi, cei mai buni dintre ei au intrat în posesia diplomelor şi a cărţilor pentru rezultatele bune obţinute la învăţătură. În curtea şcolii s-au adunat mai mulţi părinţi afectaţi de faptul că, de la toamnă, copiii lor vor învăţa în altă parte. Din păcate, nu se ştie unde.
Inspectorul şcolar general Doina Pană de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a declarat, joi, că municipalitatea nu îşi permite să mai plătească o chirie atât de mare proprietarului clădirii.
„Sunt soluţii şi se vor găsi. Probabil se vor muta în clădirea Şcolii Generale nr. 2 din vecini. Expiră contractul Universităţii Vasile Goldiş şi acolo sunt suficiente spaţii. Îi înţeleg că ar vrea să facă festivităţi în aceeaşi curte, dar nu cred că acest lucru este important. Nu pot fi plătite, la nesfârşit, chirii exorbitante. Primăria va găsi o soluţie”, a declarat Doina Pană.
Reamintim că imobilul în care funcţionează Liceul de Muzică a fost retrocedat, însă proprietarul a fost dispus să vândă imobilul MECTS pentru ca instituţia şcolară să poată funcţiona pe mai departe în bune condiţii. Ministerul nu a făcut însă niciun demers în acest sens.
Mai mult, fostul inspector general Vasile Marc (PDL) a găsit o rezolvare simplă: comasarea liceului de muzică cu cel de arte plastice, dar judecătorii Curţii de Apel Cluj au anulat Ordinul nr. 3801/2011 prin care Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a dispus acest lucru.
Istoria clădirii de pe strada Alexandru Odobescu este una complicată. Clădirea a fost proprietatea unei familii înstărite din perioada interbelică. În 1991, Primăria Bistriţa a plătit despăgubiri proprietarilor, dar odată cu schimbarea legii retrocedărilor aceştia au recâştigat-o. De când a reobţinut clădirea, Mihai Lauruc, un om de afaceri din Sighetu Marmaţiei, s-a judecat cu Primăria Bistriţa şi cu şcoala pentru chirie. Valoarea lunară a acesteia era, la un moment dat, de 7.000 de lei. În final, autorităţile au decis să mute şcoala în altă parte în ciuda nemulţumirilor care au venit atât din partea profesorilor, cât şi a elevilor şi părinţilor acestora.
Romii sunt mutati din Centrul Vechi si raman foarte multe spatii. Nu este nici unul adecvat pt Liceul de Muzica? Sau o sa fie birouri pt Primaria Bistrita in toate?
Pana cand se va continua enclavizarea unei etnii? Se doreste integrarea lor in comunitate sau facem o rezervatie rroma la Gen 2? Cei in masura, sa ia masuri pentru integrarea acestor elevi in scolile existente in oras, pe grupuri sau inegral intr-o scoala cu spatii excedentare (exemplu la Gen nr 4)
Chiar nu se sesizeaza nimeni si nu ii pasa nimanui pt un sfert de milion de dolari pierduti prin proiectul Bancii Mondiale in 2003 ? Banii au fost luati integral, investitia s-a facut 10-20 % din suma, actualul proprietar nu ii mai da inapoi pt ca nu are cine, cu ce sa-l oblige, si uite asa, un mic tun finaciar. Poate stie Macedon Retegan, director atunci (si acum) la Arte Plastice (cel care s-a ocupat de investitie ca ordonator de credite) unde sunt acei bani, cum s-au cheltuit si de ce acuma nu se mai pot recupera de la actualul proprietar. Chiar nu se sesizeaza nimeni din oficiu ? Eu ca cetatean care plateste taxe si impozite vreau sa stiu adevarul, iar cei vinovati sa plateasca !