Actualitate Recomandări

Elevii romi vor fi repartizați luni pe locuri speciale din școli profesionale

Luni 6 iulie, începând cu ora 9.00, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud are loc ședința publică de repartizare a candidaților pe locurile speciale alocate pentru elevii de etnie rromă în învățământul profesional de stat.

În acest an, repartizarea elevilor romi se face în variantă electronică, în data de 5 iulie la licee, iar la școlile profesionale repartiția se va face în ședință publică în 6 iulie.

Potrivit informațiilor date publicității de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, cea mai mare medie de admitere – 8,76 – o are un elev care a absolvit Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” din Bistrița, iar cea mai mică un absolvent al Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” Năsăud – 2,04.

În perioada 26 mai-16 iunie, Partida Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud a eliberat 61 de recomandări eleviilor romi care au absolvit clasa a VIII-a, fiind alocate 140 de locuri la licee (două locuri la fiecare clasă) și 70 de locuri la școli profesionale. Cele 61 de recomandări au fost eliberate doar acelor elevi romi care au optat să se înscrie la liceu sau la școli profesionale din municipiul Bistrița.

În ceea ce privește diferența de elevi romi de la 61 la 140, aceștia sunt cei care au ales să primească recomandarea dar s-au înscris la licee și școli profesionale din județul Cluj, exemplul cel mai elocvent fiind cel al copiilor din comuna Petru Rareș, care au ales municipiul Dej, dată fiind distanța scurtă pe care trebuie să facă naveta, 12 km. De asemenea, toți elevii romi din Năsăud, Rodna, Teaca și Lechința au optat să își continue studiile la liceele și școlile profesionale din aceste localități.

Pentru toți elevii romi care au terminat 12 clase și vor trece Bacalaureatul, există și în acest an locuri alocate atât la Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Acadamia de Poliție cât și la școlile de subofițeri. Cei care doresc să ajungă în învățământul superior pot solicita recomandare din partea Partidei Romilor Pro Europa Bistrița-Năsăud. ”Educația este calea spre succes !”, spune președintele Partidei Romilor PE, Emil Neia Lăcătuș.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.