Social

Emil Iugan despre Radarul Pădurilor şi noua generaţie de ”şmecheri” susţinută politic

Omul de afaceri Emil Iugan, patronul MIS Grup şi membru în structurile de conducere ale Asociaţiei Forestierilor din România, spune că legile care reglementează activitatea în acest domeniu sunt, în continuare, foarte „stufoase” şi aparent împotriva celor care lucrează „cinstit, la suprafaţă”.

„În domeniul nostru e o avalanşă de legi foarte stufoase care ne îngreunează activitatea, iar unele nu au nicio logică. Noi, forestierii, suntem supăraţi că, prin documentele subsecvente Codului Silvic – care este o lege bună pentru pădure şi pentru oamenii de afaceri – se încearcă să se deformeze, să se deturneze în defavoarea pădurii şi, mai ales a agenţilor economici români, tot ce a fost câştigat prin Codul Silvic. Mă refer la Regulamentul de vânzare a masei lemnoase, la Legea 171 cu privire la delictele silvice, mai sunt o grămadă”, a spus Emil Iugan.

Întrebat ce părere are despre Radarul Pădurilor, el a răspuns: „Radarul trebuia actualizat, modificat, să se facă funcţional, util. A fost şi este un pas extraordinar care a condus la reducerea semnificativă la tăierile ilegale din pădure, dar el trebuia modificat, actualizat zi de zi ca să fie funcţional. Se lucrează acum la el, dar mi-e frică să nu iasă ceva ce nu trebuie”.

„Noi suntem cu totul de acord ca orice lege, orice reglementare să fie, în primul rând, în folosul pădurii pentru că e resursa din care trăim şi nu ne putem bate joc de ea, dar resursa pădure este regenerabilă, care creşte an de an şi în care trebuie respectate, cu stricteţe, nişte reguli. Suntem de acord cu respectarea acestor reguli, dar acestea vin mai ales împotriva celor care lucrează cinstit, la suprafaţă. Avem impresia că apare o altă generaţie de şmecheri, mai performantă, între ghilimele fie spus, şmecheri care au fost obişnuiţi să trăiască fraudulos, au şi o anumită susţinere locală. Sperăm să apară nişte reglementări să intrăm într-o stare de normalitate”, a declarat Emil Iugan.

În 8 octombrie 2014, după o perioadă de pilotare de 120 de zile, a intrat în vigoare sistemul de trasabilitate a lemnului, aşa numitul Radar al Pădurilor, implementat de fostul ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană. Sistemul ajută la urmărirea tuturor transporturilor de lemn din pădure şi până la beneficiarul final, pentru combaterea tăierilor ilegale.

La plecarea din Guvernul României, Doina Pană a declarat că în calitate de ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a lăsat în urmă doi copii, Radarul Pădurilor şi Codul Silvic, cu precizarea că primul trebuie dezvoltat deoarece imaginaţia celor care vor să fure nu are limite.

”Am avut nouă luni de mandat ca ministru pentru Păduri, exact cât o sarcină, şi am lăsat în urmă doi copii: Radarul Pădurii şi Codul Silvic. Împreună chiar vor ajuta pădurile României şi am o satisfacţie deosebită, cu precizarea că Radarul trebuie dezvoltat pentru că imaginaţia celor care vor să fure nu are limite, programul infomatic permite în permanenţă dezvoltarea”, a spus ea atunci.

9 comentarii

  • are dreptate omul, apar smecherii care ii iau lui painea de la gura.
    pana acuma i-a fost usor s-o castige „cinstit la suprafata”, dar acuma tre’ sa-si angajeze juristi si „consultanti” care sa-l invete cum s-o „castige” mai cu talent.

  • Ca in ori ce activitate care se desfasoara la noi in tara pe termen scurt castiga afacerisii, golanii, bisnitarii, iar pe termen mediu si lung oamenii cinstiti, oamenii de afaceri, firmele care lucreaza corect. Asa ca mai asteptam un pic.

  • Dar tu ,,cinstit,onorabil”ce esti de unde ai acumulat milioanele de euro? Te plangi ca faci parte din generatia de smecheri mai putin performanta…poate ne spui din ce postura ai pornit si cum ai ajuns asa bogat…sa stie lumea ce prieten devotat al padurii esti,hai sictir!

    • . E mare păcat ca după atâția ani de la revoluție încă mai avem ca referință,,salamul cu soia” și împroscam oamenii adevărați cu gunoiul invidiei și răzbunării. PĂCAT!

    • Daca vrei iti raspund eu! Arunci cu noroi intr-un om care a muncit o viata intreaga sa construiasca ceva. Unul dintre putinii care au plecat la drum de la 0 si au muncit pe rupte. Care si-a ajutat semenii in loc sa ii loveasca. Un om care merita respectul tuturor romanilor si care a invatat muncind. Caruia nu i-a fost rusine sa invete de la altii si care nu se lasa corupt de sistem.
      Pacat ca ju sunt in Romania mai multi ca si el. Pacat ca se gasesc coate goale ca tune sa il denigreze, fara argumente, fara rusine si fara capatai. Dar tu faci parte din multimea de romani care arunca cu noroi in tot ce este bun in tara asta.

  • ROMSILVA ESTE DE FAPT CEA MAI MARE MAFIE ! La Curtea Supremă era audiată, ieri, Alina Suciu, consilier juridic la Romsilva, femeia de 50 de ani care a luptat singură cu Mafia Retrocedarilor condusă de Viorel Hrebenciuc. Să tineti minte numele ăsta, este unul din multii eroi anonimi ai Romaniei. Povesteste, in declaratia de martor pe care o dă, că dupa ce si-a dat seama că se punea la cale furtul a 43.000 de hectare de padure, fostul șef Romsilva, Adam Craciunescu, a mutat-o de la departamentul Juridic la serviciul ‘Perdele Forestiere’. A retrogradat-o de fapt, un avertisment, doar pentru a nu mai initia actiuni in instanță. Explica pe indelete cum fostul sef Romsilva a chemat-o la Bucuresti si a certat-o că a cerut revizuirea sentintei ilegale. „Crăciunescu nu știa ce sa facă. Era mirat ca am redactat revizuirea”. A simtit amenintarea din tonul lui Craciunescu. O femeie discretă, modestă, inteligentă, povesteste oftand ca este dependentă de insulină, dar care nu a cedat in fața hotilor. Alina Suciu a deschis in 2013 doua procese sefilor de la Romsilva si le-a castigat pe ambele, iar judecatorii au decis repunerea ei in functie la departamentul Juridic. Chiar acum mai multi avocati de top o hartuiesc cu intrebari in fața Curtii Supreme

    • Bravo, Alina Suciu! Cu precizarea că Alina este anti-sistem iar Adam Crăciunescu reprezintă sistemul. Comparați cu ce se întâmplă în BN.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.