Actualitate

Emil Neia Lăcătuș: Întâlnire a grupului de lucru pentru romi. Ce probleme s-au discutat

Sala de ședințe a Palatului Administrativ a fost gazda unei ședințe retrânse  a grupului de lucru mixt pentru romi. Întâlnirea a făcut parte din cadrul acțiunii ”Împreună pentru comunitate – educație, sănătate, conviețuire pașnică între populația de etnie romă și ceilalți cetățeni”.

Ședința a fost condusă de subprefectul Eugen Curteanu, la ea fiind invitat și prefectul Stelian Dolha, iar prin videoconferință a luat parte și prim-vicepreședintele Partidei Romilor Pro Europa, Cătălin Manea. De asemenea, la ședință au luat parte și reprezentanții Poliției, Jandarmeriei, DSP, ISJ, mediatori sanitari și lideri din comunitățile mari de romi.

Principalele subiecte ale ședinței au vizat starea de sănătate din comunitățile de romi, dar și situația școlară a elevilor de etnie romă.

Fiecare mediator sanitar din cele nouă comunități mari de romi a prezentat un raport privind numărul de persoane de etnie romă care sunt infectați cu Sars-Cov 2, în carantină sau în izolare, raportul fiind trimis către DSP. În acest context, președintele Partidei Romilor Bistrița-Năsăud, Emil Neia Lăcătuș, a cerut să mai fie încadrați noi mediatori sanitari și în celelalte comune mari din județ să fie găsite soluții pentru reîncadrarea mediatorilor școlari în comunitățile mari de romi: ”Suntem singurul județ din România fără mediatori școlari”.

Profesorul Balasz Denes, inspectorul pe minorităti, a vorbit despre locurile destinate elevilor romi (în fiecare clasă din fiecare liceu și școala profesională vor fi alocate unul sau chiar două locuri), repartiția elevilor romi urmând să se facă electronic.

Campania “S.O.S – Copiii Romi” va continua în comunitățile de romi după data de 15 mai. ”Vom merge să le spunem despre locurile destinate elevilor romi în anul școlar 2020-2021, dar și să le explicăm care sunt actele necesare pentru dosar, perioda de depunere a acestuia, ce opțiuni există pentru copiii romilor”, a precizat Emil Neia Lăcătuș. 

El le-a cerut liderilor romi din județ să facă un inventar clar al numărului de elevi romi care nu au acces la telefon, calculator sau tabletă.

Despre acordul de parteneriat încheiat la nivel național cu Ministerele Afacerilor Interne, Sănătății și Educației a vorbit Cătălin Manea, cel care a anunțat semnarea de protocoale la nivelul tuturor județelor din țară.

La finalul întâlnirii, Emil Neia Lăcătuș a mulțumit Instituției Prefectului pentru implicarea în ajutorarea romilor din comunele Petru Rareș și Teaca, cu alimente pentru familiile cele mai nevoiașe.

Sursa: Comunicat Partida Romilor

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.