Actualitate

Radu Moldovan, exasperat de birocraţia românească din jurul fondurilor europene

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud Emil Radu Moldovan a declarat, vineri, la o dezbatere pe tema dialogului social, că toată birocaţia românească din jurul absorbţiei fondurilor europene face ca banii să ajungă cu greu la noi, actualul Guvern Ponta având misiunea dificilă să schimbe acest lucru radical.

„Singura noastră de a ne dezvolta sunt aceste resurse financiare europene. Avem autorităţi de management împrăştiate pe la toate agenţiile. Am făcut de dragul UE acest Minister al afacerilor Europene, condus de domnul Orban, dar căruia nu i s-a dat nicio pârghie. Degeaba avem acest minister şi toate autorităţile de management şi cele de implementare a proiectelor sunt în „n” zone. Dacă nu vom reuşi să facem o strategie foarte coerentă cu cine şi de ce răspunde, ce vrem să facem, încotro vrem să mergem, în continuare ne vom întâlni în conferinţe, vom bifa activităţi şi, din păcate, credibilitatea noastră în faţa cetăţenilor va scădea în continuare pentru că nu se văd urmările şi, din păcate, în continuare, lucrurile se derulează foarte, foarte greu. Nu vorbim de birocraţie despre care ştim cu e, dar mai mult de atât nu respectăm reguli. Nu am înţeles că în UE nu merge aşa cum suntem obişnuiţi noi. Dacă am angajat un lucru, trebuie să îl respectăm cu punct şi cu virgulă”, a spus preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan.

El a  spus că România nu a profitat la maximum de prezenţa în structuri decizionale a comisarului Dacian Cioloş.

„Din păcate, disputele politice din România s-au transferat la Bruxelles. În loc să lăsăm disputele acasă şi când mergem acolo să fim o singură voce şi să înţelegem că avem un singur interes România”, a mai spus el.

Emil Radu Moldovan a spus că ţara noastră nu are sisteme instituţionale performante pentru atragerea acestor fonduri.

„Actualul Guvern are o misiune extrem de grea, aproape spre imposibilă. Va trebui să reaşeze strategia, obiectivele, un minister care să aibă control, supervizare la tot ceea ce înseamnă instituţii care se vor ocupa de implementarea fondurilor europene”, a declarat el.

Preşedintele CJ a criticat APIA şi APDRP pentru faptul că modifică ghidul de practică în timpul derulării unui program. De asemenea, el s-a referit la lipsa personalului din agenţiile de dezvoltare regională.

„La Satu Mare, de exemplu, sunt munţi de dosare, tunele şi câţiva funcţionari care nu au posibilitatea fizică, indiferent dacă ar lucra 24 de ore din 24, să verifice proiecte, nu mai vorbim de documentaţii, de cereri de rambursare. Nu avem cum funcţiona în acest mod. Regret că un ilustru reprezentant al nostru de al Bistriţa, împreună cu domnul Ialomiţianu, au semnat ca Bulă toate acordurile cu FMI fără să se gândească la implicaţii şi aici mă refer la reducerea funcţiei publice şi la toate lucrurile care acum cad peste noi. Suntem condamnaţi să găsim soluţii să deblocăm sistemul administrativ din România”, a spus Emil Radu Moldovan.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.