Actualitate

Emoţii de toamnă în curtea Colegiului Tehnic Infoel Bistriţa. A început a doua sesiune a bacalaureatului!

Mai mulţi tineri emoţionaţi, dar în acelaşi timp deranjaţi că au pierdut o zi de vacanţă, au venit luni în curtea Colegiului Tehnic Infoel Bistriţa. A început examenul de Bac ediţia de toamnă la care s-au înscris peste 600 de candidaţi din judeţul nostru. Luni, a fost proba orală de competenţe lingvistice.

Absolvenţii cu care am stat de vorbă ne-au spus că  nu s-au înscris la prima sesiune a examenului de bacalaureat, fie pentru că au rămas corigenţi la o materie, fie pentru că „nu au avut chef” sau nu se aflau în ţară. Majoritatea au recunoscut că nu sunt prea bine pregătiţi şi că familiile i-au împins de la spate să participe la examen pentru că nu se ştie niciodată când vor avea nevoie de diplomă. Băieţii, mai ales, au declarat că visul lor este să plece la muncă în străinătate, iar pentru asta nu au nevoie de nicio diplomă. Fetele, ceva mai conştiincioase, au recunoscut că au învăţat fiindcă vor să se înscrie la facultate sau măcar la o şcoală postliceală.

„Eu nu m-am înscris în vară. A fost neglijenţă din partea mea. Nu am fost la şcoală când s-au făcut înscrierile şi nu m-a anunţat nimeni. Eu cred că va fi uşor. Proba  orală cred că va fi uşoară. la cea scrisă va fi mai greu”, a spus o adolescentă care a terminat în vară liceul.

Alţii care au susţinut examenul în vară au încercat să-i încurajeze spunându-le că la proba orală de competenţe limgvistice profesorii sunt drăguţi şi înceracă să-i ajute pe elevi, însă aceştia nu trebuie să se piardă, ci să-şi spună părerea pe care să o şi argumenteze.

Cei mai mulţi candidaţi înscrişi la sesiunea de toamnă a bacalaureatului sunt de la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud – 63. Colegiul Infoel Bistriţa şi Liceul Tehnologic Beclean au fiecare câte 56 de candidaţi înscrişi la examen, iar Liceul cu Program Sportiv 51.

Pentru această sesiune s-au înscris în total 666 candidaţi, din care 483 din seria curentă şi 183 din promoţiile anterioare. La probele de competenţe s-au înscris 215 candidaţi.

Ce de-a doua sesiune din acest an a bacalaureatului a început luni cu probele orale, care se desfăşoară după următorul calendar: 18 – 19 august – limba română şi limba maternă, 19 – 20 august – o limbă de circulaţie internaţională, 21 – 22 august – evaluarea competenţelor digitale.

Probele scrise încep în 25 august, cu limba şi literatura română, urmând pe 26 august – limba şi literatura maternă, 27 august – proba obligatorie a profilului şi încheindu-se pe 29 august cu proba la alegere a profilului şi specializării.

Pe 1 septembrie este programată afişarea rezultatelor (până la ora 12.00), iar depunerea contestaţiilor va avea loc în aceeaşi zi, între orele 12.00 – 16.00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 4 septembrie.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.