Recomandări Social

Emoții pentru 15 mai. Revin din străinătate mulți care speră să scape de carantină

Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud introduce zilnic în carantină câteva zeci de persoane care continuă să se întoarcă din străinătate și este asaltată de telefoane din partea celor care vor să știe dacă după 15 mai mai riscă să stea 14 zile izolați de familii dacă revin în țară. Întrucât nici lumea pare că nu mai respectă regulile, autoritățile se tem să nu ne trezim cu un val și mai mare de îmbolnăviri după ce se ridică starea de urgență.

”Am avut un număr enorm de persoane care vin din străinătate și continuă să vină. Am carantinat într-o singură zi 40 de persoane venite din străinătate: din Anglia, Germania, Franța, Spania, ca să nu mai vorbesc de telefoanele pe care le primim zilnic: când se schimbă starea de urgență? Când putem veni în țară să nu ne duceți la carantină? Deci lumea vrea în continuare să vină. Pe de altă parte, avem transmiterea aceasta în familii. Dacă e unul bolnav, dacă îi testăm pe ceilalți, cel puțin o persoană o persoană este pozitiv. Am emoții legat de 15 mai. Eu zic că ar trebui făcută gardat relaxarea fiindcă zilnic am noi cazuri pozitive, încă vin persoane din străinătate și mi-e teamă să nu se extindă. Avem zile cu peste 10 cazuri pozitive în plus și zile cu trei cazuri. Suntem – cum s-ar spune – în expresia dinți de fierăstrău, zile cu mai mulți și zile cu mai puține”, a declarat dr. Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița-Năsăud pentru Timp Online.

Totuși, dintre cei care au intrat în carantină, peste 1300, doar 4 persoane au avut noul coronavirus, a mai spus ea. Virusul s-a transmis mai mult de la cei izolați la domiciliu.

Întrebată de ce Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud nu a informat primarii în legătură cu cazurile din comunele lor, Anca Andrițoiu a spus că prima grijă a DSP, atunci când a avut un caz, a fost aceea să facă imediat ancheta epidemilogică.

”Nu puteam chiar primul lucru să dăm telefon primarului. Acum chiar avem o persoană care se ocupă de treaba aceasta. După ce aflăm adresa și celelalte lucruri, sună și la primărie să spună că există un caz în localitate”, a răspuns șefa DSP Bistrița-Năsăud.

În instituție lucrează acum 60 de persoane pentru că, în afară de angajații propriu-ziși, au mai venit în ajutorul lor medicii școlari, o rezidentă, medicii din cabinetele stomatologice școlare.

DSP Bistrița-Năsăud se ocupă inclusiv de asigurarea logisticii pentru decontarea serviciilor din centrele de carantină întrucât banii vin de la Ministerul Sănătății. Instituția are contracte cu primăriile de reședință, iar ele mai departe cu hotelurile și pensiunile.

10 comentarii

  • Din pacate romanasii nostri au stat degeaba „pa Italia” si „pa Jermania” ca tot 2 neuroni au in cap. Ne furam singuri caciula si o sa ne coste scump!

    Cateva titluri:
    „Un român întors din Marea Britanie și-a infectat mama cu noul coronavirus. Femeia a decedat”
    „Femeie din Dej, luată cu mascații și băgată în carantină. Venise din Italia”
    „Polițiști de frontieră acuzați că au luat mită pentru a scăpa de carantină persoane venite din Germania”
    „Sucevean întors din Italia, prins de polițiști în timp ce își plimba cei 30 de papagali și un câine. A fost băgat în carantină”

    De ce e atat de greu de inteles ca nu e perioada buna de venit acasa?

    • Ar trebui sa fi mai preocupat ce se va întampla când se vor reîntoarce în tara sezonierii care au plecat, câteva zeci de mii ,,pa Jermania ,Italia,Slovenia,Marea Britanie etc cu acordul autoritatilor.
      Exemple enumerate mai sus de catre tine s-au întâmplat si se vor mai întâmpla cu sau fara revenirea în tara a celor plecati în strainatate.

  • Uitati-va mai oameni buni cine pleaca dincolo, Toate scursurile si animalele bune de nimic care nu vor sa lucreze . Despre ce vorbim? 99% nu au scoala si nu stiu sa scrie si sa citeasca si mananca din troaca!!! Asta e diaspora romaneasca!!!! Papa, caca si manele!!!

    • cu cat sunteti platiti pe comentariu ?

      buna meseria asta de postac

      nu am job si as vrea si eu

    • Ar trebui sa iti fie rusine pentru limbajul folosit. Sunt plecat din 2002 in strainatate, sunt angajat si sunt asigurat in Austria. Nu am cerut nimic de la Romania, nu am primit nimic. Am venit de cateva ori pe an acasa, am cheltuit bani care au fost impozitati si care au intrat in bugetul tarii. Daca asta înseamnă sa fii o scursura sau un om care nu vrea sa munceasca atunci iti pot spune ca cunosc foarte multi oameni aici care se încadrează in categoria asta.

  • Adevarat, cei care sunt prin strainatate si lucrează legal nu vin in țară, vin doar putorile care au mers la furat. Acuma vin să cheltuiască statul român bani cu ei. Să muncim noi pentru a întreține niște oameni fără bun simț. Să îi mai țină și pe la hoteluri. Acolo să stea până la Pastele cailor,

  • Vom muri de foame, de o industrie alimentara praf, de agricultură zero, economie praf….mai puțin de un virus anemic frecvent tratabil. Părerea mea

  • Prietene sub acoperire „DiasP LA” văzând și la alții atâtea comentarii pline de „înțelepciune” nu mă lasă sufletul să plec definitiv din țară. Filozofic,generalul trăiește în și prin particular. Nu putem generaliza dar avem voie să ne exprimăm liber, prezentându-ne cartea de vizită. Aș vrea eu să mănânc la „troaca” băiatului meu, medic în Franța. Metaforic, sunt vreo 15 mii de „scursuri” medicale prin diaspora, după cum spuneți dumneavoastră. Îmi vine să plâng cu lacrimi de crocodil. Când mă compar mă admir iar când mă analizez câte lipsuri am, mă apucă groaza. Să fiți sănătoși și feriți-vă de Covid-19.

  • Analfabetii functionali nu pot face diferenta ceea ce implica DIASPORA ! Ei cred ca toti plecati sunt pesti si spargatori de bancomate. Exista si ura romaneasca viscerala fata de faptul ca DISPORA nu voteaza pesede plus batuta din 10 aug 2018 care le-a adus comunistilor din tara greata natiunii si a Europei. Definitiv !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.