Cultură

Enciclopedia „Personalităţi române şi faptele lor”, lansată la Bistriţa. În vol. 58 apare şi Dorel Cosma

Autorul enciclopediei "Personalităţi române şi faptele lor", Constantin Toni Dârţu, s-a aflat vineri, la Bistriţa, pentru a lansa al 58-lea volum din seria începută în urmă cu 15 ani. Autorul a arătat că dorinţa sa a fost aceea de a prezenta oameni care au avut un cuvânt de spus în domeniul în care au activat cu tot cu povestea lor de viaţă care arată drumul pe care l-au parcurs.

„Casa cu Lei” a găzduit, vineri, lansarea volumului 58 din enciclopedie în prezenţa a numeroşi scriitori, poeţi şi oameni de cultură din judeţ, dar nu numai. Preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţeni, Elena M. Câmpan, a fost amfitrionul manifestării în deschiderea căreia a cântat violonistul Florin Vlad. Scriitoarea a salutat întâlnirea spunând că orice ocazie în care oamenii pot lega noi relaţii şi prietenii poate fi considerată o sărbătoare, iar prezenţa unor personalităţi ale vieţii culturale a României la Bistriţa cu atât mai mult.

Constantin Toni Dârţu a spus apoi că a scris toate cele 58 de volume ale enciclopediei la iniţiativa regretatului academician Cristofor Simionescu, cel care l-a îndemnat să menţioneze în carte oameni care „prin dăruire, sacrificii, inteligenţă, profesionalism şi talent au lăsat în urma lor semne palpabile de progres, au lăsat opere nemuritoare precum construcţii industriale şi agricole, căi ferate, drumuri europene şi naţionale, cartiere de locuinţe, lucrări monumentale, stiluri proprii de pictură, descoperiri ştiinţifice, invenţii, progrese semnificative în medicină, punerea pe baze ştiinţifice a agriculturii şi zootehniei, poezie plină de simţire şi talent, critică literară etc.”

Potrivit autorului, până acum, în carte apar 1600 de personalităţi a căror viaţă şi activitate este descrisă pe 30.000 de pagini. „Nu sunt numai scriitori. Am menţionat oameni care au activita şi activează în 32 de domenii cum ar fi artă, cercetare, medicină, etc. Am menţionat biografia lor, amănunte despre viaţa lor, m-a interesat cum au ajuns la performanţă. Mulţi au plecat dintre noi, dar au rămas ideile, operele, descoperirile. Enciclopedia a primit până acum 130 de aprecieri în presă, s-au scris cuvinte frumoase despre ea, iar Artur Silvestri a spus că ea face parte din patrimoniul cultural al României”, a spus autorul.

Motto-ul care însoţeşte toate cele 58 de volume, apărute până în prezent, şi lansate, de-a lungul timpului la Cluj-Napoca, Bistriţa, Rm.Vâlcea, Bucureşti, Baia Mare, Timişoara etc., semnat de Guy Anth, este: ,,Tot ce suntem este rezultatul celor ce am gândit şi făcut.”

În volumul 58 sunt prezentate personalităţi din domeniile sculptură, filosofie-estetică, ştiinţă şi cultură, geologie, cercetare, praxiologie, arte plastice, şi literatură, cum ar fi: Constantin Brâncuşi, prof.univ.dr. Mihai Păstrăguş, membru al Ligii Scriitorilor, Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa,  Gheorghe Novac, praxiolog, pictorii Elian Băcilă, Oprea Gheorghe Holbavian, scriitorii Ioan Tudor, Rodica Maria Popescu, Ana Ghiaur, Mihaela Cojocaru, Maria Mânzală, dar şi scriitoarea Titina Nica Ţene, ale cărei poezii au fost publicate în în limba catalană, franceză, germană şi rusă.

lansare enciclopedie 2 lansare enciclopedie 3 lansare enciclopedie 4 lansare enciclopedie 5 lansare enciclopedie 6 lansare enciclopedie 7 lansare enciclopedie 8 lansare enciclopedie 9

3 comentarii

  • Asteptam cu acelasi interes lansarea volumului 791.632 al enciclopediei personalitatilor universale si a faptelor lor in care este mentionat si domnul Dorel Cosma. Cu acel prilej va fi dezvelita si statuia ecvestra a titanului culturii bistritene singura care mai lipseste din florilegiul lucrarilor inchinate marelui om. Din motive de criza financiara, bugetul alocat cultului personalitatii eroului artelor (chiar si in conditiile in care reprezinta an de an bugetul integral al casei de cultura) de abia a fost suficient pentru finisarea soclului. Cica totusi, in editia mondiala, nu ar fi fost cuprinsi pana acum si chinezii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.