Primarul Dumitru Tomşa a declarat, joi, pentru Timp Online, că parcul fotovoltaic a fost amenajat de o firmă din Germania care are doi colaboratori şi la Bistriţa.
„Au concesionat terenul de la proprietari pentru 49 de ani. E vorba de o păşune expusă la soare. Din păcate, Primăria Urmeniş nu a avut teren aproape de reţeaua electrică, aşa că noi nu ne alegem decât cu taxele şi impozitele pe care le percepem de la ei. Energia verde nu e mai ieftină. E mai scumpă. Aşa cum ştiţi, deja, fiecare plătim la Electrica timbrul verde. În loc să ne alegem noi cu ceva, de fapt noi suntem cei care plătim mai mult”, a declarat Tomşa.
Primarul a spus că firma care deţine parcul fotovoltaic va livra energia produsă direct la reţeaua de energie electrică de medie tensiune administrată de Electrica.
„Când au montat panourile, au lucrat cu şase oameni. Acum nu mai sunt decât trei care păzesc. Oricum, locul de împânzit de camere de supraveghere”, a declarat primarul.
În mai multe localităţi din judeţul nostru s-au făcut şi se fac parcuri fotovoltaice. Printre acestea se numără Lechinţa, Livezile, Mărişelu sau Podirei.
Factura la energie electrică plătite de populaţie se va scumpi anul acesta cu circa 10%, majorarea fiind generată de procesul de liberalizare al preţurilor la care s-a angajat România şi de recunoaşterea unor preţuri mai mari, dar şi din cauza unei ponderi mai mari a energiei verzi în coşul cu care sunt alimentaţi consumatorii. Aproape jumătate din scumpirea de 10% vine exclusiv din energia verde. Scumpirea are loc în două etape, prima în ianuarie iar a doua la jumătatea anului.
Consumatorii de energie electrică în regim reglementat, respectiv populaţia şi instituţiile publice, plătesc de la 1 ianuarie 2013 cu 6% mai mult, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a majorat costurile producătorilor de profil incluse în tarife. Preţul mediu final al energiei electrice este de la 1 ianuarie de 175,5 lei pe MWh.
sursa foto: capital.ro
Vad in ultima vreme ca multa lume, putin informata, s-a pus cu tunurile pe energia solara. Factura de electricitate s-a scumpit foarte putin din cauza energiei solare. Energia eoliana si hidro sun si rle regenerabile. Iar proportiile sunt net in defavoarea fotovoltaicelor. 1500 Mw instalati la eoliene fara de 43 Mw forovoltaic. Domnul primar incaseaza niste impozite, dar are si niste cetateni din sat care castiga bani pentru 49 de ani. Nu e rau pentru o investitie de 0 bani din bugetul primariei.
Azi terenul agricol este mult subevaluat. Sper să ajung vremea când acea păşune va fi redată meniri sale fireşti. Atunci Urmenişul şi tot judeţul vor avea de câştigat. Pentru a investi minim în transportul enegiei şi în mentenaţă se preferă montarea în zone populate şi cu infrastructură de distribuţie existentă. Ar fi multe locuri impracticabile agriculturi unde se pot dezvolta astfel de parcuri. Fără o minimă analiză renunţăm cu mare uşurinţă la o valoarea obţinută prin muncă susţinută în favorea unor impozite şi salari de nimic.
of, gramatica mea…. 🙂
Omule! Ignoranta este mare si tu ai reusit sa o imbratisezi din plin! Inainte de a face comentarii pe marginea acestui subiect complex, informeaza-te sau studiaza daca ai capacitatea de-a face-o! Micii producatori sufera enorm!
Poate d-l primar este suparat ca firma care a investit nu a dat ceva si la partidul din care face parte.