Recomandări Social

Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord vine la hramul Mănăstirii Nuşeni

Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul ortodox al Europei de Nord, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Nuşeni, alături de părintele stareţ Paisie şi de alţi preoţi invitaţi la hramul mănăstirii, vineri 20 iulie, de Sfântul Ilie.

 

Mănăstirea ”Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Nuşeni a fost înfiinţată în anul 1991. Biserica din cărămidă, ocrotită de Sfântul Ilie, a fost construită în anul 1998.

Foarte căutată de credincioşi din toată ţara, mănăstirea a avut la început probleme cu drumul de acces, fiind izolată pe un deal. În anul 2009 drumul comunal către mănăstire a fost asfaltat, aşa încât accesul în incinta aşezământului monahal se poate face cu autoturismul. Acum trei ani, cu ocazia prăznuirii hramului, au fost aduse şi aşezate spre închinare, moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din judeţul Tulcea. Mănăstirea de la Nuşeni desfăşoară şi o activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare.

Sfântul Ilie este cinstit de creştini, ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.

Sfântul Ilie este cunoscut ca stăpân al fulgerelor şi tunetelor. În popor se spune că tot ce trebuie să facem este să închidem geamurile şi uşile casei să nu intre în casă forţele necurate. Tot de 20 iulie, se spune că e bine să dăm de pomană mere, fiindcă acestea se transformă în aur pe lumea cealaltă. Se mai spune şi că e o zi potrivită pentru cules plante de leac, busuiocul fiind una dintre ele.

3 comentarii

  • Cand citesti ca vine episcopul Europei de nord, gandul te duce sa crezi ca toata europa de nord este ortodoxa, lucrurile stau tocmai invers… doar pt romanii ortodocsi se stabileste un episcop in zonele nordice….nici gand ca ar fi pentru tot nordul, la fel si pentru europa centrala si de vest…ne plac cuvintele mai mari decat palaria

    • Titulatura de Episcop al Europei de Nord îi este dată doar pentru a delimita aria geografică unde își desfășoară misiunea de păstor al celor înstrăinați de țară. Și, din experiență proprie, vă spun că Biserica este, din păcate, singura în jurul căreiea se mai unesc românii în străinătate, Am asistat în urmă cu o săptămână la botezarea a nu mai puțin de 32 de nou-născuți într-un oraș englez, puteți să realizați cam ce înseamnă asta? Iar lucrul ăsta se întâmplă bilunar. La împărtășit, nicăieri în țară nu am văzut atât de mulți copii decât în biserica străină pe care ortodocșii au inchiriat-o ca să poată celebra liturgia de Duminică și, când este posibil, la o sărbătoare mare, o Liturghie în miez de noapte.
      Iar în Episcopia Europei Occidentale cu sediul la Paris, își desfășoară activitatea de păstori nu mai puțin de 700 de preoți în cam tot atâtea parohii, niciunul fiind retribuiți pentru acest lucru, ci muncind în timpul săptămânii în tot felul de servicii, iar Duminica fiind în misiunea de credință.
      O, dacă s-ar putea realiza dimensiunea fenomenului emigraționist românesc de acum, ce învățăminte grozave s-ar putea trage… da nu-i vreme de așa ceva, nu doare pe nimeni atât de acut încât să urle de acestă durere…
      Forțați de propria-ți țară să ne risipim în lume!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.