Actualitate

Epopeea CAEN. Cine sunt cei care formează cozi la Registrul Comerţului (FOTO)

E aglomeraţie la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud unde stau zilnic la cozi sute de oameni.  Nici nu e de mirare fiindcă 2500 de titulari de PFA şi 136 de II, întreprinderi individuale, au lăsat pe ultima sută de metri modificările pe care trebuie să le facă în obiectul de activitate, conform unei legi care intră în vigoare anul acesta.

Cei mai mulţi sunt fermieri care şi-au înfiinţat aceste structuri ca să poată accesa bani europeni sau să primească subvenţii. Majoritatea nu au avut avut habar ce este codul CAEN şi nu au cerut să li se treacă atât de multe activităţi la înfiinţarea PFA sau II.

„Când s-o făcut astea, ne-o pus CAEN-uri cât de multe şi acum tot noi să venim să ne batem capul cu CAEN-urile lor? Ne-o pus 8-9 CAEN-uri, eu nici nu am ştiut ce sunt acelea, acuma ne-o bătut nouă capul cu CAEN-urile lor. Acum am înţeles ce e CAEN. Ia uite, cifrele astea-s CAEN-urile şi o zis că nu trebuie să ai decât 3-4 şi uite câte ne-o pus. Pe noi nu ne-a întrebat câte CAEN-uri ne trebuie. Noi nici nu am ştiut că-s scrise aici. Noi le-am spus că creştem animale şi producem lapte. La ce ne-o scris comerţ cu ridicata, cu ouăle, cu ulei, cu grăsimi, cu combustibil? Ce-s aestea? E bătuceală de tot ce ne-o făcut. Nu o trebui să ne facă de-astea. Noi nu am cerut aşa ceva. Tot de aici ne-au înfiinţat, dar nu ştiu de ce ni le-o scris că nu trebuia numai cu vacile de lapte, că noi cu asta ne ocupăm”, ne-a spus Rodica Muti, care are o fermă la Tărpiu.

Alţi oameni care se aflau la cozi ne-au spus că şi-au înfiinţat PFA pentru a primi bani pentru fermă de subzistenţă, pentru tânărul fermier sau pentru APIA. Mulţi nu au desfăşurat nicio altă activitate decât că şi-au deschis un cont în care le-au intrat banii.

„Suntem din Leşu. Noi am ieşit de cinci ani cu proiectul european şi aseară ne-au spus să venim cu actele. Mai departe nu mai mergem cu PFA că suntem bătrâni şi nu mai facem faţă, dar am venit că aşa ne-a anunţat să venim să schimbăm”, a spus un alt bărbat.

„De la Leşu sunt şi eu, Zăgrean Ioana. Uitaţi că nu am ştiut până ieri. Nu ne-a anunţat nimeni. Noi am făcut PFA că ne-au dat bani pentru creşterea animalelor. Nu ştiu dacă ne mai dă că suntem mai în vârstă”, a spus ea.

„Noi livrăm lapte şi unde mergem zice tot PFA, PFA. Am venit să facem modificarea că zice că nu ne mai intră banii când mergem la APIA. Uitaţi că acum trebuie să stăm să depunem acte şi să mai venim încă o zi după acte că nu se dau pe loc. Eu sunt din Lunca, din comuna Şieuţ”

Oamenii din Ilva Mică au aflat şi ei vestea de la preotul din sat care le-a spus, duminică, la predică. „Uite că popa ne-o zis ieri. Nu am ştiu că trebuie. Dacă ştiam, Doamne fereşte, veneam. Eu lucru ca un rob la pământ. Nu ştiu la ce să renunţ. O vacă îmi trebuie, un miel îmi trebuie, un porc”.

„Cei mai mulţi au PFA sau II în domeniul agriculturii. Oamenii au accesat diverse măsuri din PNDR sau au fost obligaţi să înfiinţeze PFA sau II pentru accesarea unor subvenţii de la APIA. Pentru activităţi de semisubzistenţă, gospodăreşti a întreţine o contabilitate în partidă dublă deja e prea mult şi costisitor pentru cetăţeni. Atunci, prin PFA, II sau IF au posibilitatea să-şi ţină evidenţa în partidă simplă, într-un caiet de încasări şi plăţi şi astfel au o imagine asupra gospodăriei”, a spus Daniel Frăsincari, director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.

Un număr de 2508 persoane fizice autorizate și la 136 de întreprinderi individuale cu activitate în județul Bistriţa-Năsăud au avut la dispoziție doi ani să se conformeze noilor reglementări legale, iar dacă nu au făcut-o vor fi radiați automat din registru.

Mai precis, pe 17 ianuarie 2019, expiră perioada de 2 ani pe care persoanele fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale (II) o au la dispoziție pentru a solicita oficiului registrului comerțului din raza sediului profesional, înregistrarea mențiunilor referitoare la obiectul de activitate, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 182/2016 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.

Astfel, potrivit actului normativ mai sus menționat, „PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN”, în timp ce „întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN”.

În termen de 60 de zile de la împlinirea celor 2 ani, respectiv începând cu data de 19 martie 2019, Oficiul Registrului Comerțului radiază, din oficiu, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale al căror număr de activități incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislația în vigoare.

Lista persoanelor fizice autorizate și a întreprinderilor individuale care nu și-au îndeplinit obligația de modificare a obiectului de activitate este publicată pe pagina de internet a Oficiului Național al Registrului Comerțului. O puteţi accesa dând click AICI.

Într-un top realizat de avocatnet.ro, judeţul Bistriţa-Năsăud ocupă locul întâi la numărul de PFA care trebuie să-şi modifice obiectul de activitate:

  • 2.508 – Bistrița Năsăud;
  • 2.102 – Maramureș;
  • 1.870 – Iași;
  • 1.175 – Argeș;
  • 1.125 – Prahova;
  • 1.052 – Hunedoara;
  • 1.044 – Neamț.

5 comentarii

  • Bai oameni buni,a fost cum a fost cu ponta si cu ceilalti,dar de cand cu penalii astia ni sa intors viata si stomacul pe dos.De unde scoateti tot felul de legi ,ordonante si modificari?

  • voi cu ciuma voastra!!!!!!!!! v-ati pus o suta de caenuri de nu mai stie nimeni ce activitate are firma!!! este anormal ca o firma care se infiinteaza sa nu stie ca activitati va desfasura si sa-si puna asa de amorul arte ce vrea si cat vrea???!!!! Foarte bine ca se face curatenie in domeniul asta…n-are nimic a face cu ciuma neagra, rosie sau portocalie cu care tot o dati inainte ca niste mori stricate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • radule…
      daca nu e ciuma rosie nu mai bine o mai lasa vreo 2 ani sa fim sigur ca nu mai e????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.