Actualitate

Escaladă pe un punct termic, una din propunerile studenţilor la arhitectură pentru Bistriţa

Studenții clujeni de la Arhitectură și elevii Liceului de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa care învaţă aceeaşi specializare au propus Primăriei Bistriţa mai multe soluţii de îmbunătăţirea vieţii oamenilor care locuiesc în cartiere precum Independenţei Nord, Andrei Mureşanu sau Ştefan cel Mare, printre care şi amenajarea unui punct termic ca loc de escaladă.

Tinerii au participat la cea de-a patra ediţie a Școlii de vară de Arhitectură 2015/practică la finalul căreia au prezentat studii care pot duce la înfrumusețarea orașului. Propunerile lor detaliate pe planşe au fost expuse, marţi, la parterul Liceului de Arte „Corneliu Baba” din Bistriţa, printre acestea regăsindu-se amenajarea unor grădini urbane, a unor staţii pentru biciclete şi parcuri.

arhitectura 1 arhitectuira 2 arhitectura 4 arhitectura 3

La expoziție a participat primarul Ovidiu Creţu, arhitectul şef al oraşului, Monica Pop, senatorul PNL Dorin Dobra, preşedintele Ordinului Arhitecților din România Filiala Transilvania, arhitectul Szabolcs Istvan Guttmann, profesori coordonatori, studenţi, oameni de cultură locali. 

Monica Pop Cretu la arte 2 Cretu la arte Dobra la arte

Primarul Ovidiu Creţu a spus la vernisaj că ideea ca elevii şi studenţii să vadă oraşul cu „ochii lor” şi să dea „sugestii” municipalităţii i-a aparţinut arhitectului şef Monica Pop.

„Este al patrulea an în care îi avem aici şi le mulţumesc elevilor şi studenţilor. Anul acesta, au studiat cartierele de blocuri. Inţenţionat le-am ales pentru că acolo stau majoritatea bistriţenilor şi, până la urmă, oraşul este al lor şi vrem să le placă oraşul. Centrul istoric e foarte important pentru orice oraş, iar eu cred că i-am acordat importanţa cuvenită, dar cartierele de blocuri: Independenţei Nord, Sud, Ştefan cel Mare, Petru Ispirescu sau strada Sucevei sunt zone în care locuiesc majoritatea bistriţenilor. Din 80.000, acolo stau 60.000 şi e normal să încercăm să le facem viaţa frumoasă. Calitatea vieţii nu ţine numai de ceea ce ai după ce ai intrat în apartament, ci şi de ceea ce e în jurul blocului. Sunt curios să aflu ce soluţii aţi propus şi în continuare vă aşteptăm să veniţi la Bistriţa”, a  spus primarul Ovidiu Creţu.

Studenţii i-au prezentat în detaliu propunerile pentru amenajarea oraşului explicându-i primarului că au ajuns la propunerile respective şi după ce au discutat cu oamenii care locuiesc în zonele studiate. De altfel, fiecare amenajare se bazează pe un studiu sociologic, ceea ce nu s-a întâmplat la ediţiile anterioare.

Din păcate însă, deşi a găzduit până acum patru ediţii ale Şcolii de Vară, Primăria Bistriţa nu a îmbrăţişat nicio idee propusă de tineri, cu toate că multe au fost minunate. De data aceasta, ar merita măcar să preia de la ei ideea că oamenii trebuie consultaţi în legătură cu orice schimbare şi nu obligaţi să o accepte după ce a fost decisă de alţii.

expo 1 expo 2 expo 3 expo 4

1 comentariu

  • Gura pacatosului adevar graieste! Primarul Cretu afirma: „Centrul istoric e foarte important pentru orice oraş, iar eu cred că i-am acordat importanţa cuvenită…”. Din pacate chiar prea multa atentie astfel incat centrul istoric incepe sa fie denaturat si desfigurat. Astfel, copertina de sticla din Pasajul Macelarilor nu are nimic de-a face cu istoria orasului, dar nici culoarea rosie a turnului Bisericii Evanghelice.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.