Actualitate Recomandări

De ce este atractivă facultatea făcută în străinătate. Ţările de care sunt tentaţi elevii bistriţeni

Elevii bistriţeni care vor să studieze în Marea Britanie şi să beneficieze atât de taxe preferenţiale, cât şi de credit guvernamental, au anul acesta probabil ultima şansă dacă apucă să se înscrie până se pune în aplicare Brexit. Din 2019, condiţiile s-ar putea schimba. Zeci de viitori absolvenţi din Bistriţa s-au arătat interesaţi de oportunitate, însă de teama unui viitor incert unii vor să aleagă Olanda sau Danemarca.

Viitori absolvenţi ai Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa s-au întâlnit vineri cu Bogdan Budai, reprezentant Edmundo, un serviciu de consiliere a celor care vor să studieze în străinătate. El le-a prezentat câteva dintre oportunităţile pe care le au şi paşii pe care trebuie să îi urmeze.

Bogdan Budai le-a spun elevilor de la CNLR că, în străinătate, se face multă practică, circa jumătate din perioada de studiu, dar şi condiţiile din trei ţări în care pot studia: Marea Britani, Danemarca şi Olanda.

„În Marea Britanie, se fac doi ani de practică. Dacă vă înscrieţi la un ciclu de licenţă de trei ani, veţi figura că aţi studiat cinci ani pentru doi ani vor fi de practică în firme, organizaţii, pe domeniul vostru. Este o diferenţă obiectivă între stilul nostru de a face educaţie şi stilul din străinătate”, a spus el.

În ce priveşte Marea Britanie, el a spus că trebuie ţinut cont şi de Brexit.

„Ştim că va fi în martie 2019, deocamdată nu ştim ce se va întâmpla post-Brexit. Până în momentul de faţă nu există nicio diferenţă pentru parteneriatele pe care le avem. Toţi ce veţi semna până în martie 2019 va rămâne valabil. Brexitul nu va avea efect retroactiv. Luând însă în considerare Brexit-ul, în cele mai pesimiste scenarii, s-ar putea să fiţi ultima generaţie care să beneficieze de parteneriatele cu Marea Britanie. Sperăm să nu fie ultima şansă, dar s-ar putea să fie”, a explicat el.

 

În Marea Britanie se percepe taxă de şcolarizare care se ridică la 9000 de lire pe an, dar guvernul Marii Britanii oferă un împrumut guvernamental care acoperă taxa de studii în mod integral pe toţi anii.

Banii nu trebuie rambursaţi decât după absolvirea facultăţii, angajare şi un venit de 2000 de euro lunar. Se rambursează 9% din surplusul acestui venit lunar:  „Dacă nu veţi câştiga niciodată acea sumă, după o anumită perioadă stipulată în contract, datoria vi se şterge, guvernul îşi asumă investiţia şi asta e. În plus, mai există burse de merit, sociale unde noi, românii, ne cam încadrăm fiindcă avem venituri mai mici. În ce priveşte cheltuielile lunare, pot fi scăzute  în funcţie de stilul de viaţă. Cazarea este asigurată în primul an, în cămin sau case asigurate de universitate, din anul al doilea trebuie să vă găsiţi”.

În Marea Britanie, Edmundo are peste 65 de universităţi partenere. Înscrierile se fac până în 15 ianuarie 2019 pe baza unui dosar din care nu trebuie să lipsească un eseu în limba engleză şi un certificat de competenţă în această limbă.

În ce priveşte universităţile din Olanda, taxa de şcolarizare este de 2000 de euro, dar şi aici se poate accesa un împrumut guvernamental.

„Legat de engleză ei sunt mai permisivi. Recunosc competenţele de la bacalaureat dacă nu vreţi să daţi alt test, sau nu aveţi timp sau bani. Până în 1 iunie trebuie să vă trimiteţi dosarele în Olanda”, a spus el.

 

Danemarca este ţara cu cele mai mari oportunităţi pentru români.

„Avem aceleaşi drepturi ca şi danezii. Şcoala nu costă nimic fiindcă suntem cetăţeni ai UE. În Danemarca se recunosc mai multe certificate de limbă. Înscrierile se fac până în 15 martie 2019. Legat de costuri, în Danemarca dacă vă luaţi un job part-time de 12 ore pe săptămână şi sunteţi student, puteţi aplica pentru un ajutor social egal cu salariul pe care îl primiţi part-time. Mulţi afc chestia asta, nu faceţi niciun rău, e dreptul vostru”, a spus Bogdan Budai.

Edmundo este serviciul gratuit de consiliere educaţională internaţională care lucrează activ cu peste jumătate din toţi aplicanţii români la studii în Marea Britanie. Serviciul face parte din portofoliul de produse şi servicii oferite de Grupul Educativa printre care se numără şi: RIUF – cel mai important târg internaţional de universităţi, Universalio şi Edmerica – servicii de consultanţă pentru universităţi de top din întreaga lume şi platforma centralizată de admitere la facultate în România.

10 comentarii

  • De ce nu se ocupă o „comisie specială a parlamentului” de problemele învăţământului românesc, în loc să stea în linişte şi să privească golirea ţării de cei care au trecut prin şcoala românească şi preferă să plece în străinătate pentru continuarea studiilor, unde există o politică propice pentru atragerea viitoarei forţe de muncă, iar la noi una propice emigrării majorităţii celor care au priceput că în ţara natală nimeni nu se „îngrijorează” pentru lipsa uriaşă a lipsei de muncă şi nu fac nimic în interesul cetăţenilor, urmărind insistent un singur scop, rezolvarea problemei celor care „se simt cu musca pe căciulă ?

    • Aveți perfectă dreptate privitoare la problema la bază. Statul român investeşte masiv în educație ( raportat la resursele limitate şi posibilități dar nu îndeajuns pentru a forma cetățeni ) iar odată cu tinerii care pleacă , se duc nu doar banii care au fost investiți în tineri, se duc şi banii pensiilor viitoare. Copiii acelor tineri vor munci şi cotiza la alte State, iar în mai puțin de generație efectul de depopulare va fi dramatic.
      Pe de o parte se spune cinic că vrem să se întoarcă acasă frații noştrii dar nu facem nimic în a adresa problema la bază, corupția care generează inegalitate şi eliminarea practicilor PCR( pile cunoştiințe relații) care provoacă umplerea organigramelor de resurse umane cu tot felul de personaje nepregătite poate.
      Asta e.

  • Chiar așa, nimeni nu se îngrijorează că ne pleacă tinerii, privim senin cum cei mai buni sunt luați de universitățile străine și acceptăm resemnați că 99% dintre ei nu se vor mai întoarce în România? Guvernul ar trebui să ia măsuri urgente, să ofere alternative comparativ egale cu cele externe, să rețină tinerii în țară! Aici rămân doar puturușii, analfabeții, rromanes people, asistații sociali, pensionarii??? Ce se va alege de țara asta??? Chiar nimeni nu își dă seama? Chiar nimănui nu îi pasă??? E mai importantă valiza lui Dragnea???

    • Valiza lui Dragnea e o valiza simbol sta la baza emigratiei masive.
      Firme fantoma, cu profituri astronomice in timp ce directorii scuipa seminte sau isi fac fitzele, angajari si functii pe pile, beiezadele ce cersesc si factureaza utilizand numele parintilor.
      Ce gasesc fascinant este ca de exemplu in societatea in care traiesc o asemenea valiza ar fi condus la demisii, anchete oficiale…chiar si pentru a salva temporar aparenta dr justitie sociala, in Romania pare o banalitate iar autoritatile (mafia state)se concentreaza nu pe actele denuntate…ci pe curajul denuntatorilor.
      Lumea e cu curu-n sus.

  • Tinerii din Romania sunt distrusi inca din primii ani de scoala cu tone de teorie si individualism, punandu-se accent pe memorarea informatiei si prea putin pe intelegerea si folosirea ei, lucru care se continua in cadrul majoritatii facultatilor. Ajung dupa in lumea reala, unde de cele mai multe ori nu esti singur, trebuie sa lucrezi intr-o echipa pentru a fi eficient, iar munca ta depinde de a colegilor si vice-versa. Ca medie a calitatii absolventilor pe piata muncii, as zice ca stam destul de rau. Ba mai mult, avem noi problema asta ca daca X e roman si a reusit intr-un domeniu, atunci gata, eu am dreptul sa ma identific cu X, eu merit un loc de munca la fel de bun ca X, totii romanii sunt buni in domeniul respectiv, la fel ca X.

    Din pacate acest gen de probleme nu se rezolva de pe o zi pe alta, nu se rezolva cu ordonante de urgente si mai stiu eu ce. Asta e un proces pe care daca il incepem acum si educam niste generatii, vom vedea cu adevarat rezultate peste vreo 20 de ani.

  • In 20 de ani criza va fii uriasa . Nu vor mai rămîne in tara decit pensionarii . Mulțumim din inima tuturor partidelor de stînga si dreapta … Oricum nu faceti nimic pt. tinerii. De ce sa rămînă aici ?

  • Prefer sa am o pensie mai mica decat coplilul meu sa platesca impozite in Romania pentru O CLASA POLITICA PLINA DE PROSTI care se vrea asemana CU O CASA REGALA PRIVILEGIATA!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.