”Ținând cont că suntem în anul Centenarului, vom iniția un proiect privind unirea Republicii Moldova cu România. Acest proiect va fi bazat și pe Decizia 148 a Senatului SUA. Această decizie a fost iniţiată de un grup de senatori SUA, care imediat după ce Republica Moldova şi-a declarat independenţa, au făcut o trecere în revistă a tot ceea ce înseamnă drepturi ale Republicii Moldova, și pe modelul german de unire RFG cu RDG să se înfăptuiască şi unirea dintre Republica Moldova şi România. De fapt, e ceea ce trebuie, ceea ce își dorește PMP. Noi avem ca proiect de ţară unirea cu Republica Moldova. Cred că după 100 de ani este momentul potrivit să fim împreună din nou. Este dreptul nostru ca români să fim cu toții uniţi într-o ţară mare, într-o Românie mare”, a spus președintele PMP Bistrița-Năsăud, deputatul Ionuț Simionca.
El a adăugat: ”Dorința trebuie să fie din ambhele părți, nu se poate dragoste cu forța. PMP susţine Partidul Unităţii Naţionale din Republica Moldova, nou înfiinţat, care la șase luni de la înființare a ajuns undeva la 20% în sondaje și care va intra în Parlamentul moldovenesc. Cu PUN și cu unioniștii din Moldova vom încerca să înfăptuim această unire. Pare irealizabil acest proiect şi cu toţii ne gândim că sunt probleme de macropolitică, de geopolitică pe care noi nu le putem aranja. Eu cred că dacă cetăţenii români doresc și dacă cetăţenii moldoveni doresc, dacă Parlamentul românesc şi cel moldovenesc votează pentru acest lucru, se poate face. E singura modalitate prin care UE va accepta Republica Moldova în spaţiul european. Această unire va aduce avantaje enorme şi României, dar mai ales Republicii Moldova. Important este ca în acest an să ne ocupăm de tot ce înseamnă unire”.
El a menționat că anul Centenarului aduce tot felul de intrigi între UDMR, ”nu ce înseamnă populația de etnie maghiară”, și România: ”Noi ne înţelegem foarte bine cu maghiarii, dar sunt unii lideri care încearcă mai mult ca oricând anul acesta să suprime autoritatea României, să dea la o parte însemnele ţării, drapelul României. Nu le luau până acum în considerare, acum ne jignesc. Lucrul acesta nu face decât să încingă spriritele și să nemulțumească oamenii. Vecinii români şi maghiari se înţeleg, liderii sunt o problemă și ar trebui să fie responsabili, cu bun simţ, să respecte ţara în care trăiesc. Dacă nu le place acestor lideri, să se mute unde vor ei, dar dacă trăiesc în România trebuie respectate valorile noastre. Nu ne putem lăsa ca popor influențați de niște politicieni care au agendele ascunse”.
Adaugă comentariu