Actualitate

”Este o situație inacceptabilă, se impune de urgență simplificarea procedurilor”

”De ce se obțin atât de greu fondurile europene? Timpul dintre depunerea cererilor de finanţare şi până la semnarea contractelor este foarte lung, atât pentru instituţii cât şi pentru firme și persoane fizice. Se solicită munţi de hârtii pentru orice proiect, indiferent dacă este mic sau mare. Spre exemplu, pentru modernizare şi dezvoltare fermă agricolă în Măgura Ilvei, o IF a depus cerere de finanţare în 28 august anul trecut și a primit decizia de finanțare în 2 mai anul acesta, adică zece luni. Pentru o exploataţie agricolă la Rodna, s-a depus cerere de finanţare în 20 august anul trecut, s-a semnat decizia de finanţare acum câteva zile. Motivul? Sunt patru oameni la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, care gestionează circa 500 de proiecte, munți de hârtii, vizite în teren, fac alte dosare pe care le trimit la Satu Mare la centrul regional unde zac zece luni. Este o situație inacceptabilă. O sumedenie de primării au proiecte în așteptare de anul trecut, suntem la jumătatea lui 2019 și încă n-au primit avizul. Alte primării stau cu licitațiile înghețate în plină vară, nu este nimeni interesat și trebuie reluată toată procedura, actualizate prețurile”, a declarat președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.

El a spus că ”se impune de urgență simplificarea procedurilor pentru accesarea banilor europeni și că ”este nevoie de suplimentarea numărului de angajați”.

4 comentarii

  • ” Descentralizare financiara (cel putin) si simplificarea procedurilor legale prin care se pot accesa fondurile” este raspunsul pe care il cautati domnu’ Turc 😀

  • Pentru ca furati mai Turcule……mai ales acolo la fonduri in bucuresti…..va stiti voi bine astia din PNL care ati lucrat la fonduri europene……cand esti sef la mălai cum naivă sa nu bagi in sac ….zi ca nu e asa?

  • La fel ca in intregul aparat de stat si aici este o combinatie intre lipsa de profesionalism si evitarea raspunderii. Procedurile complexe, care implica avize si puncte de vedere de la numeroase instituii sunt o consecinta a lipsei de profesionalism a angajatilor dar mai ales a celor care ii coordoneaza. Au fost pusi acolo pe criterii politice si acum trebuie sa se „descurce”. Metoda indelung verificata in Romania este aceea a evitarii asumarii raspunderii prin constituirea unor grupuri de lucru, comisii, etc si rostogolirea raspunderii asumarii unui proiect important in spatele acesteia. Problema – in primul rand lipsa de pregatire a sefilor care nu stiu sa creeze cadrul organizatoric si procedural pentru ca angajatii sa fie eficienti. Dar si lipsa acestora de a vrea sa faca acest lucru, de a arata transparenta, concurs, sharing-ul de informatie, notiuni elementare de management al business-ului.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.