Consiliul Local Bistrița a aprobat documentaţia tehnico-economică pentru obiectul de investiţii ”Regenerare urbană a centrului istoric al municipiului Bistriţa – etapa II”, proiect pentru care municipalitatea vrea să acceseze fonduri europene prin Programul Operațional Regional.
Valoarea totală a investiției este de 10,6 milioane lei.
În proiect sunt cuprinse următoarele pasaje: II, IV, VII, Al. Vlahuță, IX (împreună cu tronsoanele str. Zorilor, str. Vasile Alecsandri și aleea de legătură pietonală str. Zorilor și str. Ecaterina Teodoroiu), X, Baba Bovac XIII, precum și str. Dogarilor și aleea pietonală din Piața Morii.
Se propun următoarele lucrări: lucrări de terasamente, demontări elemente existente (borduri, mobilier, sisteme de iluminat, indicatoare, arbori), demolări suprafețe carosabile și pietonale existente, lucrări de realizare a sistemelor rutiere (suprafețe de călcare) trotuare – realizate din pavaje și plăci de piatră naturală cu grosimi de 8 cm; suprafețe permeabile – agregate naturale compactate și gazon, plantare arbori (specii adaptate la mediul urban, distribuite în funcție de caracteristicile spațiale și funcționale ale pasajelor, scuarurilor, aleilor și străzilor), echipamente și dotări (mobilier urban, fântână arteziană), etc.
– Amenajarea pasajelor pietonale, a str. Dogarilor și a aleii pietonale din zona Piața Morii pentru susținerea dezvoltării caracterului pietonal general al centrului istoric, prin reducerea suprafețelor destinate strict autovehiculelor (benzi carosabil, parcări și îmbunătățirea amenajărilor specifice pietonale).
– Completarea locurilor de odihnă (bănci, bănci cu mese) în zonele unde se formează mici scuaruri sau grădini urbane, pe tronsoanele cu lățimi mai mari de-a lungul pasajelor amenajate sau în interiorul zonelor noi plantate cu vegetație înaltă şi cişmele amplasate în puncte strategice din punctul de vedere al vizibilității și accesibilității;
– Amenajarea de mici scuaruri acolo unde spațiul o permite, în detrimentul accesului auto. Spațiul exclusiv pietonal crește prin eficientizarea dimensiunilor carosabilului și înlăturarea pe anumite tronsoane a locurilor de parcare (pasaj Al. Vlahuță, pasaj IX și anumite tronsoane pe str. Vasile Alecsandri și pe str. Zorilor, alee pietonală de legătură între str. Zorilor și str. Ecaterina Teodoroiu). De asemenea, se propune o eficientizare funcțională a spațiului public, încât să își depășească rolul funcțional strict de trecere, îmbogățindu-l cu noi valențe precum acela de loc de odihnă, prin amplasarea de bănci, plantare de copaci acolo unde spațiul o permite, loc de activități sportive/fitness și întâlnire/petrecere a timpului liber (aleea Piața Morii).
În exercițiul financiar precedent, municipalitatea a derulat proiectul ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, cu aproape 5 milioane euro bani europeni. Lucrările s-au încheiat la finalul anului 2015. Detalii aici.
Deci se continua dalarea intregului oras, dupa esecul anterior. DNA si SRI nu se pot autosesiza la manevrele care se pun la cale?
Chiar nu vede nimeni ca proiectarea si executia se face doar de catre anumiti preferati? Castiga licitatiile mereu aceleasi firme?
Numanui nu i se pare nefiresc ce se intampla??