COMUNICAT ARD:
Eugen Curteanu: E nevoie de inteligenţă şi ştiinţă ca să accesezi fonduri europene!
Cătina, nucile, fructele din livezi şi cele de pădure pot constitui tot atâtea surse de venit pentru locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud, cu singură condiţie: acestea şi alte resurse naturale să facă obiectul unor proiecte ce pot obţine finanţare de la Uniunea Europeană. Asta crede Eugen Curteanu, candidatul ARD la Senatul României în Colegiul 1.
Eugen Curteanu spune că şansa oamenilor din Bistriţa-Năsăud de a avea o viaţă mai bună este obţinerea de finanţări europene, individuale sau în asocieri, pentru proiecte prin care să se valorifice la maximum pământul şi resursele naturale. Candidatul ARD la Senat în Colegiul 1 consideră că, până la acest moment, fondurile comunitare pe care România le are la dispoziţie nu au fost folosite fie din neştiinţă, fie din neputinţă. Eugen Curteanu spune că majoritatea oamenilor, care poate şi-ar fi dorit să înceapă o afacere cu ajutorul banilor europeni, nu a fost suficient de bine informată despre oportunităţile oferite de programele de finanţare şi ce anume se poate face concret prin ele, nu a ştiut din ce capăt să apuce un proiect, nu a avut acces la consultanţă de specialitate sau, pur şi simplu, a avut rezerve în a crede în şansa de a-şi demara o investiţie cu astfel de fonduri.
Candidatul ARD la Senat în Colegiul 1 îşi asumă responsabilitatea ca, în cazul în care va deveni parlamentar, să-şi instruiască propriii colaboratori de la birourile din teritoriu pentru a fi capabili să ofere o minimă consultanţă pe finanţări europene oamenilor care îi solicită sprijinul. El spune că va face acest gest pentru că, în perioada în care a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a constatat că oamenii, pur şi simplu dacă nu au bani pentru a plăti un consultant, nici măcar nu reuşesc să afle ce fel de proiecte pot primi finanţare prin programele europene. Eugen Curteanu susţine că aceasta este una dintre cauzele principale pentru care România este acum codaşă la absorbţia fondurilor europene, iar alta este dată de birocraţia excesivă din acest domeniu.
Democrat-liberalul este de părere că locuitorii judeţului nostru trebuie să ştie că, atât prin acţiuni individuale, dar mai ales prin asocieri între proprietari, pot primi bani pentru înfiinţarea unor plantaţii, cum sunt, de exemplu, cele de cătină albă, de nuci, aluni, diverse soiuri de fructe de pădure sau pomi fructiferi. Eugen Curteanu spune că obţinerea unor finanţări pe acest segment se rezolvă multe dintre problemele judeţului nostru: se valorifică mari suprafeţe de teren lăsat acum în paragină, pământul ”înverzeşte” şi se asigură protecţia mediului, se asigură locuri de muncă şi venituri deloc de neglijat din exploatarea plantaţiilor şi valorificarea produselor.
Pentru că este adeptul asocierilor între proprietari în vederea atragerii de fonduri europene, Eugen Curteanu va face demersuri ca finanţatorii să ofere un punctaj suplimentar solicitanţilor de fonduri care fac parte dintr-o structură asociativă. Candidatul ARD la Senat spune că primele organisme cărora le va explica oportunitatea unui astfel de demers şi le va solicita introducerea unei condiţii de finanţare locală sunt Grupurile de Acţiune Locală (GAL-urile), pentru că acestea vor gestiona cea mai mare parte a programelor europene de dezvoltare regională.
Tot ce va rog eate sa nu va certati din cauza politicienilor
sunt niste prefacuti [sa nu zic altcumva] cu totii, nu am auzit unul care sa promita ca va va face tot ce ii sta in puteri sa se respecte vointa poporului si anume sa fie maxim 300 parlamentari, unul macar sa fi promis asta.
nu va mai ganditi ca ar fi unii mai buni decat altii, toti sunt rai pentru popor, buni sunt doar pentru ai lor.
curtene…povesti …. accesand un fond european de 100.000 de euro, aprobat din care 50% ei si 50% ai mei, iti pot demonstra ca avand cei 50.000 euro ai mei in buzunar realizez o investitie ce valoareaza pe piata 200.000 euro!!!!!! – asa ca nu dati in stanga si in dreapta cu fondurile europene….. banii aia sunt pentru hotzi!!!!!
pot sa te duc sa vezi 3 hectare din fix ce enumeri tu acolo fara picior de european si cu o investitie ce echivalenta cu banii ce trebuia sa-i dea omul ala pe:intabulare, proiect si avize….doar atat!!!!!
Domnilor, daca este vorba despre un proiect mai „consistent”, cu constructii si instalatii si achizitii de echipamente, proiectul european este de un real folos. Daca insa este vorba despre proiecte simple si de valoare mica, atunci fara discutie ca e mai avantajos sa ti-l faci din bani proprii. Legislatia de respectat este aceeasi doar ca pentru proiectele mici, poti face o mare economie lucrand pe cont propriu, fara proceduri de achizitie si angajari de firme, etc.
Acesta este adevarul. Problemele cele mai mari sunt legate de dovedirea proprietatii asupra terenurilor si cladirilor, cofinantarea privata, lipsa asocierii, spiritul de smechereala, etc.
Daca s-ar fi vrut o abosrbtie corecta si, mai ales, eficienta a fondurilor europene, inca din 2007 s-ar fi creat cadrul legislativ si financiar necesar. Restul, e politica…..
….eu cred invers…. ca atunci cand ai constructii si instalatii (nu ma refer la achizitii de utilaje aferente constructiilor)…. proiectul il poti face doar din contributia proprie…..si asta pentru ca nu ai nevoie de firma care sa-ti ridice preturile cu tot felul de indirecte si recapitulatii umflate, materiale de constructii pe care le poti negocia pana la limita de subzistenta a parlamentarilor…..plus ca o firma de constructii te face cum nu te face nimeni….. proiectele asa-zise europene (pentru ca banii sunt tot din tributul ratii noastre catre asupritori) sunt rentabile pentru achizitia de utilaje noi (nu ca nu ai putea sa lucrezi cu utilaje vechi …dar e una sa ai gipies pe tractor si calculator la rezervorul de motorina si alta sa te sufle vantul pe decapotabila motocultorului..)
Daca acest domn ar reusi sa capaciteze dezinteresat o sama de colaboratori din jurul domniei sale, spre ajutorarea celor ce doresc finantari din bani ai Comunitatii Europene, dar le este greu sa razbeasca prin hatisul birocratic, ar face un lucru extrem de benefic pentru acei oameni care isi doresc sa invete sa pescuiasca, nu doar sa li se ofere pestele moca.
Acest angajament electoral ma face sa ofer votul meu acestui domn.
Nu stiu daca tinerii bavarezi ai concurentei politice USL-iste au in oferta lucruri de acest gen, stiu insa ca, din pacate, in ultimul timp, prea des li se arata pisica dinspre Bruxelles, datorita exceselor de putere si a declaratiilor aiuritoare, care, chiar daca-s numai de sorginte electorala, prin vehementa si ritmicitate, au reusit sa determine punerea Romaniei la colt, nascand intrebari despre capacitatea tarii noastre de a avea parcursul european pe care si l-a dorit atat de mult.