Europarlamentarul UDMR Winkler Iuliu a declarat, la Bistriţa, că, pentru UDMR, cea mai importantă provocare politică a anului 2014 o reprezintă alegerile pentru Parlamentul European. „Pentru majoritatea politicii din România, cea mai importantă provocare pare să fie scrutinul prezidenţial din finalul anului viitor. Eu aş contrazice puţin această opinie politică şi aş spune că cea mai importantă alegere politică dintre cele două o reprezintă alegerile pentru PE. Nu ştim dacă vom avea şi un referendum, dar se pare că nu fiindcă această majoritate nu pare a fi în stare să ajungă până la modificarea Constituţiei şi e mai bine aşa din moment ce nu avem o opinie cristalizată despre acest lucru”, a spus Winkler Iuliu.
Europarlamentarul a declarat că alegerile europarlamentare sunt importante pentru că reprezintă „o contribuţie a României la viitorul UE”. „Marea întrebare care se pune acum, cu ocazia acestor alegeri pentru PE, nu doar în România, ci şi în Europa, este: avem o Uniune Europeană, ce dorim să facem cu ea? La această întrebare sunt foarte multe răspunsuri. Este o dezbatere la care unele dintre naţiunile europene participă, în timp ce alte tac pentru că nu au oameni să formuleze opinia sau pentru că sunt atât de multe opinii disparatae încât nu poţi să le aduci la un numitor comun”, a adăugat el.
Winkler Gyula a declarat că e important să ştim dacă vrem Statele Unite ale Europei, o Europă federală, o UE politică sau o Europă a naţiunilor care există, de fapt, în prezent şi vrem „o competiţie în care ţările încearcă să iasă din criză cocoţându-se pe umerii vecinilor”. „Aceasta este imaginea care rezultă din ce se întâmplă. Nu este consens pentru viitorul energetic, viitorul industriei, al agriculturii. Există doar strădania unor ţări de a le păcăli pe celelalte şi de a ieşi ele mai bine. În clipa în care un lider naţional – preşedinte sau prim-ministru – pleacă la Bruxelles, participă la un summit şi apoi se întoarce acasă şi spune că i-a păcălit pe restul se pune întrebarea: pe cine ai păcălit? Nu înţeleg retorica aceasta care acasă e naţionalistă, iar la Bruxelles e plină de demagogie. Acum se vorbeşte de pericolul naţionalismului, de pericolul forţelor antisistem, antieuropene, xenofobe, ale celor care doresc să dărâme proiectul european. Aceste forţe ar putea să intre în PE fiindcă, în multe ţări, au ajuns la cote electorale mari”, a spus Winkler Iuliu.
El a dat ca exemplu Austria, ţară în care, de curând, au fost alegeri şi un partid „xenofob şi antieuropean” din Austria a câştigat 20% din voturi. „Noi, România, ar trebui să venim cu nişte răspunsuri pentru ce dorim pentru UE, aceste răspunsuri ar putea veni din nişte dezbateri în lunile care preced alegerile pentru PE. Eu nu pot să nu-mi fac datoria pentru propria conştiinţă să spun ce ar fi bine să ne preocupe pe noi toţi, pe politicieni, dar pe toţi cei care ar putea participa la un dialog. Să vorbim despre Europa, să vorbim de proiecte energetice, despre Federaţia Rusă, SUA, despre ascultări, societatea viitorului, ascultări, internet, Facebook, despre cum construim o societate pentru tinerii de azi, toate acestea fiind fărâme ale marii dezbateri despre Europa”, a spus el.
da partide ca voi care de la revolutie ati fost prezenti numai pentru interes noroc ca vau pus la punct liberalii….bravo lor…ba cu uni ba cu altii..
Dincolo de toate discursurile europarlamentarilor, sa nu uitam cateva lucruri simple:
1. Sunt platiti foarte bine.
2. Au pensii de serviciu grase.
E normal ca nu vor sa dispara o organizatie politica de pe urma careia au mari avantaje.
Charles de Gaulle îi numea pe funcţionarii europeni din anii 1960 „birocraţi apatrizi”. De ce să nu-i numim şi noi „parlamentari apatrizi” pe cei din Parlamentul European, care nu se mai împart după ţara de origine, ci după familia politică?