Actualitate Recomandări

Vlad Botoș (USR): Avem sume mari prin PNRR pentru Transporturi, dar șantierele înaintează greu

Vicepreședintele USR, europarlamentarul Vlad Botoș, a declarat sâmbătă, la Bistrița, că România are șansa să atragă până în 2026 suma de 80 de miliarde de euro, mai mulți bani decât în 13 ani de când a aderat la UE și că nu înțelege de ce coaliția de la guvernare nu accelerează reformele asumate prin PNRR.

”Acești bani nu vor veni dacă nu vor exista reforme de substanță și ireversibile. Actualii guvernanți încearcă să mute atenția și să spună că PNRR a fost negociat prost. Aud că nu sunt bani pentru irigații, dar 30 de ani ce am făcut, noi, România? De ce nu am investit bani în irigații? Pe fondurile europene prin PNRR nu se pot lua bani pentru irigații, așa a fost negociat și CE a fost foarte fermă și dură. În timpul negocierilor pe Transporturi, Cătălin Drulă, fostul ministru, a reușit să aducă o sumă record. Suntem țara care are cei mai mulți bani pentru Transporturi, pentru autostrăzi, căi ferate, doar că vedem că șantierele înaintează greu, ceea ce pe mine mă intrigă foarte mult. Eu sunt arădean și nu e normal să fac atâtea ore cu mașina de la Arad la Bistrița, nu e normal într-o țară ca afară, așa cum ne-o dorim”, a spus el.

Europarlamentarul a spus că România trebuie să accelereze reformele fiindcă banii din PNRR trebuie cheltuiți până în 2026: ”Noi, România, am atras din 2007 de când suntem stat membru UE și până în 2020 undeva la 60 de miliarde de euro în 13 ani. Acum, în șapte ani, avem șansa să atragem 80 de miliarde de euro. Avem nevoie de spitale, de autostrăzi, de surse de energie regenerabilă. De ce nu folosim aceste oportunități? Nu știu să răspund pentru că nu mai suntem la guvernare de aproape un an de zile și retorica de atunci era: nu putem face cu USR, nu ne lasă. Acum au o majoritate mare în Parlament, un guvern stabil, un președinte de partea acestei coaliții. Au toate pârghiile să miște lucrurile”.

În ce privește decizia de ieșire de la guvernare, Botoș a spus că ea a fost luată unanim într-un for din care fac parte toți aleșii USR, în total 380 de persoane: ”Nu a fost ușor pentru colegii care ocupau funcții de demnitate publică, cum era și Lorand Toth, subprefect, să votăm ieșirea de la guvernare, dar nu puteam sta cu un partener care nu își ținea cuvântul. I-am spus atunci domnului Cîțu că un om care nu își ține cuvântul nu va ajunge bine, dar nu mai vreau să vorbesc acum despre cariera domnului Cîțu”.

Vlad Botoș s-a aflat sâmbătă, la Bistrița, pentru a prezenta localnicilor oportunitățile de finanțare europene: ”Am venit să le vorbesc bistrițenilor despre oportunitățile de finanțare care mai sunt pe exercițiul finaciar 2014-2020, dar și despre cele din noul exercițiu 2021-2027. Vorbim despre Next Generation UE, transpus în România prin PNRR, un program despre care se discută foarte mult, dar vorbim și despre fondurile clasice transpuse prin programele naționale”.

”Îi mulțumesc lui Vlad că a ales Bistrița-Năsăud ca prim loc în care a oprit Caravana fondurilor europene și că putem discuta despre programele de finanțare și cum se poate ajunge la acești bani. Ne dorim ca oamenii din acest județ să vadă cum se pot accesa fondurile și că nu este chiar așa de dificil dacă ai informațiile utile”, a spus președintele USR Bistrița-Năsăud, Lorand Toth, într-o conferință de presă.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.