Actualitate

CJ la 25 de ani. Premierul Sorin Grindeanu, apel către autorități. ”Vreau să o luați ca pe o garanție”

(FOTO-VIDEO) Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a sărbătorit 25 de ani de la constituire printr-un eveniment aniversar organizat la Centrul Cultural Dacia, la care au luat parte premierul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, fostul vicepremier Vasile Dâncu, fostul ministru Ioan Rus, prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședinții CJ Vasile Puica și Ioan Țintean, deputații Doina Pană și Daniel Suciu, viceprimarii Cristian Niculae și Gelu Muthi, protopopii județului, primari, șefi de instituții, consilieri județeni, foști conducători ai CJ, cetățeni de onoare ai județului.

Președintele CJ Radu Moldovan le-a oferit invitaților medalii aniversare ”CJ 25 de ani” și materiale de promovare a județului, primind la rândul său o diplomă aniversaă din partea Prefecturii și daruri simbolice din partea ISJ prin inspectorul școlar general Camelia Tabără și Camerei de Comerț prin președintele Vasile Bar.

Cu această ocazie a fost lansată cartea „Consiliul Județean Bistrița-Năsăud”, autori: Adrian Onofreiu, Octavian Baciu, Iosif Redl (Editura Charmides, 2016). Au vorbit: prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, și Adrian Onofreiu.

”Fiecare după puterile noastre trebuie să facem din Bistrița-Năsăud un loc aparte pentru toți cei care îi aparțin sau care ne vizitează. Nu ajunge să avem peisaje care îți taie respirația dacă nu avem drumuri să ajungem acolo, nu este suficient să avem tradiții, obiceiuri, gastronomie și ospitalitate ca nicăieri în lume dacă oamenii din satele noastre nu au posibilitatea să arate lumii întregi cât de fain e la noi. Salut cu respect tot ce au făcut înaintașii mei la conducerea CJ. Eu sunt un om care nu accept că merge și așa, mi-am propus din 2012 să lupt alături de colegii mei pentru a dezvolta județul. Nu am reușit chiar tot ce ne-am propus, dar împreună am demonstrat că se poate și altfel și că talanții dați de Dumnezeu pot fi înmulțiți. Cred că județul nostru are cei mai buni primari. Am strâns din fonduri europene și fonduri guvernamentale, în ultimii cinci ani, peste 750 de milioane de euro investiții directe în drumuri, apă, canalizare, sistemul de sănătate, educație sau cultură. Că e mult sau puțin, oamenii și istoria ne vor judeca. Eu sunt liniștit în conștiința mea că am făcut tot ce se putea omenește posibil ca oamenii județului să trăiască un pic mai bine și datorită nouă, celor care slujim instituția CJ. Nu există mai mare mulțumire decât să aduci prin munca ta bucurie semenilor tăi. Vom lupta în continuare ca județul Bistrița-Năsăud, unde lucrurile se întâmplă fără circ, să devină un etalon pentru România. În timp ce alții vorbesc despre trecut și povești nemuritoare noi vom construi viitorul”, a spus președintele CJ Radu Moldovan.

”Este o zi specială, felicitări pentru cei 25 de ani de la înființarea CJ și vă urez mulți ani de acum înainte în slujba bistrițenilor. Este prima vizită în acest județ ca prim-ministru și îmi doresc să nu fie ultima, am stabilit un termen pentru finalizarea unor lucrări la drumul spre Colibița, îmi doresc ca tot ce am discutat la Beclean, la Năsăud sau în Statele Unite ale Bârgăului să se îndeplinească. Dincolo de toate promisiunile și vorbele este timpul să trecem la fapte. Suntem oameni ai faptelor. Voi veni aici de fiecare dată, vreau ca proiectele de infrastructură să devină lucruri palpabile și repede, cu termene și grafice pe care să le respecte toată lumea. Oamenii s-au plictisit de vorbe și de șosele desenate cu carioca pe tablă sau pe hârtie, vor infrastructură modernă și treaba noastră este să ne asigurăm că aceste lucruri se întâmplă. Dezvoltarea unui județ depinde într-o proporție mare de modul în care arată infrastructura. Vreau să o luați ca și garanție, de altfel domnii primari din Beclean și Năsăud m-au pus să semnez în cartea de onoare dar angajându-mă la anumite lucruri, și fiind sub semnătură lucruri care țin de infrastructură m-am dat într-un fel pe mâna ministrului Transporturilor și te rog frumos să nu mă dezamăgești. Vreau să luați ca pe o garanție faptul că că DN 17 C și DN 17 D vor intra rapid în procesul de modernizare. La discuțiile cu primarii nu am discutat deloc de politică, ci doar despre problemele autorităților locale. Fac apel din nou să lăsăm deoparte politica timp de trei ani și să facem ce am promis”, a spus premierul Sorin Grindeanu.

AICI UN ALBUM FOTO.

El a adăugat că Guvernul aprobă în următoarea ședință strategia de descentralizare, ”un prim pas extrem de important în ceea ce avem de făcut în continuare”. ”Legat de Legea salarizării unitare, oamenii trebuie să fie răsplătiți prin salarii conform responsabilităților pe care le au. În primării nu e normal ca primarul să nu aibă cel mai amre salariu, nue  normal ca președintele CJ să nu fie cel mai bine plătit. Le-am spus primarilor la Năsăud și vă mai spun o dată: o să aveți o responsabilitate foarte mare, o să decideți singuri nivelul și cum îi veți plăti, limita de jos va fi salariul minim pe economie, limita de sus – salariul viceprimarului. Dacă veți hotărî niște salarii foarte mari, s-ar putea să nu vă mai ajungă banii pentru investiții. Dvs. veți decide, țin de responsabilitatea fiecăruia”, a adăugat Grindeanu.

Șeful CJ Radu Moldovan a notat la final pe Facebook: ”Am vrut sa aducem un mic gest de recunoștință tuturor oamenilor care au lucrat în administrația județului Bistrița-Năsăud. Am avut bucuria ca la acest moment aniversar să avem alături prieteni ai județului Bistrita-Nasaud care au făcut și fac cinste județului nostru. Vreau să mulțumesc tuturor predecesorilor mei, fiecăruia dintre locuitorii județului Bistrita-Năsăud, care au pus umărul la dezvoltarea județului nostru. Pentru mine județul Bistrița-Năsăud este totul. Locul în care m-am născut și am crescut, am iubit și iubesc și îmi doresc să stau aici cât voi trăi. La mulți ani nouă tuturor dragi prieteni! La mulți ani Consiliului Județean!”.

9 comentarii

  • Doamne cum se-nvârte roata.
    Deosebirea este doar de evolutie istorică și de aparențe.
    În rest pare a fi o vizită de lucru a mult iubitului nostru conducător de dinainte de 90, blabla..
    Cu oameni aduși cu forța, să facă figurație, jigniți că sunt folosiți pe post de mobilier, pentru a pansa orgoliul unor conducători actuali , care sacrifică totul pentru imaginea lor de carton. Subredă și gretoasă.
    Amestecati protopopi, mitropoliți (Doamne ! în săptămâna patimilor, ÎPS face politică mai ceva ca Pilat), fosti și actuali figuranți, ca în La Moși – a lui IL Caragiale.
    Nu ne mai trebuie nici drob de Paști !
    Să fiți sănătoși, și la cap, dacă se poate.

  • Cand il vezi pe andercut turnatorul intre politicienii astia bravi care fac lucrurile dupa chipul si asemanarea lor, adica in batjocura si de pomana ti se face greata. Puteau sa invite toate cultele ca nu toti suntem orotodcsi…. dar poate numai votul conteaza, nu si oamenii. Mare bravura este si cu aniversarea asta de 25 de ani… bani cheltuiti pt moftul calugarului raducu

  • Farisei,in Saptamana Mare,cauta sau inventeaza orice eveniment,sa se vada,sa se pozeze si sa promita iluzii.
    Nimeni nu contesta anumite realizari,dar pentru asta sunt platiti ,sa faca ceva concret,de calitate si durabil. Cu astea e mai greu ,ca se fac multe la repezeala si de mantuiala si in Judet ,dar mai ales un orasul european Bistrita.
    Uitati-va la strazile si trotuarele orasului,la pietele reabilitate de 2 ani,cu pietre sparte,lipsa,capace ruginite si multe alte nereusite.Las deoparte curatenia si mirosurile de pe pasaje,dar asta tine si de cetatenii de acolo si nu numai.
    In rest liniste si pace, somnul natiunii sau al ratiunii,naste asemenea politicieni.

  • Nu stiu ce merite deosebite au D-le Tbara si Pana ca sa fie felicitate si premiate cu aceasta ocazie de comemorare a unui sfert de veac, dar era bine si normal sa se inceapa cu cei care au pus bazele acestui consiliu: Mircea David si Gheorghe Marinescu si ei sa vorbeasca de greutatile ori carui inceput si sa se prepieze si sa se felicite acei salariati, chiar daca s-au pensionat, care au pus umarul la lansarea judetului. Eu cred ca asa era normal, restul mi se pare de o penibilitate groaznica, de prost gust. In fine, a trecut si asta, noi sa fim sanatosi. Totusi sunt 25 de ani si ma intreb daca D-na Tabara stia ce-i al judet.

  • TAIE RESPIRATIA
    peisajul de pe pasajul de la intrarea in oras..
    dar si decaparile din zona garii…
    si totusi..
    DE CE pana lor M-Au DERANJAT ASTIA IN TRAFIC AZI????
    TOTUSI….EU CA SI CONTRIBUABIL CU CE TREBUIE SA FIU MAI BUCUROS de pe urma acestor infatisari???

  • Strangeri de mana si diplome fara valoare, asta s-a sarbatorit ieri de raducu si gasca politica… bani irositi degeaba…. care e rezultatul aniversarii pana la urma a 25 de ani? S-a facut ce? Nimic deosebit, sunt lucruri normale, numai ca la noi se dau premii si diplome ca sa-ti faci treaba… ce ideologie proasta

  • Grindeanu spunea ca Guvernul aprobă în următoarea ședință strategia de descentralizare, pe care o definea ca fiind ”un prim pas extrem de important în ceea ce avem de făcut în continuare”. Ce sa mai descentralizezi intr-un judet ca Bistrita-Nasaud cu o populatie de doar 320.000 de locuitori, mai mica decat un cartier al Bucurestiului si cu o putere economica la fel de scazuta.
    Sa nu uitam ca si Guvernul Ponta promitea la inceput o reforma administrativa profunda, dupa care a renuntat la regionalizarea promisa cu surle si trambite, iar in 2015 a venit si el cu gaselnita numita „descentralizare” prin care se incerca satisfacerea pretentiilor baronilor locali de a dispune de puteri sporite. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, iniţiatorul proiectului privind descentralizarea , spera in 2015 ca procesul de descentralizare să fie realizat anul viitor. ”Aşteptăm în perioada următoare opinii. Practic, este un calendar în care stabilim care sunt acţiunile care se desfăşoară în acest an. Cuprinde, printre altele, nişte proiecte-pilot şi trebuie să decidem câte proiecte-pilot vor fi, câte judeţe vor fi alese, după care se fac analize de impact în aşa încât, sperăm, la sfârşitul anului să fie gata procesul şi 2016 să fie efectiv anul decentralizării”, a spus Dragnea, dupa care s-a ales praful.
    Regionalizarea este singura solutie si aceasta trebuie sa fie operatiunea care sa aiba ca obiectiv esential descentralizarea si un grad ridicat de autonomie regionala. Dupa regionalizare, descentralizare trebuia realizata prin trecerea unor prerogative de la nivel central la regiune, care trebuie sa dobandeasca autonomie regionala. Aceasta este prima conditie necesara dar nu suficienta, deoarece regionalizarea cu mentinerea judetelor nu rezolva nimic, dimpotriva adauga un nivel suplimentar de birocratie intre administratia centrala si locala. Ar fi numai un mod de satisfacere a clientelei politice USL-iste. Cu alte cuvinte pe langa baronii de la nivelul judetelor ar mai aparea si superbaronii regionali. Reusita procesului de reforma administrativa presupune infiintarea regunilor concomitent cu desfintarea judetelor si trecerea unor prerogative de importanta zonala, ale acestora la regiune, si a celorlalte atributii judetene care au importanta locala, la primarii, unde cu adevarat sunt mai aproape de cetatean. Astfel, orasele si comunele mari vor putea primi mai multe atributii in timp ce comunele mici vor ramane cu functiile actuale. Aceasta ar conduce in scurt timp la asocierea comunelor si realizarea unor nuclee in jurul comunelor mari care sa dispuna de potential propriu pentru sustinerea functiilor administrative din primarie. Ceea ce se face acum este o actiune prin care se incearca sa “descentralizeze” un sistem mentinand tarele sale precum risipa, coruptia enedmica, incompetenta care si pana acum s-au manifestat copios la nivelul administratiei publice .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.