(FOTO) Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a deschis seria acțiunilor culturale ale anului 2019 cu un eveniment expozițional dedicat Zilei Culturii Naționale.
La Muzeul Bistrița a avut loc vernisajul expoziției ”Ateliere ceramice din Dacia Romană”, organizată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca și Muzeul Județean Mureș. Expoziția reunește peste 100 de piese ceramice de secol II-III p. Chr., descoperite la Ilișua, Cristești, Micăsasa, Roșia Montană și Napoca și care ilustrează viața economică și interferența dintre autohtoni și coloniștii romani.
În cadrul evenimentului expozițional a fost lansat cel de al 32-lea număr al anuarului de specialitate al muzeului, ”Revista Bistriței”.
Din cuprins:
– Sorin Cociș, Corneliu Gaiu – ”Fibulele romane din așezarea de la Stupini”;
– Mirela Popa-Andrei – ”Preparandia greco-catolică de fete din Gherla la început de drum (1915)”
– Ion Cârja, Cecilia Cârja – ”Marele Război și redimensionarea loialităților. Români ardeleni și bănățeni după despărțirea de „bunul împărat”
– Florin Vlașin, Dorin Dologa – ”Locuitori din Bistrița participanți la Primul Război Mondial (III)”
– Alexandru Bucur, Vasile Mărculeț – ”Participarea românilor din fostul județ Bistrița-Năsăud la Primul Război Mondial (1914-1918)”
– Petre Din – ”Sextil Puşcariu şi Primul Război Mondial. Anul 1917”
– Elisabeta Scurtu – ”Familia de preoţi Pop din Rebrişoara (jud. Bistriţa-Năsăud)”.
Adaugă comentariu