Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud vă invită la evenimentul cultural organizat în parteneriat cu Siebenburgisches Museum Gundelsheim din Germania, vineri 9 august.
În cadrul evenimentului, de la ora 17.30 va fi vernisată expoziţia de acuarelă a Julianei Fabritius-Dancu – ”Costume tradiționale. Diversitate. Comunitate”.
Vor fi prezentate 30 de lucrări puse la dispoziţie de Muzeul Transilvănean Gundelsheim de care vă veţi puteţi bucura până la sfârşitul lunii septembrie.
Juliana Fabritius-Dancu (n. 21 ianuarie 1930, Sibiu – d. 7 august 1986, București) a fost artist plastic, etnograf, istoric de artă, scriitoare şi traducătoare de limbă germană. Lucrările prezente în expoziţia de la Muzeul Bistriţa sunt reprezentări ale costumului tradiţional săsesc realizate într-o amplă cercetare şi documentare în localiţăţile săseşti din Transilvania în jurul aniilor ’70. Activitatea ştiinţifică şi artistică a Julianei Fabritiu-Dancu este impresionantă. Studiază pictura la Academia de Arte din Bucureşti. În 1958 se angajează ca desenator la Muzeul Naţional Brukenthal şi apoi la Muzeul Satului din Bucureşti. În această perioadă 1958-1967 realizează peste două mii de lucrări, surprinde imagini, portrete, edificii, monumente istorice, obiecte de uz casnic, ceramic, schiţe de arhitectură. Această documentare vizuală este însoţită de note şi studii ştiinţifice referitoare la istoria şi evoluţia comunităţii săseşti, dar şi ale comunităţilor de români, şvabi şi maghiari.
Din programul evenimentului face parte și conferinţa ”Originile costumului orășenesc săsesc”, susţinută de dr. Irmgard Sedler, de la ora 18.00.
Irmgard Sedler s-a născut în Transilvania în 1951, a studiat limba şi literatura germană la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, continuă cu studii postuniversitare de etnologie și muzeologie la București. Lucrarea de doctorat se înscrie în domeniul identității și mecanismelor culturale în zona multietnică a Transilvaniei. Este conservator principal şi apoi director de departament la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu până în 1991 când se stabileşte în Republica Federală Germania. Din anul 1992 lucrează ca șef de departament, apoi director al muzeelor orașului Kornwestheim (Muzeul im Kleihues-Bau, Schulmuseum Nordwürttemberg, Stadtgeschichtliche Sammlungen/Salamander). Din anul 1999 a ocupat funcția de președinte a asociației Muzeului Transilvănean din Gundelsheim. Realizează cercetări prin care documentează construcții identitare ale culturii materiale cu un accent pe îmbrăcăminte și modă, istoria încălțămintei, habitat, studii interetnice şi de artă contemporană.
Adaugă comentariu