Cultură

Evenimente culturale la Biblioteca Judeţeană

Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” a organizat în premieră la Bistriţa campania ”Nocturna bibliotecilor”, pentru ca iubitorii de carte să cunoască şi altfel activitatea şi serviciile acestei instituţii, a desemnat câştigătorii concursului desfăşurat în cadrul Secţiei împrumut pentru adulţi şi a coordonat a patra întâlnire metodico-profesională a bibliotecarilor din judeţ.

A patra întâlnire profesională

Recent, a avut loc cea de-a patra întâlnire metodico-profesională organizată de Biblioteca Judeţeană, în comuna Milaş.

Întâlnirea a fost găzduită de Biblioteca Comunei Milaş, bibliotecă care se bucură de un spaţiu modern, propice pentru cărţi şi manifestări culturale.

Agenda evenimentului a cuprins următoarele teme de discuţii: achiziţia de carte pentru bibliotecile publice din teritoriu, organizarea unor evenimente culturale de către bibliotecile comunale şi orăşeneşti în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană şi cu instituţiile reprezentative ale comunităţii (şcoală, biserică etc.), importanţa bibliotecii publice în viaţa comunităţii, creşterea vizibilităţii bibliotecii prin amplasarea siglei acesteia pe clădirea în care funcţionează (s-a propus ca bibliotecile să poarte numele unor personalităţi culturale locale). S-a mai prezentat bogatul program editorial al Bibliotecii Judeţene, stadiul de elaborare a Ghidului bibliotecilor publice din Judeţul Bistriţa-Năsăud, proiect editorial ce se estimează a fi finalizat în această toamnă.

Doamnele bibliotecare Teodora Pop şi Maria Gabor, gazdele întâlnirii, alături de ceilalţi bibliotecari participanţi Kotfas Ileana (Matei), Nicoară Raveca (Galaţii Bistriţei), Ioan Hedeş (Budeşti), Tatiana Atodirese (Teaca), Monica Crişan (Cetate) au contribuit cu idei la crearea unei strategii privind atragerea către bibliotecă a publicului prin identificarea nevoilor acestuia, informează Biblioteca Judeţeană.

Aceste întâlniri organizate de Biblioteca Judeţeană, în calitate de coordonator al bibliotecilor publice din judeţ, au scopul de a întări rolul bibliotecii şi de a o face mai vizibilă în comunitate.

”Nocturna bibliotecilor”

Anul acesta, Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud a dat startul campaniei ”Nocturna bibliotecilor” şi în Bistriţa, cu scopul de a reaminti importanţa Bibliotecii în comunitate, de a oferi şansa tuturor să cunoască într-un mod altfel activitatea şi serviciile acestei instituţii.

Activităţile gândite pentru nocturnă s-au dorit a fi cât mai diverse: de la proiecţii de film până la recitaluri de poezie, acordări de premii, înscrieri şi împrumuturi nocturne, crearea unui cadru relaxant pentru socializare.

Evenimentul s-a desfăşurat în paralel în Sala Liviu Rebreanu şi Secţia Împrumut pentru Adulţi. În deschidere, în Sala Liviu Rebreanu cei prezenţi au vizionat filmul ”Un bulgăre de humă”, film românesc de cinematecă, iar în cadrul secţiei s-au derulat câteva scurt metraje supuse apoi dezbaterii. De la film s-a trecut la poezie. Eleva Ancuţa Bora, prezentată de profesoara Ionela Nuşfelean, a susţinut un recital de poezie din creaţia proprie. A urmat o lectură poetică amplă la care au participat scriitori bistriţeni. Publicul s-a putut înscrie la bibliotecă chiar şi la ora 24, acest fapt fiind atestat celor înscrişi prin diploma ”Eu m-am înscris noaptea la bibliotecă!”. Prezentările de carte, darurile oferite (ghidul bibliotecii, reviste, semne de carte) au întregit tabloul nocturnei.

De asemenea, concursul “Dăm o carte pentru un răspuns” şi-a ales câştigătorii pe luna septembrie: Iuşan Constantin, Magyari Iulia, Zăpîrţan Maria Jenica. Cei trei au câştigat prin tragere la sorţi un exemplar din cartea lui Neagu Djuvara, ”O scurtă istorie ilustrată a românilor”. Cu acest prilej s-a lansat şi concursul lunii octombrie, care se desfăşoară în cadrul Secţiei Împrumut pentru Adulţi.

Participare la Atelierul Profesional Naţional

La Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj a avut loc al doilea atelier profesional naţional în cadrul proiectului “Centru de excelenţă pentru servicii oferite adolescenţilor şi tinerilor adulţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 25 de ani, cu accent pe activităţi de educaţie non-formală şi informală”.

La lucrările acestui Atelier, desfăşurat la Secţia pentru Adolescenţi pe durata a două zile, au participat 17 bibliotecari din bibliotecile publice din România, Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud fiind  reprezentată de Angela Costin, bibliotecar la Filiala Andrei Mureşanu şi Alina Pop, bibliotecar la Secţia pentru Împrumut Adulţi.

Tematica Atelierului: Serviciile şi programele destinate adolescenţilor şi tinerilor adulţi în bibliotecile publice; printre subiectele abordate numărându-se identificarea profilului adolescentului ca punct de plecare în îmbunătăţirea serviciilor existente, prezentarea de noi metode didactico-pedagogice eficiente în lucrul cu adolescenţii şi tinerii adulţi, dezvoltarea de noi servicii în biblioteci pentru această categorie de vârstă şi împărtăşirea celor mai bune practici. S-au punctat şi metodele de comunicare eficiente cu adolescentul şi de evaluare a activităţii cu acesta, ca instrument de obţinere de finanţări.

1 bjud 2 bjud 3 bjud 4 bjud

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.