Cultură

Evenimente la Bistrița: Instalare prim-preot, Comemorări – Exodul Sașilor, Karl Sanchen

Noul prim-preot al Parohiei Evanghelice C.A. Bistrița, Andreas Hartig, va fi instalat sâmbătă 14 septembrie, în cadrul unei slujbe festive.

Nu va fi singurul eveniment organizat în acest weekend de Parohia Evanghelică C.A. Bistrița, Asociația Sașilor HOG Bistritz-Nosen, Forumul Democrat al Germanilor din Bistrița, Primăria Bistrița și Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc”.

Vineri 13 septembrie va avea loc comemorarea a 80 de ani de la evacuarea sașilor din Transilvania de Nord, iar duminică 15 septembrie va fi comemorat ultimul primar de etnie germană al Bistriței, Karl Sanchen, decedat acum 90 de ani.

Cu această ocazie, sunt programate și o serie de concerte în Biserica Evanghelică.

Vineri 13 septembrie

Ora 16.00: Comemorarea a 80 de ani de la evacuarea sașilor din Transilvania de Nord. Alocuțiuni. Fanfara Garnizoanei Bistrița (Piața Dominicană)

Ora 18.00: Concert simfonic: Noua Orchestră Transilvană, Corul Filarmonicii Transilvania, soliștii Lorena Puican – soprană, Adriana Feșteu – mezzo-soprană, Cristian Mogoșan – tenor, Cristian Hodrea – bas-bariton. Dirijori Romeo Rîmbu și Cornel Groza (Biserica Evanghelică)

Sâmbătă 14 septembrie

Ora 10.00: Primirea oaspeților la Parohia Evanghelică

Ora 11.00: Slujbă festivă de instalare a noului preot Andreas Hartig (Biserica Evanghelică)

Ora 16.00: ”Andreanum – 800 de ani de lege și constituție la sașii transilvăneni”, expoziție fotografică Thomas Șindilariu – subsecretar de stat (Biserica Evanghelică)

Ora 17.00: Concert de orgă cu Steffen Schlandt / Brașov. Recital cameral Claudiu Hontilă și Horea Haplea (Biserica Evanghelică)

Duminică 15 septembrie

Ora 10.00: Slujbă evanghelică cu împărtășanie

Ora 12.00: Depunere de coroană la mormântul ultimului primar sas, Karl Sanchen, decedat în 1934

În 2024 se împlinesc 80 de ani de la exodul saşilor bistriţeni, în urma invaziei trupelor sovietice. În 12 septembrie 1944, aproximativ 40.000 de saşi din Bistriţa şi zonele din judeţ au plecat în refugiu. Sătenii au plecat cu care trase de boi sau cai, iar orăşenii în camioane şi vagoane de marfă. Oraşul austriac Wels i-a primit pe saşi în 1944 când a fost emigrarea în masă. Numeroși sași s-au stabilit și în Wiehl (Germania). Cele două orașe s-au înfrățit cu Bistrița. În 2014, la 70 de ani de la plecarea sașilor, în piaţeta de pe str. Mihail Kogălniceanu (azi Piața Dominicană), lângă fosta Mănăstire Dominicană, acum Căminul pentru persoane vârstnice, a fost amplasat un monument din bronz (”Exodul Sașilor”) în amintirea acelei zile.

Karl Sanchen a fost primar al orașului Bistrița din 1918 până în 1934, an în care a fost destuit din funcție de regimul de atunci. Ulterior, acesta a decedat.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.