”De la întuneric spre lumină”. Aşa s-a numit evenimentul organizat de Comunitatea Evreilor Bistrița-Năsăud și Fundația Societatea de Concerte cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului care se celebrează în 27 ianuarie, dată la care a fost eliberat lagărul de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice.
„În Bistriţa-Năsăud, am avut opt supravieţuitori ai Holocaustului care, din păcate, în decurs de doi ani s-au prăpădit, au plecat dintre noi, însă amintirea lor, ceea ce ne-au povestit nouă, urmaşilor, va rămâne ca o pildă călăuzitoare în viaţă a ceea ce trebuie să facem, să nu mai ajungem unde au fost părinţii şi bunicii noştri înainte. (…) Sfatul meu este ca generaţia tânără şi cele viitoare să nu uite şi să lupte – nu strict referitor la evrei, fiindcă în România mai suntem circa 5000 şi peste câţiva ani se va vorbi despre evrei că au fost – însă pentru celelalte etnii. O scânteie care sare aiurea poate declanşa un foc ce foarte greu se stinge. Ar fi păcat ca tineretul nostru, în primul rând el, să cunoască asemenea orori cum au fost cele din Al Doilea Război Mondial”, a spus Fredi Deac, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa-Năsăud.
În prezenţa unui public numeros, artista Dvora Barzilai, evreică stabilită în Viena, şi-a expus vernisat expoziţia cu lucrări inspirate din istoria familiei sale în Galeria Lina.
După ce a aprins lumânarea şi a rostit rugăciunea „Dumnezeu plin de milă”, tenorul Shmuel Barzilai, cantor al Sinagogii din Viena, a încântat publicul cu mai multe cântece cu o încărcătură emoţională aparte: La orașul tău Ierusalem, Binecuvântare de celebrare, Tatăl nostru care ești în ceruri, Lumea e un pod îngust, Copilul meu scump, Ierusalemul de aur, O mămică evreică, Domnul lumii, Vom trăi și vom vedea minunea asta, Karlebach potpouri. Multe dintre ele le-a interpretat ajutat de public pe care l-a învăţat câteva versuri, în aplauzele celor prezenţi şi spre încântarea tuturor.
La un moment dat, Shmuel Barzilai l-a invitat alături de el pe Fredi Deac şi pe Eliezer Sângeorzan care au dansat alături de el în ritmul vesel al unui cântec.
În judeţ mai trăiesc în prezent 20 de evrei care însă sunt implicaţi în viaţa comunităţii noastre, în special cea culturală şi spirituală, prin parteneriatul cu Societatea de Concerte Bistriţa. De asemenea, evreii mai au în grijă 85 de cimitire şi au ridicat monumente în memoria celor din neamul lor.
Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului în care au fost ucişi 6 milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alegerea acestei date este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de către trupele sovietice în după-amiază zilei de 27 ianuarie 1945.
ca am rezistat regimurilor si conditiile impuse de maimarileputeri in frunte cu oamenii de afaceri evrei!
ioan zbaghiu
8 ianuarie 2017 la 15:00
Stimata doamna, oamenii aceia arata mai degraba a africani subsaharieni, nu a sirieni, care seamana mai degraba cu noi si meridionalii europeni.
Nu stiu ce sa zic. Inainte de ridicarea vizelor si romanii nostri din BN faceau acealasi lucru -chiar unele mai grozave, cu firturi de masini-cand treceau la granita cu Austria sau Germania. Sa nu uitam acest lucru, natie de imigranti ce suntem. Oamenii aceaia sunt niste nepastuiti. Sa lasam Russia Today, unde apare clipul, sa isi satisfaca nevoia de isi face cititorii sa sa simta superiori.
Nimic nu justifică uciderea a câtorva milioane de oameni pentru că au aparținut unui popor din rândurile căruia unii ar fi făcut lucruri rele. Fiecare trebuie să raspundă pentru faptele personale, dar pedepsirea colectivă pentru apartenența la o etnie, religie, etc., trebuie condamnată și combătută cu toate mijloacele.
Vremurile s-au schimbat, fără ca noi să ne dăm seama. Ceea ce era acceptabil să spui odată – nu mai este.
Cei care fac remarci la adresa evreilor, ungurilor, refugiaților, tiganilor, homosexualilor, „pocăiților” sunt percepuți de societate ca nişte oameni intoleranți, rigizi, bruți, încuiați, inapoiați, intransigenți.
Atenție mare la ceea ce afirmați despre alții, pentru că ceea ce spuneți se intoarce impotriva voastră.
Vă stricați imaginea.
Adica sa invatam sa SUPORTAM si sa nu spunem NIMIC daca ne intra pe proprietate o persoana de o anumita etnie de 3 ori si ne fura recolta agricola in fiecare an?
Adica sa fim diplomati si sa ne vedem de treaba.
Apropo..in Germania daca ai vrea sa ocupi un post si spui ca esti roman esti refuzat din start.
Daca vreau sa merg la un liceu din Romania si spun ca sunt roman din Ucraina nu am locuri rezervate.
Hirosima ce a fost?
Golful?
Vietnam?
tU aSa ai ReuSit iN vIata?
aI pupaT … si TacI canD ai DrepTate Ca celaLat e MaimarEle lumii?