Actualitate

Exercițiu tactic în Munții Călimani (FOTO)

În cadrul unui exercițiu tactic, ISU Bistrița-Năsăud, ISU Suceava, Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca, Serviciul Public Salvamont Bistrița-Năsăud, Serviciul Public Salvamont Suceava, Jandarmeria Bistrița-Năsăud, Ocolul Silvic Tiha Bârgăului, Ocolul Silvic Bistrița Bârgăului și PN Munții Călimani au gestionat, conform scenariilor, trei situații tactice.

Situația tactică nr. 1: în punctul de conducere al ISU Bistrița-Năsăud, se primește din partea Administrației Naționale de Meteorologie avertizare imediată de fenomene meteo periculoase, cod portocaliu, în zona montană înaltă a județului. În situația dată, în unitate s-a activat grupa operativă, iar CJCCI trece la faza de activare parțială.

Situația tactică nr. 2: în punctul de conducere al ISU Bistrița-Năsăud se primește din partea Administrației Naționale de Meteorologie avertizare imediată de fenomene meteo periculoase, cod roșu, în zona montană înaltă a județului. În aceste condiții, se trece la activarea totală a CJCCI.

Situația tactică nr. 3: un apel la 112 anunță că în Munții Călimani – Masivul Bistricior mai mulți turiști au fost surprinși de fenomenele meteo periculoase și sunt în imposibilitatea de a se mai deplasa spre locurile de refugii și/sau adăpost. Din primele informații primite, s-a constatat faptul că printre victime se află și cetățeni străini. Imediat spre locul indicat au fost trimise forțe și mijloace pentru asigurarea intervenției, și au fost formate echipe mixte de căutare – salvare terestere și aeriene.

  

În sprijinul aerian a fost solicitat un echipaj al Unității Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca care a executat, cu un elicopter tip MI-17 misiunea de căutare – salvare și recuperare rapidă a celor 11 turiști rătăciți în munți.

Scopul exercițiului a fost de a verifica capacitatatea managerială și operativă privind gestionarea situațiilor de urgență manifestate în zona de competență a ISU Bistrița-Năsăud.

Prin intermediul acestor exerciții s-a dorit evaluarea obiectivă a modului de desfășurare a tuturor activităților cuprinse în scenarii, din punct de vedere al organizării acestora, a etapelor parcurse de la luarea deciziilor, elaborarea documentelor necesare și coordonarea forțelor din teren, până la modul de acțiune efectiv al forțelor de ordine participante.

  

Sursa: ISU Bistrița-Năsăud

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.