Exercițiul Silvanus, parte a unui proiect de cercetare europeană cu finanțare din fonduri nerambursabile, a avut loc în Pasul Rotunda, cu o mobilizare de resurse din cadrul ISU Bistrița-Năsăud, în cooperare cu ISU Suceava, ISU Maramureș, Ocolul Silvic Maieru, SVSU Maieru, Rodna, Șanț, Parcul Național Munții Rodnei, jandarmii montani și Asociația Forestierilor din România, organizat sub egida DSU și IGSU și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, reprezentat de subprefectul Attila Decsei.
În total, la această activitate au participat 65 de pompieri militari și voluntari, personal de la ocolul silvic și parcul național, cu peste 20 de mijloace tehnice.
Scenariul exercițiului a pornit de la o situație care se poate întâmpla oricând în realitate, și anume un foc de tabără lăsat nesupravegheat de turiști, care a determinat izbucnirea unui incendiu de vegetație uscată, iar în final, un incendiu de fond forestier, pe o suprafață de cca 10 ha.
Caracterul inedit al activității de pregătire a efectivelor a fost dat de integrarea realităților virtuale și augmentate în faza de antrenament, respectiv în procesul de conducere a activității, precum și la procesul de stingere a focarelor, din prima linie. Prin intermediul realității augmentate, comandantul operațiunilor de stingere poate avea o imagine de ansamblu, în timp real, din mai multe perspective: una pe orizontală, percepută în propriul câmp vizual, pe verticală – imagini din drone cu termoviziune și ultima, prin conectarea în timp real cu căștile VR ale pompierilor din prima linie, din apropierea focarelor.
Proiectul cu finanțare europeană presupune inclusiv dotarea inspectoratului și a celorlalte instituții cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență generate de incendiile de pădure cu materiale de primă intervenție și echipamente de protecție specifice.
”În ceea ce privește activitatea operativă a inspectoratului, facem precizarea că aceasta nu a fost afectată, misiunile curente fiind gestionate în condiții normale. În aceste condiții, am putut asigura inclusiv sprijinul misiunilor din județul Galați, alături de 24 de inspectorate pentru situații de urgență din țară. Mulțumim pentru implicarea în demersul nostru de pregătire în sistem integrat a tuturor celor care au luat parte la exercițiul Silvanus, în același timp asigurăm opinia publică de necesitatea acestor exerciții cu participarea efectivelor și mijloacelor în teren pentru creșterea gradului de pregătire a celor responsabili de intervenția operativă în județul nostru“, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.
Realitatea virtuală presupune experiența într-un mediu virtual. Realitatea augmentată suprapune obiecte 3D peste lumea adevărată, creând senzația de real.
„integrarea Realităților virtuale și Augmentate” în faza de antrenament…
🔥FOARTE INTERESANT!