Pachetele cu cârnaţi, caltaboşi, slănină şi alte preparate din porc făcute în casă ar putea fi oprite la graniţă dacă cei care le trimit din ţară rudelor din străinătate nu le-au obţinut în unităţi autorizate, anunţă Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud. Instituţia nu poate emite niciun document pentru ca aceste preparate să poată fi duse în afara graniţelor României întrucât legea prevede că numai cele care au marcă ovală pot ieşi din ţară.
„Produsele din carnea provenită de la animalele sacrificate în gospodărie nu pot fi consumate decât în familia respectivă. Sunt destul de multe solicitări în ultimul timp pentru emiterea unui document de a duce preparate din România în alte state membre UE tot membrilor familiei. Din păcate, nu se pot emite documente oficiale pentru carnea obţinută în urma sacrificării în gospodăriile populaţiei”, a spus medicul veterinar Ioan Bogolin, şeful DSVSA Bistriţa-Năsăud.
Întrebat în ce condiţii rudele din ţară mai pot trimite cârnaţi şi alte preparate din porc în străinătate, Ioan Bogolin a răspuns: „Dacă sunt făcute într-o unitate autorizată”.
„Nu are nicio legătură cu evoluţia pestei porcine africane acum. Pentru a putea face schimburi comunitare cu alte state membre, chiar dacă în scop de consum familial, trebuie să fie produse în unităţi autorizate şi este o marcă ovală care dă dreptul oricărui produs să circule. Dacă produsul respectiv nu este marcat corespunzător, nu poate să intre pe teritoriul altor state membre. Dacă oamenii trimit preparate cu autocarele este clar că nu este în conformitate cu prevederea legală. Autocarele riscă să fie oprite la graniţă. Au început să se facă astfel de controale, motiv pentru care sunt persoane care solicită emiterea unui document oficial. În astfel de situaţii, dacă nu se sacrifică porcul într-o unitate autorizată şi nu se procesează într-o astfel de unitate autorizată – în consecinţă nu avea marca de sănătate garantată – nu pot circula produsele respective obţinute din carnea lui. Produsele respective pot fi consumate în familie, dar la locul obţinerii lor”, a mai spus directorul DSVSA Bistriţa-Năsăud.
Reprezentanţii firmelor de transport internaţional care obişnuiesc să ducă astfel de pachete cu mâncare în special în Spania spun însă că nu au fost opriţi până acum la graniţă.
Romanul sa stea acasa daca nu este in stare sa-si cumpere mancare din zona unde traieste. Tot ne-am de straita a ramas, umbla cu carnatii dupa el, a ajuns de rasul europei. Penibil
Tu nu stii cand e corect sa scrii “neam” sau “ne-am” si caracterizezi toti romanii ca fiind “neam de straita”. Nu stiu ce e mai penibil…