Clienții companiei de telefonie fixă și mobilă care a preluat infrastructura vechiului Romtelecom plătesc facturi la un curs de schimb mai mare decât cel afișat de Banca Națională a României. Aceasta în condițiile în care mulți sunt oameni în vârstă care nu au știut cum să își schimbe operatorul.
Este vorba de firma Telekom care, spre exemplu, luna aceasta, a emis facturile din 14 iulie la un curs de 4,91 de lei/EURO în condițiile în care cursul afișat de Banca Națională era de 4,8430 lei/EURO.
Din 15 Aprilie 2019, Telekom a făcut o manevră discutabilă în ce privește cursul de schimb la care emite facturile. Acesta este cel publicat de către ING Bank România pentru persoane juridice, așa cum scrie de altfel pe site-ul Telekom.
Telekom invocă art. 290 din Codul Fiscal, potrivit căruia ”cursul Băncii Naționale a României nu este singurul curs valutar care poate fi aplicat atunci când prețurile sunt stabilite în euro. Astfel, un operator economic poate utiliza cursul băncii comerciale prin intermediul căreia realizează tranzacții bancare”.
Articolul 290, privind cursul valutar, din Codul Fiscal prevede următoarele:
- (1) Dacă elementele folosite la stabilirea bazei de impozitare a unui import de bunuri se exprimă în valută, cursul de schimb valutar se stabileşte conform prevederilor europene care reglementează calculul valorii în vamă.
- (2) Dacă elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operaţiuni, alta decât importul de bunuri, se exprimă în valută, cursul de schimb care se aplică este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrală Europeană ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectuează decontările, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operaţiunea în cauză, iar, în cazul operaţiunilor supuse sistemului TVA la încasare prevăzut la art. 282 alin. (3)-(8), la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operaţiunea în cauză dacă nu ar fi fost supusă sistemului TVA la încasare. În situaţia în care se utilizează cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană, conversia între monede, altele decât moneda euro, se realizează prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede. În contractele încheiate între părţi trebuie menţionat dacă pentru decontări va fi utilizat cursul de schimb al unei bănci comerciale, în caz contrar aplicându-se cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României sau cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană.
Pe de altă parte, RCS- RDS calculează facturile în funcție de cursul BNR, evident, mai mic decât cel al ING Bank.
Conform Reglementărilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitaților Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 o tranzacție în valută trebuie înregistrata inițial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Naționala a României, de la data efectuării operațiunii (pct. 185 alin. (5)).
Telekom Romania a atins pragul comercial de 200.000 de clienţi pentru portofoliul Freedom.
Așa ne trebe,așa ne trebe,ne-au luat totul sau mai bine zis le-am dat totul de conducătorii din ultimii 30 de ani care ne cerșesc acum voturi,(aceeași) sper să prind vremurile când se va întreba pe drumuri „scoliko kilametr berlin?”
Ăștia de la Romtelefon numai cu astfel de șmecherii se ocupă, era să o pățesc și eu, mi-au spus că suma este în euro abia după ce au venit să-mi instaleze cablul, vă dați seama, când am auzit una ca asta, logic, am renunțat pe loc. Era să-mi iau o mare țeapă eu care de regulă sunt foarte atent la astfel de detalii, darămite un biet om în vârstă… Atenție mare cu romtelecom, nu vă jucați, fiți foarte vigilenți dacă nu vreți să vă ardă la buzunar.
Exista asa ceva? Spune-mi te rog si mie ca sa ma mut la ei.
E o noutate? Nicun caz. Lafel fac toate firmele de leasing si Orange, Vodafone, cam toti care iti vind ceva in € si pe urma aplica un schimb valutar care le convine lor idiferent de curs oficial.
Tara lu’ Papura Voda. Nu e doar Telecom in culpa. Majoritatea firmelor de prestari servicii si au mutat conturile la ING si astfel calculeaza facturile dupa cursul acestei banci. Asocierea in vederea constituirii de grup…. este clara. Ce fac institutiile statului roman? Isi iau salariile. „un fleac, ne au ciuruit”!!!
trebe platiti Ghita ciobanu si pretinu Nita….
4,91 plus TVA, ajunge euro la 6 lei. Romanii sunt plătiți în lei. Asa frumos suntem jefuiți de plata utilităților.
Telekom face acest lucru de când există în România, iar ANCOM a încurajat din start utilizarea unui curs de schimb mărit la nivelul caselor de schimb din jurul Oborului. De vină e Guvernul României, care exceptează unele multinaționale de la utilizarea, ca monedă unică de referință, LEU/RON.