Actualitate

Explicaţii halucinante ale inginerei Monica Pop, aşa-zisul arhitect şef al oraşului. Ce avere are

Monica Pop, de profesie inginer, ocupanta funcţiei de arhitect şef al oraşului, are o avere frumuşică pentru un bugetar plătit chiar şi cu 4433 de lei lunar. În ultimii ani, de când dânsa decide că o vilă e de fapt "anexă gospodărească", mai precis o magazie, e un adevărat dezvoltator imobiliar.

După mai multe apeluri telefonice şi un mesaj în care am anunţat-o că este obligată să răspundă la telefonul de serviciu pe care i-l plătim noi toţi cu bani publici, inginera Monica Pop, ocupanta funcţiei de arhitect şef al oraşului, a binevoit să ne contacteze.

Întrebată de ce a autorizat drept „anexă gospodărească” o vilă ridicată pe strada Petre Ispirescu, Monica Pop a spus: „Pentru că este aferentă unei case de locuit şi nu îndeplineşte funcţiunile unei locuinţe. Este un garaj (foto stânga -n.r.). Proprietarii au autorizat iniţial un garaj, apoi au anexa 9venit la modificare şi, pe parcursul execuţiei, s-a extins. Nu este interzis să se construiască în intravilan asemenea edificii. Disciplina în construcţii a verificat amplasarea faţă de vecinătăţi. Este la un metru şi 10 faţă de construcţia învecinată faţă de latura nordică. Construcţiile pot fi amplasate conform regulamentului de urbanism şi Codului Civil. Sunt mai multe distanţe la care pot fi amplasate. Vă rog să verificaţi că în intravilan se pot ridica case de locuit, anexe gospodăreşti şi ceea ce permite funcţiunea zonei. Aşa vrea să vă spun că toate documentaţiile depuse pentru autorizare sunt întocmite de către specialişti, aşa cum prevedere legea. Sunt întocmite, semnate şi verificate de cei prevăzuţi în lege. Orice proiect e întocmit de un arhitect, de către un inginer, de cei care se ocupă de partea de instalaţii, deşi nu facem noi proiectele”, a spus Monica Pop, fără nicio mustrare de conştiinţă pentru ceea ce a permis să se ridice pe strada Petre Ispirescu.

Întrebată ce studii de specialitate are în domeniul arhitecturii, Monica Pop s-a simţit jignită: „Dacă dumneavoastră înţelegeţi să vorbiţi aşa, vă rog să faceţi adresă şi vă dau toate informaţiile în scris şi … În primul rând, nu mi-aţi văzut dosarul de personal. Deci am terminat la Facultatea de Arhitectură un curs postuniversitar”, a spus Monica Pop.

E de prisos să mai facem alte comentarii legat de pregătirea de specialitate a doamnei Monica Pop. A spus singură cam tot ce era de spus. Ca urmare, vă propun să ne uităm în declaraţia de avere a dânsei. În calitate de bugetar, plătit, ce-i drept, cu aproape o mie de euro lunar, doamna Pop are trei suprafeţe de teren intravilan: una de 2109 mp, alta de 1922 de mp şi alta de 1000 de metri pătraţi. Ultimele două au fost cumpărate în anii 2002 şi 2004. Împreună cu soţul, alt bugetar, angajat la MAI, ea mai deţine un apartament, spaţii comerciale dobândite în 2002 şi 2008, dar şi o casă de 202 metri pătraţi edificată în 2006. Familia Pop are maşină, nu are niciun fel de datorii. Trăieşte din salariu şi din cei 5200 de lei obţinuţi din chirii.

Întrebată despre averea dobândită, Monica Pop s-a simţit şi mai jignită. „Deci, îmi pare rău că avem discuţia asta”, a spus Monica Pop care ne-a trântit telefonul în nas, demonstrând, dacă mai era nevoie, ce model de funcţionar public aflat, teoretic, în slujba cetăţeanului, se promovează în Primăria Bistriţa.

Cristiana Sabău

47 comentarii

  • Bistrita merita un arhitect sef, absolvent macar de studii de specialitate la zi si, de dorit , specialist in abordarea zonelor istorice. In mod sigur, acesta era incomod pentru actuala administratie locala.

    • Răzbunare? Da, poate că îi răzbun astfel pe toţi cei care au absolvit Facultatea de Arhitectură şi care se simt nedreptăţiţi să fie puşi la acelaşi nivel cu un inginer constructor care a făcut doar „un curs”. Altfel, casă nu-mi fac, nici anexe gospodăreşti. Mă simt doar extrem de agasată de oraşul care are amprenta unui aşa-zis arhitect şi îi răzbun, dacă poate fi vorba de asta, pe toţi cei care gândesc la fel ca mine, dar nu sunt în postura să exprime public acest lucru sau nu au oportunitatea să o facă.

    • Oare de ce arhitectii nedreptatiti nu s-au inghesuit sa ocupe postul de arhitect sef al orasului in numerosii ani in care a fost liber, cu toate ca putea face avere de pe urma lui, dupa cum sugerati dumneavoastra. Si nu se stie daca nu veti vrea vreodata sa va faceti si casa… si implicit anexe aferente. Atunci veti constata ca, acesti arhitecti nedreptatiti vor gandi stilul arhitectural al casei si primaria nu va avea de ales cu privire la asta, fiindca documentatiile de urbanism nu o cer . Si aceste documentatii de urbanism pe care primaria, cu sau fara arhitect sef, trebuie sa le respecte, au fost intocmite tot de niste minunati arhitecti. Si constructia ce o prezentati in poza nu poate fi numita vila, se vede ca e un garaj mansardat…care la randul ei are un proiect gandit si semnat in primul rand tot de un arhitect, probabil nedreptatit, si apoi de ceilalti din primarie si implicit de arhitectul sef.

      0
      2
  • Mai mada ,meri si bate-ti coasa!!cand sunt scoase la suprafata toate nesimtirile astea e razbunare personala?pai probabil esti si tu ca si c… asta de „arhitect”.

    • Chiar, io cred ca BOR-ul a facut ceva bozgoane si a ajuns Doamna Arhitecta sefa, ca de….BOR e miezu….. :)))))))))))) Domnu’ Andreicut Securistu’, putina consecventa ce Dumnezeu (Fara BOR). :)))

    • Sigur că se vor lua măsuri!
      Chiar domnul Creţu, Primarul Bistriţei Europene, va lua măsuri.
      Îi va dubla sporul de vitamine pe luna asta!

  • Strada George Enescu pe care-si are casa aceasta doamna a fost una din cele 3 asfaltate cu care s-a laudat Primarul Cretu la alegerile din 2012. Celalalte 2 au fost strada din fata casei lui si alta tot de la un personaj de la urbanism.. Ca sa stim cum stam…

    • Uita-te bine pe vremea cui si-a facut averea d-na Pop si apoi comenteaza. Porcaria legislatiei romanesti este ca dupa ce a fost numit cineva in functie, acolo ramane. Vrei sa-l dai jos ca e incompetent sau corupt sau…., nu mai poti ca imediat te castiga in instanta si-i platesti apoi si salariile pe timpul cat s-a odihnit.

  • pornind de la aceasta constructie se pot afla lucruri interesante si ciudate ;
    -cum a ajuns proprietarul acestei constructii sa locuioasca in acest loc ?
    – cum au decedat fostii proprietari rapid unul dupa altul ?- nu aveau copii
    -etc….

    • Putem afla, însă aş propune să nu deviem de la speţă. Doamna Monica Pop spune că acolo e un garaj. Pe unde ajung maşinile la etaj, pe scări? Haideţi să o lămurim mai întâi pe asta – e important ca să ne dăm seama de felul în care un arhitect vede lucrurile – şi apoi să dezgropăm morţii. Până una-alta, oamenii cu pricina sunt prin cimitir, iar construcţia se înalţă veselă spre soare.

  • Doamna Cristiana, stiti foarte bine ca Bistritenii au fost printre primii la eludat legea, sau la intins limitele ei.. Putem incepe din 1996-1998 cand au aparut sute de fundatii umanitare pe care s-au inregistrat zeci de mii de harburi aduse din occident (ca numai asa se puteau inscrie masinile mai vechi de 8 ani), continuam cu perioada pana in 2004 cand in extravilan s-au construit sute de „anexe ale exploatarii agricole”, in fapt vile cu 1, 2 sau 3 etaje, apoi cu „casele de vacanta”, acuma e la moda iar anexele agricole (aceleasi vile dar cu alta denumire de-a lungul timpului) ,asta desi in Legea 18/1991 spune ca nu se construieste in extravilan decat cu exceptii, in acest moment noi vedem toate dealurile din Bistrita pline de vile impunatoare.
    Asa ca de ce va mirati ca se construieste un garaj (se vede in poza) peste care mai sunt 2-3 spatii de depozitare anvelope uzate, genti stricate, motoare defecte, tablarie indoita? Mai bine v-ati intreba cum sa-si faca cineva „anexa” daca nu are casa acolo? pentru ca fara casa nu mai e „anexa”, ci doar o constructie cu destinatie de garaj, etc..

    1
    1
    • Delicata problema anexelor-ca legalitate, ca preludiu pentru autorizari diverse dar si ca relatie cu vecinatatile, atat de ignorate in Primaria Bistrita.

    • @bachelita.. furi curent de asta esti izolator!!! ori stai la bloc si nu ai construit ori esti invidios ca nu te duce capu!! dar ce ai vrea tu? sa stea omul sa nu construiasca? doar asa-ti plateste tie ajutorul social din teveaul platit de asti pe becea!!!!

    • Bai „Nime-n drum”, te lipesti de commenturile despre doamna arhitecta ca si marca de scrisoare sau musca de rahat. Poate ii fi fost coleg cu sotul ei pe la manastirea Secu, sa ne asteptam sa ne vii la usa? Hai, poate ajungi „Jane Nimeni”.
      Cat priveste vilele facute de-a roata muncipiului Bistrita, apropitarii au luat credite sa le construiasca si acum le vand la jumate pretul ca sa scape de banci. Saracii oameni bogati..

  • Oameni buni!Unul din ziarele locale i-a publicat CV-ul d-nei arhitect.Nici daca a-i trai 100 de ani nu ai putea sa faci atatea specializari, cursuri ,studii, proiecte si programe pentru jumatate din tara.Va rog sa-i republicati CV-ul si o sa va speriati.

  • Dacă vorbim de , problema semnalată este gravă, dar sunt muuulte probleme foarte grave legate de arhitectura orașului. Orașul vechi, săsesc, e frumos, chiar foarte frumos. Ceaușescu în schimb, a lăsat ca moștenire un kitch organizat. Post revoluția a adus un kitch autoritar și scump. Doamnă Monica Pop, ce ne facem cu blocurile acoperite cu tablă, gen afumătoare, sau cu blocurile izolate gri și sumbre, asemănătoare unor pușcării, sau cele vopsite în culori stridente și nepotrivite? Etc. Aștept niște măsuri, obligativități, proiecte zonale unitare etc. Eu cred că încă nu e târziu pentru unele remedieri și cred că este necesară o reevaluare a viziunii dumneavoastră în privința urbanismului acestui oraș.

    • propun ca strazile unde sunt blocurile „chicioase” sa nu se astfalteze, asa nu vor mai circula ceilalti sa le vada!!!!!

  • Nu inteleg de unde atata rautate si atata tam tam pt ca x” si-a construit o anexa…in fine. D-na Cristiana va lansez o provocare: va rog faceti un articol referitor la inceputul anului scolar,referitor la pretentiile financiare solicitate de invatatori/profesori. In momentul in care ti se cer bani pt : perdele pt toate materialele care le folosesc in timpul programului , ti se impune de unde sa la achizitionezi etc. Mi s-ar parea un articol mult mai interesant care afecteaza multa lume, dar toata lumea se conformeaza.

    • Deci, doamna Diana, faci parte din categoria „cartofilor” despre care vorbea invatatoarea bargauanca de la „Maria Rosetti”.

    • dupa aceea sa continue cu: cei de la cartea funciara care dau extrase la urgenta cu pret normal, cu cei de la brutarie care pun e-uri mai multe decat concurenta, dupa aceea cu cei de la renel care baga apa in cablu, dupa aceea cu cei ce matura pentru ca nu apasa prea tare cu matura pe asfalt si fac praf praful de asfalt, dupa aceea cu cei de la depozitele de materiale de constructii care nu au pretul afisat si-l stabilesc pe momemt in functie de cantitate si cu ce masina vii, dupa aceea cu preotul ca tipa prea tare un urechile babelor din randul intati, dupa aceea cu cei de la drumuri ca nu au cumparat inca sarea pentru deszapezirile urmatoare, dupa aceea sa o faca cu taranii care baga gunoi in legume, dupa aceea cu oierii ce mulg oile fara manusi si ne intoxicam noi cand trecem pe langa piata de lactate sau cand trecem pe langa bancomatele de lapte…samd

  • De ce oare considerati un inginer constructor mai prejos decât un arhitect? Orice proiect are partea de rezistența semnată de un inginer si partea de arhitectura semnată de un arhitect,unul fără altul nu pot reliza un proiect in construcții.De ce ar fi arhitecții superiori?

    • Stimate domn/doamnă, eu nu consider pe cineva mai prejos sau mai presus. Profesiile sunt diferite. Meseria de arhitect are o importantă componentă artistică. Dacă ştiţi vreun arhitect -eu ştiu mai mulţi – veţi vedea că inclusiv îmbrăcămintea e diferită de a unui inginer. Domnul Michiu, Dumnezeu să-l ierte, era veşnic asortat, ca să dau doar un exemplu.

    • ceeeeeeeeeeeee? michiu era arhitect? l-am cunoscut si nu avea nici 1% din ce avea un adevarat arhitect. ex domnul GATEJ!!!!

    • cautati in oras doua „amprente” a celor doi arhitecti!! michiu are doar amprenta pe statul e plata!

  • Si d-na Sabau nu-mi vine sa cred ca, nu stiati ca si inginerii au făcut 5 ani de facultate in aceeași Universitate Tehnica in care au studiat și arhitectii. Prin urmare, dacă un inginer constructor are si cursuri postuniversitare in arhitectura n-are cum sa fie inferior unui arhitect. Pentru simplul fapt ca Arhitecții vor sa para mai artiști nu înseamnă ca sunt superiori inginerilor.

  • D-le Lae, dacă dumneata n-ai putea sa faci atâtea specializări nici dacă ai trai 100 de ani, nu înseamnă ca alții nu pot! Din cauza unora ca dumneata sunt mulți care sunt nevoiți sa nu-si treacă toate specializările in CV , ca sa nu cumva sa creeze complexe de inferioritate si invidie in jur …

    • Mai mare gogomanie ca asta n-am auzit, „un inginer cu postuniversitara n-are cum sa fie inferior unui arhitect”..!! Serios? ia spune-mi matale, ce inseamna arhitect? Nu cumva artist? Un maestru al penelului? ia pune-o pe Monicuta sa deseneze liber cladirea Primariei, sa vezi ca si un copil dintr-a III-a de la arte plastice o face mai frumos…
      Asa zisii injineri care fac proiecte au noroc cu programele pe calculator, ce sa zic, iau un proiect de-a gata si-l modifica, iesind direct toate calculele de rezistenta, armatura, etc..

    • Nu , domnule Bachelu! Un artist, maestru al penelului, e un pictor. Un arhitect realizeaza partea de arhitectura dintr-un proiect care consta in forma, compantimentare astfel incat sa indeplineasca functiunile necesare, incadrearea in spatiul existent sau amplasarea pe un teren, etc., dupa care un inginer vine si proiecteza detaliile de executie pe specialitati. Si daca aceste lucruri nu sunt gindite suficient de artistic din start, de catre arhitecti, de ce sa fie vina inginerilor de lipsa artisticului din proiecte? Si din cate stiu eu Monica nu are in atributii sa deseneze fatade, ea doar da teme de proiectare arhitectilor si ceea ce avem in oras e opera lor.

  • D-na Sabau, dumneavoastră încercați sa inventati coada la matura!Nu înțelegeti ca un proiectant poate fi inginer sau arhitect, fiecare pe partea lui din proiect. Si după proiectare inginerii realizează si executia . Si cred ca confudati urbanismul cu arhitectura. Urbanismul e o specializare ce poate fi făcută si de ingineri si de arhitecți. Denumirea funcției de „arhitect șef ” a rămas de pe vremea lui Ceaușescu. Cred ca acum ar trebui sa se numească „urbanist șef” .

  • Da dintre arhitecți , dl.Gatej sigur ar putea desena liber clădirea primăriei, despre ceilalți nu știu ce sa zic, dar un arhitect nu trebuie confundat cu un desenator bun, e mai mult de-atât si calitatea unui proiect nu sta in modul cum e desenat… de mana sau l-a calculator.Toți cei care au construit ceva in viața lor cu singuranta știu asta.

    • foarte corect ce spui despre Domnul GATEJ…. l-am cunoscut foarte bine…. citea carti din ce te miri domeniu, de desenat desena primaria cu tot cu primar…POT SPUNE ca va ramane cel mai bun arhitect in bistrita…indiferent ce vor zice actualii arhitecti facuti online cu programe 3D ce stiu doar „SA SE ASORTEZE”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.