Exploatații de animale închise, un caz de trichineloză. Alte măsuri luate de DSVSA

Holistic

Veterinarii au diagnosticat cu trichineloză un porc sacrificat într-o gospodărie din localitatea Budacu de Jos, proprietarii animalului urmând să fie despăgubiţi în conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud a făcut controale luna aceasta pentru verificarea modului de respectare a cerințelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

În urma controalelor s-au constatat deficienţe cu privire la: produse alimentare cu ambalaje necorespunzătoare (deteriorate), cu etichete parțial lizibile; etichetarea necorespunzătoare a produselor lactate (smântână) – etichete cu marcă de identificare neconformă; spații de preparare a produselor alimentare neigienizate; spații de roducție/preparare/depozitare cu mucegai; depozitarea produselor alimentare fără respectarea compatibilităților; depozitarea produselor alimentare în spații frig necorespunzător igienizate; depozitarea la temperatură ambientală a produselor alimentare care necesită refrigerare; depozitare ambalaje direct pe pardoseală; corpuri de iluminat fără protecție în spații în care se prepară alimente; lipsă mijloace igienice de uscare a mâinilor; manipularea alimentelor de către personal având starea de sănătate neatestată; manipularea produselor alimentare neambalate fără echipament de protecție sanitară sau cu echipament incomplet (lipsă bonete); Deținerea de animale fără documente sanitar-veterinare; neanunțarea medicului veterinar despre înstrăinarea de animale din exploatație aflată sub restricții sanitar-veterinare.

În perioada 29.11.18-20.12.18 s-au efectuat 132 controale, s-au aplicat 11 amenzi în valoare de 32.800 lei şi 5 avertismente.

A fost reținută oficial în vederea dirijării către distrugere cantitatea de 38,5 kg produse alimentare (condimente, semipreparate culinare) necorespunzător ambalate și etichetate.

De asemenea, s-a emis “Ordonanţă privind interzicerea desfăşurării activităţii” pentru o exploatație nonprofesională de suine care desfășura activități comerciale, o exploatație de tip A ovine/caprine și două exploatații de tip A bovine. Aceste explotaţii de tip A sunt gospodării care au dreptul să şi vândă animale.

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.