Actualitate

Exponate impresionante amintind de tradiţia vechilor orfevrari, la Casa Argintarului

(FOTO) Casa Argintarului din Bistrița găzduiește expoziția intitulată ”Metaloplastie. Tradiţia reînviată a vechilor orfevrari transilvăneni – Colecţia Ioan Zibilianu”.

Artistul mureșean Ioan Zibilianu, pe parcursul mai multor decenii de activitate, şi-a perfecționat tehnica de lucru încât operele sale fac trecerea de la meșteșug la artă şi amintesc de capodoperele vechilor artizani transilvăneni care au activat odinioară în perioada medievală. Lucrările sale sunt inspirate din argintăria transilvăneană medievală a secolelor XIV-XV şi mai ales din perioada de maximă înflorire a secolelor XVI-XVII când meșteșugul argintăriei transilvane a dobândit titulatura de cea mai renumită din răsăritul Europei, iar Transilvania a devenit un veritabil centru de creație recunoscut unanim la nivelul întregului continent european, anunță organizatorii într-un comunicat.

În cadrul expoziției sunt prezentate mai multe lucrări de metaloplastie (potire, cupe, fructiere, pocale, talere/farfurii) realizate de maestrul Ioan Zibilianu, cu precădere în a doua parte a carierei sale profesionale, moment când artistul a ajuns la deplina maturitate artistică şi stăpânirea desăvârșită a tehnicii de lucru.

În cadrul acestui meşteşug atât de rafinat şi destinat mai ales elitelor, oraşul Bistriţa a jucat un rol major de primă importanță, meşterii aurari bistriţeni alături de cei din Braşov, Sibiu şi Cluj, fiind printre cei mai renumiţi şi apreciaţi meşteri orfevrari ai epocii, la care deseori apelau prin comenzi speciale domnitorii Moldovei şi Ţării Româneşti, dar şi capete încoronate şi aristocrația din diverse regate europene sau diferite parohii aparţinând unor culte diferite.

Impresionantele exponate ale artistului mureșean Ioan Zibilianu, un demn urmaș al breslașilor aurari, pot fi văzute în frumosul imobil renascentist denumit Casa Argintarului, fosta casă a breslei aurarilor bistriţeni, situată în centrul oraşului, pe strada Dornei nr. 5, informează Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS