În șirul de manifestări dedicate Centenarului, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei vernisează joi 5 octombrie, ora 13.00 la Muzeul Județean Bistrița expoziția ”Memorandul românilor din Transilvania – 125 de ani”.
Bazată pe o amplă documentare, incluzând piese ce au aparținut elitei românești a momentului, expoziția evocă cea mai importantă acțiune politică a românilor transilvăneni din a doua jumătate a secolului XIX.
Memorandul din 1892, prin programul adoptat și înaintat împăratului, prin ampla mobilizare națională și ecoul său pe plan național și internațional, a canalizat acțiunile spre realizarea edificiului național unitar desăvârșit în anul 1918. Așa cum afirma Gerasim Domide în timpul procesului, Memorandul nu a fost decât „expresia sentimentelor întregului popor român”, iar Ioan Rațiu, președintele Partidului Național Român spunea că „Ceea ce se discută aici este însăși existența poporului român. Existența unui popor nu se discută, se afirmă!”, precizează Complexul Muzeal BN.
,Biruinţa prin eşec’ , tactica mişcării memorandiste, a dus la creşterea
conştiinţei unităţii naţionale şi radicalizarea mişcării de eliberare
naţională 71. Ea a constituit pasul, trecut cu succes, dar prin aprigă şi
continuă luptă. spre făurirea statului naţional unitar român, pasul spre
Unirea de la 1Decemhrie 1 9 1 8.
(TRAIAN BALAN- Aspecte privind miscarea memorandista in tinutul Bistritei si Nasaudului (1884-1895)
Vezi: File de istorie, 1989-6 [1] PDF (pag. 171-180)